Cannabinoïden bij paarden

Cannabinoïde is de benaming voor een groep stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar die ook in wietplanten en kruidnagelplanten te vinden zijn. CBD (cannabidiol) en THC (tetrahydrocannabinol) zijn de twee bekendste cannabinoïden. Maar wist je dat er nog veel meer zijn? Er zijn op dit moment 130 verschillende cannabinoïden bekend bij de wetenschap. Naast dat ze de signaalgever van het lichaam zijn, hebben ze een grote ontstekingsremmende therapeutische waarde.

Wetenschappelijke naam:

Cannabinoïde

Type:

Plant

Werking cannabinoïde paard:

  • Seinoverdracht naar de hersenen
  • Weerstand verhogend
  • Ontstekingsremmend
  • Pijnstillend

Cannabinoïde geven een seintje

Paarden, maar ook mensen, hebben een endocannabinoïde systeem. Dit systeem is de signaalgever van het lichaam. Het controleert op celniveau of er afwijkingen zijn. Wanneer er een afwijking is, wordt er doormiddel van een cannabinoïde een seintje naar de hersenen gestuurd. Dit doen ze door zich te binden aan een receptor. Het wordt vaak vergeleken met het ‘sleutel in het gat’-principe. De cannabinoïden (sleutels) passen op een aantal receptoren (sleutelgaten). Een receptor kan je zien als een schakelaar die kan worden ingedrukt. Dat gebeurt op het moment dat de juiste stoffen, zoals cannabinoïden, zich aan deze schakelaar hechten. Er gaat dan een seintje naar de hersenen via een cannabinoïde. De hersenen kunnen hierop reageren en eventueel een ‘oplossing’ terugsturen in de vorm van een stofje. In de wetenschap worden de receptoren (schakelaars) verdeeld in twee groepen: de CB1- en CB2-receptoren.

  • CB1-receptoren: Deze komen vooral voor in ons centrale zenuwstelsel en een aantal organen. Ze spelen een rol bij onder meer pijn, misselijkheid, geheugen en fijne motoriek.
  • CB2-receptoren: Deze komen vooral voor in de cellen van ons immuunsysteem en van perifere organen.

Dit systeem van schakelaars noemt de wetenschap het endocannabinoïde systeem. ‘Endo’ staat voor lichaamseigen. Alle mensen en zoogdieren hebben dit systeem wat pas in de jaren 90 is ontdekt door wetenschappers. Hieronder zie je een video over hoe dit systeem werkt bij mensen. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit precies hetzelfde werkt voor zoogdieren zoals paarden. Je kunt dit systeem ook wel de geneeskracht van het lichaam noemen. Want de signalen zorgen ervoor dat de hersenen weten naar welke cel ze bepaalde hulpstoffen moeten sturen. Zo wordt het lichaam in balans gehouden. Hier kun je meer lezen over de werking van het endocannabinoïde systeem van paarden.

Video uitleg endocannabinoïde systeem (engels)

In deze video wordt alleen gesproken over cannabinoïden uit cannabis, maar wist je dat ze ook uit kruidnagel gehaald kunnen worden? Helaas is er nog geen goede video beschikbaar over het endocannabinoïde systeem van paarden, maar deze video maakt de werking van het systeem toch iets duidelijker. Vandaar dat wij deze wel in dit artikel erbij hebben gezet.

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=Vtc11kRinf4&has_verified=1 

Wanneer cannabinoïden bijvoeren?

Receptoren in het lichaam hebben cannabinoïden nodig om als schakelaar te kunnen fungeren. Normaal gezien maakt het paardenlichaam zelf voldoende van deze stoffen aan, maar dit systeem kan verstoord raken door stress of ziekte. In zo’n geval kun je de geneeskracht van het lichaam optimaliseren door deze stofjes bij te voeren. Eigenlijk kun je hierbij als stelregel nemen dat cannabinoïden nodig zijn wanneer het paardenlichaam niet in balans is. Cannabinoïden worden bijvoorbeeld bijgevoerd in de volgende situaties:

Supplementen die cannabinoïden bevatten

Cannabinoïden kan je bijvoeren als supplement. Deze supplementen zijn bekend onder de naam CBD-olie of CBD. Er zijn twee planten waar cannabinoïden uit gewonnen kunnen worden: de wietplant en de kruidnagelplant. Van beide planten bestaan verschillende ondersoorten. Zo heb je de cannabisplant, maar ook de hennepplant. Het verschil hiertussen is dat de hennepplant geen THC bevat, het stofje waar je high van wordt.

Maar ook bij kruidnagelplanten bestaan er verschillende ondersoorten. In geen enkele kruidnagelplant zit echter THC. Voor de werking van het supplement is het belangrijk dat er meerdere, verschillende cannabinoïden in het supplement zitten. Fabrikanten mogen echter niet op het etiket zetten welke cannabinoïden er precies in zitten en of het om meerdere soorten gaat. Kijk daarom goed naar de oorsprong van het supplement. Is het gemaakt van cannabis, hennep of kruidnagel? Juist uit kruidnagel worden veel verschillende cannabinoïden gewonnen.

Artikelen over cannabinoïden: