Meest gelezen HELTIE blogs 2021
Het afgelopen jaar hebben wij weer enorm veel blogs gedeeld over uiteenlopende onderwerpen. Ben je benieuwd welke jullie het meest interessant vonden? Wij hebben de 10 meest gelezen blogs op een rij gezet. Daartussen zit ook een gastblog van de Blauwe Hengst welke automatisch het meest gelezen gastblog is geworden!

Kies jij voor gedroogde of vloeibare brandnetel?
Lees wat het verschil is tussen gedroogde en vloeibare brandnetel. Wanneer zet je welke in bij je paard?

Welke groentes en fruit kan ik als extraatje geven?
Afwisseling is niet de enige reden om je paard af en toe eens wat groente te geven. Vaak bevatten groenten – en het bladafval daarvan – lekker veel vezels. Supergezond voor je paard! Geef de groentes daarom vooral met stengel en blad eraan, want dat eten paarden in de winter ook.

Waarom zonnebloemolie niet geschikt is voor paarden
Veel mensen kiezen voor zonnebloemolie, omdat het gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop is. Maar helaas: zonnebloemolie is helemaal niet geschikt voor je paard! In dit artikel lees je hoe dat zit.

Waarom je je paard in de winter niet extra hoeft bij te voeren
In de natuur wordt elke periode van overvloed opgevolgd door een periode van schaarste. Dit is een heel natuurlijk proces en zorgt ervoor dat paarden bijvoorbeeld vetweefsel met opgehoopte afvalstoffen kunnen afvoeren. Ook voor onze paarden is het goed om na de zomer niet extra bij te voeren.

Hoe het ECS-systeem van paarden werkt
Het ECS-systeem de ‘signaalgever’ in het lichaam. Het controleert op celniveau of er een probleem is. Daarna geeft het systeem een signaal aan de hersenen, zodat die de juiste hulpstoffen naar de betreffende cel kunnen sturen. Op deze manier reguleert het ECS systeem bepaalde processen in het lichaam, zoals pijn, ontstekingen en het immuunsysteem.

Psylliumkuur tegen zandkoliek: vaak veels te laag gedoseerd bij paarden!
Let op: de dosis die op de verpakking van veel psylliumproducten staat, is te laag. Een zandkuur werkt het beste kort, maar krachtig. Lees verder wat de juiste dosering is.

Gastblog Natascha Bos: ‘Verstoorde pH-waarde bij paarden vaak niet herkend’
Wat niet veel mensen weten, is dat de pH-waarde, oftewel de zuurgraad, een hele belangrijke rol speelt bij de gezondheid van onze paarden. Een verstoring van de pH leidt namelijk tot allerlei klachten. Natascha Bos van Blauwe Hengst vertelt over de invloed van zuren en basen in het paardenlichaam, hoe je verzuring kunt herkennen én hoe je het voorkomt.

Welke oliën zijn geschikt voor paarden?
Regelmatig krijgt onze klantenservice vragen over welke olie ze het beste aan hun paard kunnen geven. Er zijn veel verschillende soorten oliën zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie, olijfolie, zalmolie en zonnebloemolie. Maar weet jij welke olie je het beste in welke situatie voor je paard kunt kiezen?

Insuline resistent paard: kies voor direct opneembare EPA en DHA omega-3
Bij paarden met Insuline Resistentie (maar ook zomereczeem en overgewicht) kan ALA juist ontstekingsbevorderend zijn als het lichaam ze niet goed kan omzetten. Daarom kun je in veel gevallen beter kiezen voor direct opneembare EPA en DHA. Dit zit in vis- en zalmolie of algen.

Mestwater bij paarden: van voedingsadvies tot supplement
We vroegen Ellen welke kwesties ze tegenkomt in haar praktijk en hoe ze dan te werk gaat. Mestwater blijkt een veelvoorkomend probleem. Ellen: “Mestwater is niet normaal, het is niet iets dat ‘bij je paard kan horen’.