Spijsvertering problemen paarden

De darmflora is erg belangrijk voor de gezondheid van paarden, mede doordat het in verbinding staat met het immuunsysteem van paarden. Samen houden ze de weerstand van paarden op peil en zorgen ze ervoor dat schadelijke micro-organismen niet de overhand krijgen. Als deze balans verstoord wordt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard.

spijsvertering paard

Hoe herken je een verstoorde darmflora?

De verstoring van de darmflora is in het begin een langzaam proces. Hierdoor zijn de symptomen ook pas na verloop van tijd zichtbaar voor paardeneigenaren. Als er niet op tijd wordt ingegrepen kan koliek het gevolg zijn. Een verstoorde darmflora is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Doffe vacht
  • Verminderde conditie
  • Dunnere mest
  • Buikpijn
  • Gasvorming
  • Harde buik
  • Hoefbevangenheid
  • Komt slecht door wintervacht heen
  • Vermageren

Voeding is de belangrijkste bron van spijsverteringsproblemen

Het verteringsstelsel van paarden is ingesteld op veel ruwe celstoffen. Hierdoor is het van groot belang dat je paard voldoende en kwalitatief goed ruwvoer krijgt. Ruwe celstoffen zitten vanzelfsprekend in ruwvoer en niet in krachtvoer. Krachtvoer, granen en suiker kunnen problemen veroorzaken in de spijsvertering. Waarom is dat zo?

De vertering bij paarden gebeurd in twee fases. In de eerste fase wordt voer verteerd door middel van enzymen en in de tweede fase door middel van microben (bacteriën). De eerste fase zorgt ervoor dat al het zetmeel en suiker wordt verteerd. De tweede fase is bedoeld voor de overgebleven vezels. Wanneer er onverteerde voedingsstoffen uit de eerste fase toch bij de tweede fase terechtkomen, doordat er bijvoorbeeld te veel krachtvoer is gevoerd, dan veroorzaakt dit een hogere zuurgraad in de tweede fase. De microben (bacteriën) in de tweede fase kunnen niet tegen deze zuurgraad en zetten zichzelf om in gifstoffen. Dit zorgt voor veel spijsverteringsproblemen. Heeft je paard spijsverteringsproblemen? Kijk eerst naar zijn voeding.

Maatregelen bij spijsverteringsproblemen

Zorg als eerste dat de voeding juist is. Elk paard is uniek, dus zorg voor een maatwerk rantsoen per paard (ruwvoer en eventueel krachtvoer). Het is daarnaast verstandig om je ruwvoer te laten checken op energiewaarde, het eiwit- en suikergehalte. Blijft je paard symptomen van spijsverteringsproblemen vertonen? Een supplement kan uitkomst bieden om de spijsvertering net dat juiste zetje in de goede richting te geven.