PPID bij paarden

Vroeger stond PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) bekent als de ziekte van Cushing en vaak wordt het ook nog zo benoemt. PPID is een verstoring van de hypofyse van het paard en komt vooral voor bij oudere paarden. Zo’n 20-30% van de 15 jaar of oudere paarden heeft PPID. Helaas wordt het ook steeds vaker bij jongere paarden (vanaf 7 jaar) ontdekt.

PPID bij paarden

Wat is PPID?

Bij PPID is er sprake van een hyperactief deel van de hypofyse in de hersenen. De hypothalamus en hypofyse zijn zeer belangrijk voor de aanmaak en afgifte van hormonen. Zo wordt dopamine in de hypothalamus aangemaakt, deze stof is zeer belangrijk voor de aanmaak en regulering van bijvoorbeeld het hormoon ACTH in de hypofyse (in het gedeelte pars intermedia). Bij PPID gaan er zenuwen in de hypothalamus verloren waardoor de pars intermedia onvoldoende dopamine aangeboden krijgt. De aanmaak van hormonen wordt dan niet meer geremd waardoor er diverse ziekteverschijnselen ontstaan.

De bekendste verschijnselen van PPID zijn de krullerige vacht en hoefbevangenheid, maar er zijn meer kenmerken die kunnen wijzen op PPID:

  • Vetbulten in de holtes boven de ogen
  • Meer eten
  • Verdwijnen van rugspieren en daardoor een hangbuik
  • Extreem zweten, warmte moeilijk kwijt kunnen
  • Verhoogde inname van water en daardoor ook meer plassen. Komt vooral voor als paarden insuline resistentie hebben ontwikkeld door de PPID.

Hoe PPID behandelen?

Hoe sneller je er achter bent dat jouw paard of pony PPID heeft, hoe beter de behandeling zal aanslaan en de ziekteverschijnselen vaak minimaal blijven. PPID is niet te genezen, maar met de juiste verzorging is het paard wel in goede conditie vaak te houden.
De dierenarts kan een bloedtest doen die dan uitwijst of het paard PPID heeft en in welke mate. Paarden met PPID krijgen van de dierenarts dan Prascend voorgeschreven.

Zijn er kruiden die werken bij PPID?

Er zijn niet officieel kruiden geregistreerd om PPID te behandelen. Wel wordt vaak monnikspeper ingezet bij PPID. Monnikspeper helpt namelijk de hormonen in balans te brengen en paardeneigenaren merken in de praktijk dat paarden met PPID daar baat bij hebben. Ook zijn er op de markt diverse supplementen voor PPID/Cushing op de markt verkrijgbaar. Wij raden aan om altijd eerst met een dierenarts te overleggen. Ook dienen supplementen te worden gezien als extra ondersteuning, niet als vervanging van medicatie die is voorgeschreven door een dierenarts.