Welke planten zijn giftig voor paarden?

Gelukkig weten paarden vanuit hun instinct welke planten, kruiden en bomen zij veilig kunnen eten. Maar door omstandigheden kan het voorkomen dat een paard zich toch tegoed doet aan planten die niet goed hun gezondheid is. Het is daarom als paardeneigenaar verstandig om te weten welke planten giftig zijn voor paarden. Onderstaand een 20 tal planten die giftig zijn voor paarden, deze lijst is niet compleet. Er zijn zo’n 80 planten en bomen die in minder of meerdere mate giftig zijn.

Waarom kiezen sommige paarden dan toch soms voor giftige planten?

Het kan gebeuren dat jouw paard toch een aantal bladeren van de eik eet, of zelfs van de esdoorn. Ook zijn er paarden die som boterbloem eten. Vaak gaat dit om kleine hoeveelheden en doen paarden dat heel bewust. Deze paarden hebben mogelijk een onbalans in hun lijf en zoeken naar stoffen om dat op te lossen. Het eten van een klein beetje giftige plant kan ervoor zorgen dat er iets getriggerd wordt in het lichaam en dat er daardoor door de hersenen de juiste signalen worden afgegeven voor een oplossing.

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid bevat alkaloïden die kunnen zorgen voor onomkeerbare leverschade. In verse vorm zal een paard het niet snel eten, tenzij er helemaal niets anders te vinden is. Maar in gedroogde vorm herkent het paard jacobskruiskruid niet meer en zal het wel worden gegeten. Grote hoeveelheden of een langdurige inname zorgt voor leverontsteking. Maar ook kleine hoeveelheden kan al schade aanbrengen aan de lever.

De bloeitijd van jacobskruiskruid is van juni-oktober

Bastaardklaver

Bastaardklaver

Bastaardklaver is extreem giftig, ook in gedroogde vorm in het hooi. Een hoge dosering veroorzaakt leverschade en fotosensibilisatie. Acute vergiftiging is goed te behandelen, maar leverschade is onomkeerbaar.

Buxus

Buxus

In siertuinen is de buxus een graag geziene plant, maar voor paarden is deze extreem giftig in gedroogde en verse vorm. 750 gram buxus kan al dodelijk zijn. Een paard kan binnen een half uur komen te overlijden door ademstilstand. Bij inname van buxus dient het paard rustig te worden gehouden en direct de dierenarts ingeschakeld te worden.

Adelaarsvaren

Adelaarsvaren

De gehele aderlaarsvaren is giftig, ook de wortelstok. Adelaarsvaren breekt vitamine B1 af in het paardenlichaam, waardoor de coördinatie van het paard wordt aangetast. Adelaarsvaren vind je vaak aan een bosrand, deze plant houdt namelijk van vochtige schaduwrijke omgeving.

Nachtschade

Nachtschade

De nachtschade is een klein plantje met witte bloemen. De onrijpe bessen zijn zeer giftig en breken de rode bloedcellen af en veroorzaken irritatie in de darmen. Tot de familie van de nachtschade hoort ook de tomaat, aardappel, goji-bes en paprika.

Bitterzoet

Bitterzoet

Bitterzoet behoort ook tot de familie van de nachtschade en is veel te vinden als klimplant. Zaden en bessen van de bitterzoet zijn giftig en tasten het slijmvlies aan en kan nierproblemen veroorzaken.

Waterscheerling

Waterscheerling

Aan slootkanten en drassige gebieden komt waterscheerling voor. Deze plant is extreem giftig en een klein stukje kan al dodelijk zijn. Door de extreme giftigheid komt hulp vaak te laat. Ook in gedroogde vorm, of via slootafval kan het gif bij het paard komen.

Brem

Brem

Brem komt in het wild voor en geeft een prachtige gele gloed door de grote hoeveelheid bloemen. Maar de peulen, jonge twijgen en bladeren zijn giftig. Grote hoeveelheden brem zijn giftig en leiden tot verlamming en een verminderde hartfunctie.

Taxus

Taxus

De taxus is een hele populaire tuinplant, maar ook extreem giftig. Taxus werkt verlammend op het hart en zelf een kleinstukje taxus kan al dodelijk zijn.

Esdoorn

Esdoorn

Een aantal soorten van de esdoorn kunnen Atypische myopathie veroorzaken, welke vaak dodelijk is voor paarden. De bladeren, zaden en zaailingen (helikopters) zijn giftig.

Oleander

Oleander

Oleander is in verse en gedroogde vorm giftig voor paarden. De plant geeft huidirritaties en kan voor maag-darmontstekingen zorgen, met bloederige diarree als gevolg.  30-60  gram van de oleander kan al dodelijk zijn.

Vingerhoedkruid

Vingerhoedkruid

Vingerhoedskruid komen in verschillende kleuren voor en kunnen wel 150 cm hoog worden. Paarden eten het niet snel, maar zelfs in gedroogde vorm is de plant nog steeds giftig. Het veroorzaakt koliek, onregelmatige hartslag en hartstilstand op.

Liguster

Liguster

De bessen, bladeren en bast van de liguster zijn zeer giftig. Het geeft buikklachten, zwakke pols en laat de lichaamstemperatuur dalen. In ernstige gevallen zal het paard komen te overlijden.

Eik

Eik

Onrijpe eikels en jong eikenblad zijn rijk aan looizuur. Dit looizuur kan de maag en darmen aantasten waardoor het paard last krijgt van verstopping, diarree of koliek. Paarden eten vaak graag eikels. De bruine eikels zijn minder giftig dan de groene, jonge eikels. Maar in grote hoeveelheden kunnen de bruine eikels ook problemen geven.

Rhodondendron

Rhodondendron

Een giftige struik die kan leiden tot overmatige speekselproductie, schuimbekken, knarsetanden en uiteindelijk de dood. De mate van vergiftiging bepaalt de ernst van de symptomen. De vergiftiging wordt veroorzaakt door een zenuwgif.

Reuzen berenklauw

Reuzen berenklauw

De reuzenberenklauw kan brandwonden veroorzaken bij paarden (en ook bij mensen). Het heldere sap dat de berenklauw uitscheidt zijn fototoxisch en reageren met UV-licht. Hierdoor ontstaat er een huidreactie, die vergelijkbaar zijn met brandwonden. De eerste reactie is vaak na 15 minuten en kunnen resulteren in enorme blaren gevuld met vocht die pijnlijke ontstekingen geven.

Boterbloem

Boterbloem

Paarden zullen zelden boterbloem eten vanwege de scherpe smaak. Vooral in de bloeiperiode is boterbloem erg giftig, maar gedroogd in het hooi is boterbloem geen gevaar meer. Boterbloem kan leiden tot verlammingen en aantasting van het centrale zenuwstelsel.

Gouden regen

Gouden regen

De gouden regen is extreem giftig voor paarden. De bloemen en zaden van deze plant kan leiden tot diarree, koliek, verlamming en ademstilstand.