Wann gibst du deinem Pferd eine Entgiftung?

Detox

28 Juli '23 3 Min Lesezeit

Vertaal de volgende tekst naar het Duits met behoud van de Markdown opmaak:

Wanneer geef je jouw paard een detox?

Wilde paarden eten van alles: grassen, kruiden, takken en struiken. Ze kiezen hun voedsel naar gelang het seizoen en hun behoeften. In een natuurlijk rantsoen zitten planten die voor een detox zorgen, zodat afvalstoffen worden afgevoerd en het lichaam wordt opgeschoond. Onze gehouden paarden hebben minder keuze. Wanneer is het tijd om jouw paard een kruiden-detox te geven? En wanneer is dat juist geen goed idee?

Voor sommige paarden is een detox een goed plan, maar voor andere paarden is het juist een heel slecht idee. Ook de timing van de detox maakt uit, je geeft een kuur het liefste op een moment in het jaar dat het paard van nature ook zou detoxen.

Twee keer per jaar

In het algemeen is het advies om gezonde (niet-drachtige) paarden twee keer per jaar een detox te geven. Daar knapt hun huid en vacht van op, ze krijgen meer energie en het immuunsysteem en de stofwisseling krijgen een boost. De vroege lente en het einde van de zomer zijn hiervoor geschikt. Voor paarden met bijvoorbeeld zomereczeem is een tijdige detox heel belangrijk om alle afvalstoffen die door de allergische reactie en huidontstekingen veroorzaakt worden weer af te voeren. Een detox bestaat vaak uit meerdere kruiden, meestal mariadistel met verschillende andere kruiden zoals bijvoorbeeld kurkuma, boldo en artisjok. Een detox-supplement helpt de lever en nieren met het verwerken van afvalstoffen.

Natuur nabootsen

Het advies om twee keer per jaar een detox-kuur te geven met een plantenextract komt voort uit de situatie bij wilde paarden. In de natuur reinigt een paard namelijk ook twee keer per jaar zijn lichaam. Aan het eind van de winter, doordat voedsel schaars is en het paard zijn vetlaag ‘opeet’. Omdat veel verontreinigingen in vetweefsel worden opgeslagen komen die op dat moment ook vrij en poept en plast het paard de afvalstoffen uit. In de zomer gaan paarden zelf op zoek naar allerlei kruiden en planten die het lichaam helpen met reinigen. Deze natuurlijke processen zorgen er dus voor dat een paard zijn lichaam zelf opschoont.

Niet doen!

Voor sommige paarden is een detox te heftig en kan deze klachten juist erger maken. Geef géén detox als je paard:

  • Drachtig is of een veulen aan de voet heeft

  • Veel overgewicht heeft

  • Gevoelig is voor hoefbevangenheid

  • Gevoelig is voor spierbevangenheid

  • Ziek is, of nog aan het herstellen van een ziekte

  • Net geopereerd, ingeënt of ontwormd is

Twijfel je? Overleg dan met ons of met je therapeut. Het belangrijkste advies is: bij twijfel geen detox. Je kan eventueel overwegen om een milde bloedzuiverende kuur te geven met brandnetelextract. Je mag ons altijd bellen voor advies.

Weet je niet of een detox voor jouw paard geschikt is, lees dan ook dit artikel

Wil je weten of je een echte detox moet nemen of een milde zuivering met brandnetel? Lees dan dit artikel.

Bronnen

Stachurska, A.; Tkaczyk, E.; Różańska-Boczula, M.; Janicka, W.; Janczarek, I. Horses’ Response to a Novel Diet: Different Herbs Added to Dry, Wet or Wet-Sweetened Oats. Animals 2022, 12, 1334. https://doi.org/10.3390/ani12111334

Mayes, E.; Duncan, P. Temporal patterns of feeding behaviour in free-ranging horses. Behaviour 1986, 96, 105–129. https://brill.com/view/journals/beh/96/1-2/article-p105_7.xml

Mona M.M.Y. Elghandour, Poonooru Ravi Kanth Reddy, Abdelfattah Z.M. Salem, Punuru Pandu Ranga Reddy, Iqbal Hyder, Alberto Barbabosa-Pliego, Duvvuru Yasaswini. Plant Bioactives and Extracts as Feed Additives in Horse Nutrition. Journal of Equine Veterinary Science, Volume 69. 2018.

https://www.academia.edu/43197157/Plant_Bioactives_and_Extracts_as_Feed_Additives_in_Horse_Nutrition

Reisinger N, Schaumberger S, Nagl V, Hessenberger S, Schatzmayr G. Milk Thistle Extract and Silymarin Inhibit Lipopolysaccharide Induced Lamellar Separation of Hoof Explants in Vitro. Toxins. 2014; 6(10):2962-2974. https://doi.org/10.3390/toxins6102962

Fragen? Frag HELTIE!

Suchst du nach Ratschlägen für deinen Hund oder dein Pferd? Oder möchtest du mehr über Erkrankungen oder Inhaltsstoffe erfahren? Kontaktiere gerne AskHELTIE, und wir helfen dir gerne weiter! .