Wie gewöhnt man sein Pferd an Gras?

Ernährung

Weide

27 März '23 3 Min Lesezeit

Vertaal de volgende tekst naar het Duits met behoud van de Markdown opmaak:

Hoe laat je jouw paard aan gras wennen?

De lente staat voor de deur! Als de bodem weer opwarmt, gaat ook het gras weer groeien. En als de grasmat stevig genoeg is uitgegroeid, dan mag je paard weer op de wei. Heerlijk natuurlijk. Maar hoe laat je de overgang naar weidegang zo goed mogelijk verlopen zodat jouw paard aan gras kan wennen?

Gras begint te groeien wanneer de bodemtemperatuur tussen 5°C en 8°C wordt. De grasgroei is optimaal tussen een bodemtemperatuur van 12°C en 20°C. Wanneer de bodemtemperatuur hoger dan 25°C wordt, stopt het gras tijdelijk met groeien. Een zacht en vochtig voorjaar is dus optimaal voor grasgroei.

Rantsoen overgang

Als je paard in de winter niet op het gras staat, is de switch naar weidegang behoorlijk ingrijpend voor het spijsverteringsstelsel. Van een dieet van droog hooi naar sappig en suikerrijk gras is echt even wennen voor de bacteriën en gisten die in de dikke darm alle vezels verteren. Deze micro-organismen moeten zich aanpassen aan de nieuwe voedingssamenstelling. Zorg daarom altijd voor een geleidelijke overgang van hooi naar gras. Anders krijgt je paard diarree of zelfs koliek.

Overgewicht en hoefbevangenheid voorkomen

Wanneer een paard rijk gras met een hoog suikergehalte ter beschikking heeft, liggen overgewicht en hoefbevangenheid op de loer. Vooral bij koudbloeden zoals tinkers, haflingers en shetlanders is dat een risico. Maar ook bij warmbloeden, pony’s en Friezen is het goed om op de samenstelling van het weiland te letten. Om de overgang naar weidegang zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je beginnen met een uurtje op het gras. Gevoelige paarden zet je in het begin zelfs maar een half uurtje op de weide. Voer het grazen langzaam op en blijf heel goed naar je paard kijken. Slappe mest of iets warme hoeven zijn tekenen dat je te snel gaat. Schroef de duur van je weidegang dan onmiddellijk terug. Om te voorkomen dat je paard heel snel heel veel gras gaat eten als hij in de wei staat, geef je ook vooraf wat droog hooi, zodat hij niet met lege maag de wei in gaat. Op dagen dat er veel suiker in het gras zit, kan je je paard ook wat langer in de paddock laten, met hooi. Dit is bijvoorbeeld op zonnige ochtenden na koude nachten. Op internet en in speciale apps vind je zogenaamde ‘fructaan-waarschuwingen’ die je op weg kunnen helpen. In sommige gevallen kan een graasmasker nuttig zijn.

Wil je weten of een graasmasker een oplossing is voor jouw paard? Lees dan ons uitgebreide interview met Karlijn Weder van PaardEerlijk

Paardenwei versus koeienwei

Veel weilanden staan vol met ‘koeiengras’, oftewel Engels raaigras. Deze grassoort bevat een hoog gehalte suikers en eiwitten, omdat koeien zoveel mogelijk melk moeten produceren. Een koe is een herkauwer met vier magen en heeft een totaal andere spijsvertering dan een paard. Paarden hebben maar één maag en een groot deel van de vertering vindt plaats in de dikke darm, met behulp van micro-organismen. Paarden zijn aangepast op het eten van langstengelige, ruwe grassen, kruiden, struiken en bomen. In de natuur moeten ze daar ook een beetje moeite voor doen en veel lopen. Een groen weiland met heel veel Engels raaigras is voor bijna alle paarden teveel van het goede. Kies daarom in je paardenwei altijd voor een variëteit aan grassen en kruiden die voor paarden geschikt zijn. Daarin zitten meer mineralen en minder suikers. Dat past veel beter bij het maagdarmstelsel en de behoeften van paarden. Daarnaast moet je een paardenweiland minder heftig bemesten en zeker niet met kunstmest. Dat levert te rijk gras op, dat overgewicht en hoefbevangenheid kan veroorzaken. Ook zomerkriebel en eczeem worden erger van kunstmest in je weiland. Een kruidenrijk grasland bemest je het beste met weidemineralen uit de Beringzee. Hierin zitten ook alle spoorelementen die je paard via zijn voeding moet binnenkrijgen.

Tips voor een soepele overgang naar de wei

Een rustige overgang naar vers gras in de weide is heel belangrijk om je paard gezond te houden. Onze tips:

  • Zorg voor een paardenweiland met geschikte grassoorten en kruiden

  • Bemest je weiland niet te zwaar en zeker niet met kunstmest

  • Gebruik weidemineralen om het weiland gezond te houden

  • Geef je paard altijd eerst wat hooi te eten voordat hij aan het gras gaat wennen

  • Bouw de weidegang langzaam op

  • Gebruik een graasmasker indien nodig

Bronnen:

Eerste curve grasgroei en bodemtemperatuur. 2014. WUR. https://edepot.wur.nl/338038

Kruidenrijk grasland sluit beter aan bij natuurlijke dieet paarden. 2023. LTO Noord. https://www.ltonoord.nl/programmas/biodiversiteit/actueel/paardenhouderij-kruidenrijk-gras-sluit-beter-aan-bij-natuurlijke-dieet-paarden

Fragen? Frag HELTIE!

Suchst du nach Ratschlägen für deinen Hund oder dein Pferd? Oder möchtest du mehr über Erkrankungen oder Inhaltsstoffe erfahren? Kontaktiere gerne AskHELTIE, und wir helfen dir gerne weiter! .