Was tun bei einem Pferd mit einem matten Fell?

Haut

Silizium

Lachsöl

15 Mai '23 5 Min Lesezeit

Vertaal de volgende tekst naar het Duits met behoud van de Markdown opmaak:

Wat te doen bij een paard met een doffe vacht?

Een mooie glanzende vacht met appeltjes… dat willen we allemaal wel voor ons paard! Maar de werkelijkheid is soms een stuk doffer. Wat kan je daaraan doen?

In het voorjaar verliezen paarden hun oude winterhaar en komt er een glanzend zacht zomervachtje onderuit. Althans, in het ideale geval. Soms komen paarden ‘slecht uit het haar’ of blijkt het nieuwe vachtje niet zo mooi en glimmend als gehoopt.

Shampoos?

Hoewel het best een keer handig kan zijn om je paard te wassen of een anti-klit product in manen of staart te gebruiken, zijn shampoos en glanssprays niet de echte oplossing als je wilt dat je paard lekker gaat glimmen. Het spreekwoord zegt: ‘Ware schoonheid komt van binnenuit.’ En dat geldt ook voor de paardenvacht! Met een glansspray los je het probleem van een doffe vacht niet op. Je paard moet van binnen gezond zijn, dan volgt die glanzende vacht vanzelf.

Slecht uit het haar?

Een paard dat niet zo mooi uit het winterhaar is gekomen, of wat dof haar heeft, laat daarmee zien dat hij niet helemaal 100% goed in zijn vel zit. Letterlijk. Een doffe vacht kan het resultaat zijn van een wat slechtere weerstand of van een mineralentekort. Door een verminderde weerstand kunnen bijvoorbeeld schimmels een kans krijgen, die de huid van je paard ongezonder maken en de vacht minder mooi. En bij een tekort aan mineralen zoals bijvoorbeeld silicium, groeien de haren niet zo sterk uit als je zou willen. Ook de spijsvertering van je paard heeft invloed op zijn vacht. Bijvoorbeeld omdat mineralen en vitaminen niet goed worden opgenomen of omdat een ontregelde suikerstofwisseling voor zomerkriebels zorgt.

Een sterke vacht met silicium

Silicium is een belangrijk mineraal voor je paard. Het zorgt ervoor dat het lichaam zelf de benodigde bouwstoffen aanmaakt voor haren, hoeven, pezen, banden en gewrichten. Goed opneembaar gehydroliseerde silicium vergroot de aanmaak van collageen. Dat is een belangrijke bouwstof voor de vacht van je paard. Wanneer je paard goed opneembaar silicium krijgt, dan wordt de vacht mooier, dikker en glanzender. Maar… dit kost wel een beetje geduld. Bij mensen is het effect onderzocht en daar zagen de onderzoekers na 20 weken een duidelijk effect op de kwaliteit en groei van nagels en haar. Vrouwen met dun haar zagen een verbetering in de kwaliteit en dikte van hun haar. Silicium zorgt ook op een andere manier voor een gezondere vacht. Het helpt namelijk bij een kopertekort. Een kopertekort kan de oorzaak zijn dat je paard slecht uit zijn vacht komt. Hoe silicium daarbij helpt? Mineralen hebben onderling vaak complexe wisselwerkingen. Silicium is een soort basis-mineraal, dat ervoor zorgt dat de opname van andere belangrijke mineralen goed verloopt. Koper is daar een voorbeeld van. Aluminium werkt koper tegen, dus als een paard teveel aluminium in zijn lichaam heeft, wordt koper minder goed opgenomen en kan een tekort ontstaan. Om aluminium af te voeren geef je silicium, waardoor de koperbalans zich herstelt. En wanneer er genoeg koper beschikbaar is, kan je paard weer beter uit zijn haar komen! Het klinkt ingewikkeld, maar het begint dus met genoeg silicium.

Zalmolie voor een glanzende vacht

Wanneer je wilt dat je paard een glanzende vacht krijgt, zijn ook omega-vetzuren belangrijk. Zalmolie is rijk aan omega 3 (EPA en DHA). Zalmolie heeft de beste verhouding tussen omega-3 en omega-6 van alle voor paarden beschikbare oliesoorten, namelijk 6:1. Dankzij deze vetzuren uit zalmolie krijgen paarden een glanzende vacht en is er minder haaruitval. Ook helpen de vetzuren bij een droge of gevoelige huid. En raar maar waar, paarden vinden zalmolie ook nog eens lekker!

Stofwisseling op orde

Omdat veel vachtproblemen voortkomen uit allergische reacties, zoals die op de knutjes die zomereczeem veroorzaken, is het in het algemeen een goed idee om de stofwisseling van je paard zo goed mogelijk op orde te hebben. Dat betekent dat de omzetting van voedingsstoffen goed verloopt, dat er geen opstapeling van suikers plaatsvindt en geen onnodige afvalstoffen ontstaan. Na de winter kan je je paard een weekje een brandnetelextract door het voer geven, zodat het lichaam op een natuurlijke manier gereinigd wordt. Vaak knapt ook de vacht hier van op, zelfs als er wat schimmels of jeuk zijn. Wanneer je paard snel last heeft van suikers, kan het Indiase kruidenmengsel triphala ondersteunend werken.

Meer over zomerkriebels lees je hier.

Staar je niet blind op een doffe/glanzende vacht!

De vacht is een indicatie voor de gezondheid van het paard, maar het zegt niet alles! Ja, er zijn voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat de vacht van jouw paard mooi gaat glanzen. Maar dat is geen indicatie dat jouw paard ook daadwerkelijk gezonder is dan een paard met een doffe vacht. Meer hierover weten? Lees dan deze blog over dat een glanzende vacht niet altijd iets zegt over de gezondheid van een paard.

Bronnen

Barel, A., Calomme, M., Timchenko, A. et al. Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged skin. Arch Dermatol Res 297, 147–153 (2005).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16205932

Wickett, R.R., Kossmann, E., Barel, A. et al. Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on hair tensile strength and morphology in women with fine hair. Arch Dermatol Res 299, 499–505 (2007).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17960402

The copper-iron chronicles: The story of an intimate relationship. Biometals March 2003, Volume 16, Issue 1, pp 9-40.

Domingo JL, Gómez M, Colomina MT. Oral silicon supplementation: an effective therapy for preventing oral aluminum absorption and retention in mammals. Nutr Rev. 2011 Jan; 69(1):41-51

Carlisle EM, Curran MJ. Effect of dietary silicon and aluminum on silicon and aluminum levels in rat brain. Alzheimer Dis Assoc Disord 1987, 1:83-89.

  1. I. O`Connor, L. M. Lawrence, A. C. St. Lawrence, K. M. Janicki, L. K. Warren, S. Hayes, The effect of dietary fish oil supplementation on exercising horses, Journal of Animal Science, Volume 82, Issue 10, October 2004, Pages 2978–2984, https://doi.org/10.2527/2004.82102978x

Fragen? Frag HELTIE!

Suchst du nach Ratschlägen für deinen Hund oder dein Pferd? Oder möchtest du mehr über Erkrankungen oder Inhaltsstoffe erfahren? Kontaktiere gerne AskHELTIE, und wir helfen dir gerne weiter! .