Gebe ich meinem Pferd zu viele Nahrungsergänzungsmittel?

Andere

Ernährung

16 Dezember '22 5 Min Lesezeit

Vertaal de volgende tekst naar het Duits met behoud van de Markdown opmaak:

Geef ik teveel supplementen aan mijn paard?

Geef ik niet teveel supplementen aan mijn paard? Als ik dit of dat er nog bij doe, kan dat, of wordt het dan teveel? Dit zijn vragen die wij regelmatig krijgen van paardeneigenaren en begrijpelijk! We hebben klanten die 1 product geven, maar soms horen we ook dat er een groot aantal producten worden gegeven. Soms is de vraag dan inderdaad; Geef je jouw paard misschien teveel supplementen? In deze blog leggen wij je uit waar je rekening mee dient te houden.

Baadt het niet? Dan kan het wel schaden!

Ons zal je nooit horen zeggen “baadt het niet, dan schaadt het niet”. Want ook natuurlijke producten kunnen een negatieve invloed hebben op het lijf als deze verkeerd worden ingezet. Geef daarom nooit zomaar een supplement aan jouw paard, maar zet het altijd met een reden in. En natuurlijk zijn er ook producten die je zonder problemen kan geven, maar waarom iets geven als het niet nodig is? Ons advies is daarom altijd: zet een supplement in voor de periode dat het nodig is en stop zodra het kan.

Geef maximaal 4 supplementen tegelijkertijd

Er is niet een harde stelregel die zegt dat je maar een bepaald aantal supplementen per keer mag geven. Er is dus geen maximum aan het aantal supplementen dat je tegelijkertijd geeft aan jouw paard, maar het heeft onze voorkeur om er maximaal 4 tegelijk te geven. En voor veel paarden kom je niet eens aan deze max, maar bij een paard met een blessure of aandoening kan het wel zijn dat je (tijdelijk) meerdere supplementen tegelijk inzet.

Wij houden het bij maximaal 4 omdat het paard ook de mogelijkheid moet hebben om de producten goed op te nemen en te verwerken. “Less is more” is soms dan ook echt zo. Hoe meer wij aan het voer van het paard gaan toevoegen, hoe harder het lichaam moet gaan werken om dit allemaal op te nemen. Ook is het niet altijd nodig om producten maandenlang achter elkaar te geven. Wissel daarom af in supplementen en stop af en toe (als het kan).

Zet je basisrantsoen neer en vul dat aan!

De basis van het rantsoen van jouw paard moet altijd ruwvoer zijn. Op basis van het ruwvoer ga je aanvullen en die aanvulling is voor elk paard anders. Een gezond paard zonder problemen heeft mogelijk voldoende aan ruwvoer + een balancer. Die geef je dan bijvoorbeeld af en toe een kuurtje brandnetel of extra mineralen in de periode van rui. Maar een jong paard wil je misschien wel extra ondersteunen, of een paard met een aandoening.

Hierbij een paar voorbeelden:

  • Gezond volwassen paard: Ruwvoer + balancer + af en toe een kuurtje brandneteltinctuur

  • Gezond jong paard: Ruwvoer + balancer + silicium ter ondersteuning van het gehele gestel + af en toe een kuurtje brandneteltinctuur.

  • Paard met pssm: Ruwvoer + balancer + Vitamine E + Magnesium Chelaat

  • Paard met mijten: Ruwvoer + balancer + 2x per jaar een detox en 4x per jaar brandneteltinctuur en in de winterperiode een supplement tegen stampen.

  • Paard met gewrichtsproblemen: Ruwvoer + balancer + silicium + kruidnagelextract en elke 3 maanden een kuur met een supplement voor gewrichten

Wissel supplementen af!

Zie een supplement als een aanvulling van je rantsoen. Je geeft een supplement omdat jouw paard iets extra’s nodig heeft dat die niet voldoende uit zijn basisrantsoen kan halen. Maar in de meeste gevallen is het niet nodig om het gehele jaar door magnesium en/of vitamine E bij te geven. Je kan er ook voor kiezen om een fles magnesium te geven en zodra die op is over te gaan op een fles vitamine E. Dan vul je regelmatig eventuele tekorten in het lichaam aan, maar geef je ook het lichaam de kans om dingen zelf te regelen. Voor de meeste problemen/aandoeningen werkt dat prima. Reageert jouw paard goed op een product en is dat al een tijdje stabiel? Probeer dan af te bouwen en kijk hoe dat gaat!

Sowieso is altijd het advies om bij producten op basis van kruiden elke 6-8 weken een stopweek in te lassen van 1 week. Hiermee voorkom je dat er gewenning optreedt, maar nog belangrijker: er zijn kruiden die op ten duur averechts gaan werken. Vandaar dat je af en toe een stopweek dient in te lassen.

Sommige supplementen werken beter als je ze lang geeft

Silicium en kruidnagel zijn supplementen die je vaak een langere periode dient te geven. Dit kan je zien als een soort basis. Silicium heeft bijvoorbeeld een langere inwerktijd nodig om volledig actief te zijn in het lichaam. Het is namelijk een bouwstof en dat vergt altijd langer de tijd. Helemaal als je het in wilt zetten als alternatief van glucosamine in poedervorm. Silicium stimuleert namelijk de aanmaak van glucosamine. Maar doordat het een bouwstof is moet je rekening houden met 2-3 maanden, dus hoe langer je het geeft, hoe beter de werking is!

Bij een product op basis van kruidnagelextract zie je dat ook. Hoe langer je het geeft, hoe meer het lichaam en de geest in balans komt en dus het zelfherstellend vermogen van het paard geactiveerd wordt. Uiteraard kan je kruidnagel ook inzetten bij acute blessures en dan tijdelijk, maar bij artrose werkt het bijvoorbeeld beter om het permanent in te zetten.

Kijk kritisch naar jouw voerschema

Wij adviseren soms klanten om minder supplementen te geven en om dan te kijken of het paard een verandering laat zien. Of om te starten met het geven van 2 producten en na een week of 4 te kijken welke klachten er dan nog zijn. Ten eerste kan je dan beter zien wat een product precies voor effect heeft bij jouw paard, maar ook kan je dan gerichter producten gaan inzetten.

Kijk daarom altijd kritisch naar jouw voerschema en vraag je af of alles wat je geeft van toegevoegde waarde is. Uiteraard verkopen wij graag onze producten, maar het moet altijd van toegevoegde waarde zijn van het paard.

Fragen? Frag HELTIE!

Suchst du nach Ratschlägen für deinen Hund oder dein Pferd? Oder möchtest du mehr über Erkrankungen oder Inhaltsstoffe erfahren? Kontaktiere gerne AskHELTIE, und wir helfen dir gerne weiter! .