# Ein glückliches Pferd: Worauf müssen wir als Besitzer achten?

Andere

Stress

Ernährung

7 Oktober '22 4 Min Lesezeit

Vertaal de volgende tekst naar het Duits met behoud van de Markdown opmaak:

Een happy horse: waar dienen wij als eigenaar dan voor te zorgen?

Paardenwelzijn staat bij veel paardeneigenaren hoog in het vaandel en gelukkig ook bij steeds meer instanties. Wij van HELTIE horse vinden een happy horse enorm belangrijk! Het is daarom ook ons doel om paarden dichter bij de natuur te brengen, met een optimale gezondheid en een goed welzijn voor alle paarden. Maar waar dienen wij als paardeneigenaar dan eigenlijk op te letten en voor te zorgen?

Goede en juiste voeding

Veel paardeneigenaren zijn afhankelijk van hun pensionhouder als het gaat om voeding van hun paard. Maar wij als paardeneigenaar hebben de verantwoordelijkheid over de gezondheid van ons paard en dus ook de voeding. Paarden dienen de beschikking te hebben over voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Onze voorkeur gaat altijd uit naar onverpakt hooi aangezien verpakt hooi meerdere gezondheidsnadelen heeft. Daarnaast zien wij het liefste dat paarden op onbeperkt ruwvoer staan, maar maximaal 3 uur zonder.

Het ruwvoer/gras voorziet tegenwoordig niet meer voldoende in mineralen en vitamines, het bijvoeren van een balancer/vitaminebrok is daardoor echt noodzakelijk. Wij zijn niet anti-krachtvoer, maar de meeste paarden in Nederland hebben geen grote hoeveelheden krachtvoer nodig. En dat schepje dat de meeste paarden dan krijgen, is niet voldoende om te voorzien in vitamines en mineralen. Kijk daarom altijd kritisch naar je rantsoen! En heeft jouw paard een aandoening of wordt die ziek? Dan dien je passende behandelingen te (laten) geven en te ondersteunen met eventueel medicatie en/of supplementen.

Veel vrije beweging

Paarden zijn gemaakt om te lopen, uren per dag. Het zogenaamde hapje stapje principe. Het 23/7 in een stal staan is daardoor echt niet meer van deze tijd. Paarden dienen voldoende vrije beweging te krijgen waarin ze hun eigen ding kunnen doen en zelf keuzes kunnen maken tussen: rusten, eten, bewegen of sociale interactie. Paarden zouden minimaal 6 uur vrije beweging in een ruime paddock of weide per dag dienen te krijgen, maar onze voorkeur gaat uiteraard naar veel meer uren. Wij houden training bewust buiten de vrije beweging, dat staat er namelijk los van. Tijdens training kan een paard namelijk niet zijn eigen keuzes maken.

Een schone en droge lig plek

In de winter is dit nog wel eens lastig om te realiseren bij paarden die 24/7 buiten staan, maar alle paarden dienen een schone en droge plaats te hebben om te kunnen liggen. Een box hoort voldoende opgestrooid te zijn en paarden die buiten leven dienen een plaats te hebben die droog en schoon is. Paarden slapen niet lang liggend, maar ze moeten wel een plek hebben om languit te kunnen liggen om in de remslaap te kunnen komen. De ruimte moet daarom dus ook groot genoeg zijn, voor de meeste paarden is een box van 3x3m echt te klein.

Veel contact met soortgenoten

Paarden zijn enorm sociale dieren die van nature in stabiele kuddes leven. Paarden horen met elkaar te kunnen stoeien en kroelen. De aanwezigheid van een ander paard zorgt gewoon voor rust en ontspanning en geeft geborgenheid. Paarden dienen daarom bij voorkeur in een (stabiele) kudde te staan zodat dit sociale contact mogelijk is. Af en toe een plekje, wondje of lichte blessure dienen wij als paardeneigenaar dan voor lief te nemen. Ook hengsten kan sociaal contact worden aangeboden. Veel hengsten kunnen prima samen staan met ruinen of met een draadje ertussen zodat ze in ieder geval kunnen neuzen.

Stressvrije training

Helaas ervaren veel paarden stress tijdens training. Een beetje (gezonde) stress is niet altijd te voorkomen, helemaal niet als paarden iets nieuws leren. Alleen het is wel aan ons om langdurige of veel stress te voorkomen tijdens training. Houd tijdens de training daarom altijd rekening met het fysieke en mentale kunnen van jouw paard. Overvraag jouw paard niet, houd rekening met de leeftijd en stel doelen bij als ze niet haalbaar zijn voor jouw paard.

Zorg ook altijd voor een passend harnachement, laat bandages en warme beenbeschermers in de kast en gebruik alleen beenbeschermers omdat het nodig is, niet voor een passend setje. Wij zijn niet pro bitloos, maar kijk naar jouw paard! Is jouw paard enorm onrustig in de mond, probeer dan is bitloos of een ander bit. Staar je ook niet blind op bitloos, sommige paarden vinden een bit fijner dan de druk op de neus. En vergeet niet om je zadel regelmatig te laten checken!

Veiligheid

Momenteel speelt het stukje veiligheid ook een belangrijke rol in de dierhouderij. Uiteraard moeten wij als paardeneigenaar zorgen voor een veilige omheining, geen uitstekende delen en geen attributen in de paddock waaraan het paard zich kan bezeren. Wij dienen dus te zorgen voor een veilige leefomgeving.

In delen van Nederland is de wolf zeer actief, in de omgeving waar wij zitten als HELTIE horse (omgeving Meppel en Drents-Friese woud) is dit een groot probleem aan het worden. Schapen worden veelvuldig gedood, maar inmiddels ook koeien en de eerste paarden zijn nu ook aangevallen. Veel paardeneigenaren kiezen daarom voor het opstallen van de paarden tijdens de donkere uren. Dit is helaas niet voor alle paardeneigenaren mogelijk en kunnen zij alleen omheiningen zo goed mogelijk verbeteren. Maar dit geeft uiteraard stress bij de eigenaar, maar ook is te merken dat paarden een stuk onrustiger zijn en meer op scherp staan.

Fragen? Frag HELTIE!

Suchst du nach Ratschlägen für deinen Hund oder dein Pferd? Oder möchtest du mehr über Erkrankungen oder Inhaltsstoffe erfahren? Kontaktiere gerne AskHELTIE, und wir helfen dir gerne weiter! .