Overgang van gras naar hooi: doe het rustig aan!

De dagen worden korter en hoewel het gras nog wel een beetje groeit, daalt de voedingswaarde in de herfst. Het wordt tijd om bij te voeren en in veel gevallen verhuizen paarden ook naar stal en paddock. Deze overgang kan voor paarden lastig zijn want ze hebben een erg gevoelig maagdarmstelstel. Wat kan je doen om deze overgang makkelijker te maken?

Brandnetel

Detox

Spijsvertering

Voeding

24 oktober '22 3 min leestijd

In de lente, wanneer de paarden van hooi naar gras gaan, zijn veel paardeneigenaren voorzichtig. De meeste mensen weten wel dat je de grasconsumptie langzaam moet opbouwen om problemen met bijvoorbeeld diarree of hoefbevangenheid te voorkomen. In de herfst is de overgang in het rantsoen ook groot, al realiseert niet iedereen zich dat. Het is verstandig om ook in de herfst langzaam over te schakelen.

Herfstgras en hooi

Gras kan in de herfst nog best wel wat suiker bevatten, zeker als de nachten koud en de dagen zonnig zijn. Maar gras bevat veel minder vezels dan hooi; het bestaat voor een groot deel uit water. Hooi is juist voor het overgrote deel vezels en bevat veel minder vocht. Een abrupte overgang naar hooi of ander ruwvoer kan daarom verstoppingskoliek veroorzaken. Je paard moet er echt weer even aan wennen. Het is daarom verstandig om enkele weken voordat paarden van de wei naar de paddock en de stal gaan, al te beginnen met hooi bijvoeren in de wei.

Minder beweging

Door de overgang van weide naar stal, krijgen paarden vaak automatisch minder beweging. Ook dit kan verstopping veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je paard voldoende blijft bewegen in de herfst en winter en zeker tijdens de overgang van weiland naar stal. Bijvoorbeeld door wat vaker te rijden of een keertje extra te gaan wandelen. Als je een stapmolen tot je beschikking hebt kun je je paard daar ook wat vaker in zetten, maar het mooiste is om zelf met jouw paard te gaan bewegen.

Zand

Darmproblemen in de herfst kunnen ernstiger worden doordat zich zand in de darmen ophoopt. Dit gebeurt vaak aan het einde van de periode dat de paarden in de wei staan. Paarden zijn nogal slordige grazers, die bij het eten vaak graswortels uit de grond rukken. Zeker als het gras kort is, kan dat betekenen dat ze veel zand binnenkrijgen. Geef daarom preventief een kuur met psyllium (vlozaad) als het gras kort is. Ook hebben paarden een verhoogde mineralenbehoefte tijdens de verharingsperiode waardoor de kans bestaat dat paarden zand gaan eten. Dit kan je ondervangen door tijdig silicium bij te geven of mineralen die afkomstig zijn uit de Beringzee.

Terugval voorkomen?

Sommige paarden krijgen een terugval in spiermassa en gezondheid bij de overgang naar paddock en stal. Zorg er voor dat er voldoende vitaminen en mineralen in het rantsoen van je paard zitten. Het handigste is een balancerbrokje dat de dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast kunnen paarden die wat ouder zijn, een extra behoefte aan eiwit hebben. Dat halen ze in de zomer uit het gras. Ook de inname van vitamine A en vitamine E is lager als een paard van het gras af is. Hiervoor kunnen wortels en een vitamine E supplement uitkomst bieden.

Misschien heb je het op sociale media ook al wel gehoord, maar het ruwvoer van 2022 blijkt extreem laag te zijn in eiwitten. Voor werkende paarden kan het daarom aan te raden zijn om extra eiwit bij te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van kokosvezels of via proteine flakes.

Wat te doen bij spijsverteringsproblemen?

Houd bij de overgang van gras naar hooi je paard goed in de gaten. Check de mest op zand en bekijk of de mestballen niet te droog zijn. Bij koliek bel je uiteraard de dierenarts. Wil je je paard ondersteunen om zijn spijsvertering gezond te houden? Denk dan eens aan een speciale kuur met kruiden zoals meidoorn, gele gentiaan, absintalsem en kattenklauw. Deze kruiden bevorderen een goede darmflora, zuiveren het bloed en dragen zo bij aan een gezonde spijsvertering.

Herfst = tijd voor detox

Voor veel paarden is het een goed idee om twee keer per jaar een korte detox kuur te geven: in de lente en de herfst. Een detox zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en geeft het immuunsysteem van je paard een boost. De kruiden ondersteunen de reinigende werking van de lever en de nierfunctie. In een detox-extract voor paarden zit meestal mariadistel, aangevuld met bijvoorbeeld kurkuma, boldo en artisjok. Let op: Een detox is alleen geschikt voor gezonde paarden! Paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of overgewicht hebben, moet je geen detox geven. Ook drachtige merries en paarden met PSSM of paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid moeten geen echte detox krijgen. Deze paarden kun je een mildere kuur geven. Hiervoor is brandnetelextract zeer geschikt.

Ook interessant:

Spijsvertering

Voeding

Heeft jouw paard regelmatig een vieze staart en komt er veel water met de mest mee? Dit is meestal het gevolg van een verstoorde darmflora. Niet alle paarden kunnen de lichte verzuring die optreedt bij verpakt hooi of voordroogkuil even goed aan. Het fermentatieproces in dit verpakte hooi leidt dan tot een minder goede spijsvertering en het ontstaan van mestwater. Wat is de oplossing?

Verpakt hooi/voordroog hooi is vaak de veroorzaker van mestwater bij paarden

Heeft jouw paard regelmatig een vieze staart en komt er veel water met de mest mee? Dit is meestal het gevolg van een verstoorde darmflora. Niet alle paarden kunnen de lichte verzuring die optreedt bij verpakt hooi of voordroogkuil even goed aan. Het fermentatieproces in dit verpakte hooi leidt dan tot een minder goede spijsvertering en het ontstaan van mestwater. Wat is de oplossing?. Veel paardeneigenaren proberen van alles wanneer hun paard met een vieze staart rondloopt en er steeds mestwater met de mest meekomen. Helaas hebben supplementen meestal weinig (of alleen een tijdelijk effect) op dit probleem. Verschil tussen onverpakt en verpakt (voordroog)hooi Een goede baal ruwvoer ruikt fris, is mooi stengelig en het gras dat erin zit is uitgebloeid. Het is belangrijk dat het gras bovendien droog genoeg is op het moment dat het hooi gebaald wordt, want anders kan schimmelvor...

Vitamine E

Voeding

Weiland

Als je paard in de zomer volop weidegang heeft en in de winter op stal staat, dan herken je deze oude wijsheid misschien wel: “Tegen de weide valt niet op te voeren”. Een paard is bijna nooit zó glimmend, vitaal en energiek als wanneer hij in de wei staat. Hoe komt dat? Welke voedingsstoffen zitten wel in gras en niet in hooi? En hoe kun je - ook in de winter - zo dicht mogelijk bij de fantastische effecten van gras komen met je voerbeleid?

‘Tegen de wei is niet op te voeren’: Deze voedingsstoffen zitten wel in gras, maar niet in hooi

Als je paard in de zomer volop weidegang heeft en in de winter op stal staat, dan herken je deze oude wijsheid misschien wel: “Tegen de weide valt niet op te voeren”. Een paard is bijna nooit zó glimmend, vitaal en energiek als wanneer hij in de wei staat. Hoe komt dat? Welke voedingsstoffen zitten wel in gras en niet in hooi? En hoe kun je - ook in de winter - zo dicht mogelijk bij de fantastische effecten van gras komen met je voerbeleid?. Hooi is natuurlijk niks anders dan gedroogd gras, maar helaas gaat bij dat drogen wel één en ander verloren. Met name aan vitaminen en vetzuren. Als je paard korter dan vier uur per dag op de weide staat, of een graasmasker draagt, dan is het nodig om een aantal voedingsstoffen aan te vullen. Met een supplement of een balancer bijvoorbeeld. Alleen hooi is echt niet voldoende, ook niet voor sobere rassen! Vitamine A voor de ogen, de groei en de vruchtbaarheid Vitamine A en vitamine E zijn de bela...

Spijsvertering

Voeding

Ruwvoer voor paarden komt in verschillende vormen. Van kleine baaltjes droog kruidenhooi tot grote pakketten in plastic gebaalde kuil of voordroogkuil. Wat zijn eigenlijk de verschillen in voedingswaarde tussen deze diverse soorten ‘verpakt gras’? En: wat is het beste voor je paard?

Het verschil tussen hooi, voordroog en kuil

Ruwvoer voor paarden komt in verschillende vormen. Van kleine baaltjes droog kruidenhooi tot grote pakketten in plastic gebaalde kuil of voordroogkuil. Wat zijn eigenlijk de verschillen in voedingswaarde tussen deze diverse soorten ‘verpakt gras’? En: wat is het beste voor je paard?. Ruwvoer is van levensbelang voor paarden. De vezels uit ruwvoer vormen voor het spijsverteringssysteem de belangrijkste bron van energie. In de dikke darm van je paard zet een heel scala aan micro-organismen de vezels om in vluchtige vetzuren. Die worden vervolgens door de darmen opgenomen en gebruikt voor de energievoorziening, warmteproductie, bouwstoffen en vitaminen. Vezelrijk ruwvoer is daarom superbelangrijk voor de gezondheid van een paard. Van raaigras tot natuurhooi Het meeste ruwvoer d...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .