GastblogLion van den hoek_ blokkadres in zenuwbanen

Blokkades in de zenuwbanen: veelvoorkomend maar vaak genegeerd

Interview met Lion van den Hoek van Equine Dreams

Voor een bewegingsdier als een paard is een gezond zenuwstelsel van cruciaal belang. Als er iets mis met een (sport)paard dan uit zich dat vaak in onderprestatie of kreupelheden. Veel van deze symptomen kunnen hun oorsprong hebben in problemen met het zenuwstelsel. Hier wordt niet altijd aan gedacht, maar het komt wel vaak voor. We spraken met horsetherapist Lion van den Hoek, die zich gespecialiseerd heeft in PEMF, oftewel Pulse Electro-Magnetic Field therapie. Daarbij draait het om het opheffen van blokkades in de zenuwbanen en het vrij laten stromen van de energie door het paardenlijf.

Lion van den Hoek is nu 13 jaar werkzaam in de internationale springsport, als groom, sportmasseur en trainer. Sinds 2016 werkt hij met NES Health Equine, dat doet hij tegenwoordig vanuit zijn bedrijf Equine Dreams.  Van den Hoeks missie is om te werken vanuit rust en paarden de kans geven om zich te ontwikkelen.

Wat doet het zenuwstelsel?

“Het zenuwstelsel is een communicatienetwerk dat het contact tussen alle delen van het lichaam regelt. Via het zenuwstelsel worden prikkels van de hersenen naar delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Het stelsel stuurt de spieren en organen aan, meestal via het ruggenmerg.” Wanneer er blokkades in het zenuwstelsel ontstaan, door een val, een blessure of bijvoorbeeld een vergiftiging in de cellen, dan kan deze doorgave van prikkels minder goed plaatsvinden. Dit kan leiden tot problemen in het bewegingsapparaat, maar bijvoorbeeld ook in de organen, omdat de zenuwbanen die daarnaartoe leiden niet meer goed functioneren.

Zenuwblokkades bij paarden

Ataxie

Zenuwblokkades bij paarden worden vaak onder de noemer ‘ataxie’ geschaard. Dat is echter vooral een symptoom, geen ziekte. Door een beschadiging aan het zenuwstelsel komen signalen van de hersenen niet of maar gedeelteijk door. Dit kan invloed hebben op de taktmatigheid van de gangen van het paard. Maar het hangt af van de ernst van de beschadiging en van de locatie daarvan wat er aan het paard te zien is. Vaak zie je het in de beide achterbenen, maar als er maar een kleine zenuwblokkade aanwezig is kan het ook maar één been zijn. Soms lijken paarden alleen een beetje slap en zonder balans. Als de beknelling in de hals of schouder zit, zie je soms alleen iets aan de voorbenen. Hele kleine beschadigingen vallen niet erg op. Een paard presteert dan wat minder, of loopt niet helemaal perfect. Aan zenuwproblemen wordt in die situaties lang niet altijd gedacht.

Problemen

“Zo’n 60% van de gevallen die ik zie hebben bewegingsproblemen” zegt Van den Hoek. “Denk aan bijvoorbeeld trauma’s, achterhandproblemen en paarden die atactisch zijn. Maar ook extreem nerveuze paarden komen bij mij. Als een paard nagekeken wordt in het reguliere circuit, dan gaat dat vaak alleen over de benen, soms aangevuld met een osteopaat die ook de rug naloopt. Wij kunnen met de scanner echt diep in het lichaam kijken, naar het bindweefsel bijvoorbeeld, op een simpele manier die niet invasief is.”

Diagnose stellen

Van den Hoek gebruikt een scanner om de zenuwbanen door te meten. Deze MyHealth scanner zet hij op het lichaam van het paard, meestal de schouder of de middenhand. Het apparaat geeft binnen een halve minuut een hele uitdraai van de doorstroming in het paardenlichaam. Van der Hoek gaat vervolgens na waar de belangrijkste blokkades zitten. “De scanner geeft geluidsgolven af. Die impulsen gebruik ik om te zien waar het probleem zit, maar kan ik ook gebruiken om het lichaam te deblokkeren. Op de laptop die op de scanner aangesloten is, kan ik uitlezen wat ik nodig heb om een paard helemaal te behandelen. Natuurlijk neem ik daarbij ook zaken mee als moeheid, hoe de ogen van een paard staan en wat er uit het gesprek met de eigenaar komt bij het doorspreken van de resultaten van de scan.”

Behandeling

De behandeling bestaat voor een deel uit ‘traditionele’ massagetechnieken, waarbij de extra informatie uit de scan en zijn jarenlange ervaring Van den Hoek helpen om te weten waar te beginnen. “Ik zorg dat het lichaam kan ontladen en breng de doorstroming weer op gang. Elke  resonantie is door de uitvinders van deze methode getest en ieder probleem heeft een eigen frequentie. Zo kan ik precies weten wat er aan de hand is en waar ik moet ontladen en behandelen, op basis van wat die zenuw op dat moment nodig heeft. De MyHealth scanner gebruik ik zowel voor het scannen als voor het oplossen van het probleem. PEMF (Pulse Electro-Magnetic Field therapie) werkt met geluidsgolven. Het wordt ook bijvoorbeeld bij NASA voor astronauten gebruikt.”

“De resultaten zijn vaak ongelooflijk” vertelt Van den Hoek enthousiast. “Ik sta daar ook na vier jaar werken met deze methode soms zelf ook nog van te kijken. Paarden die al helemaal nagekeken zijn in de reguliere circuit, kan ik soms in twee behandelingen weer op de rit krijgen. We kunnen eigenlijk vrijwel alle aandoeningen behandelen, van kreupelheden tot chronische ziektes en super nerveus gedrag of paarden die totaal geen energie meer hebben of depressief lijken. We kunnen echt heel veel doen. Klinieken en conventionele dierenartsen blijven altijd nodig, maar ik weet 100% zeker dat we in de toekomst systemen zoals PEMF heel veel zullen gebruiken.”

Veel bloed draagt bij aan blokkades

“Wij fokken tegenwoordig hele goede sportpaarden” gaat Van den Hoek verder. “Paarden met veel bloed, maar daardoor ook heel gevoelig. Deze paarden zijn erg vatbaar voor blokkades in de zenuwbanen. Ik probeer mezelf steeds de vraag te stellen: ‘Hoe kunnen we nog verder verbeteren in welzijn, plezier en fitheid van onze paarden?’ Aandacht voor zenuwblokkades en de invloed daarvan is daarbij volgens mij heel belangrijk.”

Organen

Zenuwblokkades leiden niet alleen tot kreupelheden of ataxie, maar geven veel meer problemen. “Wanneer een paard al langer mentale klachten heeft, dan gaat dat in de organen zitten. Omdat ik veel organen deblokkeer en de doorstroming verbeter, wordt zo’n paard ook mentaal beter. Als ik bijvoorbeeld een leverblokkade ophef, dan heeft dat emotioneel wel vaak een weerslag op het paard. Het leven is één systeem.”

Vitamine-opname

De uitslag uit de scanner geeft alles aan, van blokkades in de zenuwen die terug te leiden zijn naar  bijvoorbeeld organen of gewrichten, tot de vitamine-uitslag en de mentale toestand van een paard. Dat laatste vind ik ook nog steeds héél bijzonder. Door de blokkades te meten, kan ik bijvoorbeeld zien dat bepaalde vitamines op dat moment niet goed hun werk kunnen doen. Bijvoorbeeld bij een blokkade in de maag, dan is het spijsverteringsproces langzamer. Daardoor kunnen vitaminetekorten ontstaan. Bij een blokkade op de nierfunctie kan het slim zijn om natuurlijke supplementen te geven om de nieren te ondersteunen.  Vaak zoek je aan de verkeerde kant en ga je ook verkeerd behandelen. Dat voorkom je met deze methode.”

Geen schuld

Van der Hoek benadrukt dat het ontstaan van zenuwblokkades bij een paard niet direct betekent dat het management slecht is. “Je hebt als eigenaar niks fout gedaan, een blokkade in de zenuwen kan uit een verstapping of een bevalling of zoiets voortkomen. Het is zeker niet altijd iemands schuld. Maar vooral in de sport, als een paard op hoog niveau moet presteren, dan moeten we echt deblokkeren, anders krijg je peesblessures of andere aandoeningen.”

Enthousiast

Wat opvalt in het gesprek met Van den Hoek is vooral zijn passie en enthousiasme: “Elke nieuwe scan is voor mij weer een uitdaging om te lezen en dat paard te behandelen. Osteopaten en fysiotherapeuten kunnen met dit systeem zeker hun werk verrijken en directer, sneller en dieper werken” spoort Van den Hoek aan.

“Hoewel de resultaten vaak opvallend zijn, bij chronische gevallen zien we vaak binnen twee of vier weken goed resultaat, lukt dat niet altijd. Het is fantastisch om te zien dat paarden goed uit een zware blokkade komen die soms uitzichtloos lijkt. Maar als er langdurig over de grenzen van een paard is gegaan, dan kan het herstel ook even duren” aldus Van den Hoek.

Conclusie: Blokkades in de zenuwbanen vragen aandacht

Blokkades in de zenuwbanen kunnen leiden tot allerlei problemen bij paarden. Niet alleen in het bewegingsmechanisme, maar ook bij de spijsvertering, de organen en de algehele prestatie van sportpaarden. Lion van den Hoek raadt een scan van de zenuwblokkades aan en gebruikt nieuwe technologie met geluidsgolven om de blokkades op te heffen. Ook sportmassages kunnen bijdragen aan het herstel va paarden met neurologische blokkades.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment