Vitamine D aanmaak bij paarden: zon blijkt weinig invloed te hebben!

Ook wij leren elke dag weer wat bij! Er wordt altijd gedacht dat paarden in veel dingen vergelijkbaar zijn met mensen, zo ook als het gaat om de aanmaak van vitamine D. Wij dachten dit ook en ook dat paarden die bijvoorbeeld de gehele zomer in een vliegendeken/eczeemdeken staan, dat die een tekort kunnen krijgen aan vitamine D. Er was namelijk ook maar weinig wetenschappelijke studie hiernaar gedaan, dus de aanname was snel gemaakt dat dit vergelijkbaar is met mensen. Maar inmiddels is er wel een onderzoek gedaan!

Huid

Voeding

24 november '22 2 min leestijd

Waar is vitamine D belangrijk voor?

Vitamine D is er in 2 vormen: D2 en D3 . Vitamine D2 halen paarden uit voeding (gras, hooi en bijvoorbeeld kruiden), vitamine D3 maakt het paard zelf aan. Vitamine D speelt in heel veel processen een belangrijke functie. Zo is het o.a. betrokken bij:

  • De opname van calcium en fosfor
  • De ondersteuning van het afweersysteem
  • Het voorkomen van onbedoelde celdelingen en celmutaties.
  • De regulering van de aanmaak van keratine in de huid
  • Verschillende neurologische functies

De zon heeft mogelijk weinig invloed op aanmaak vitamine D

Diverse onderzoeken/meningen gingen er vanuit dat de aanmaak van vitamine D in paarden vergelijkbaar is met humaan. Dat paarden dus uv-licht nodig hebben voor de aanmaak van vitamine D3. Er waren wel al een aantal onderzoeken gedaan waarbij geen duidelijke verschillen te zien waren tussen paarden met dekens en paarden zonder dekens, maar harde conclusies werden er nooit gemaakt. Bij een recent onderzoek is er gekeken of zonlicht daadwerkelijk invloed heeft en of het nodig is om vitamine D3 bij te geven. Ten eerste bleek uit dit onderzoek dat paarden vele malen lagere waardes hebben dan mensen. Bij mensen wordt een waarde van onder de 25 nmol/L gezien als een tekort, terwijl uit het onderzoek bleek dat de paarden gemiddeld op een waarde zaten van 10.7 nmol/L.

Uit het onderzoek bleek ook dat de paarden die het gehele jaar buiten werden gehouden op het gras, de vitamine D3 waardes onmeetbaar waren, zelfs niet in de zomerperiode met veel zonneschijn. Wel hadden deze paarden hogere vitamine D2 waardes dan paarden die in de stal gehouden werden. Opvallend was ook dat deze waardes in de zomer hoger waren dan in de winter.

Is het dan nodig om vitamine D bij te geven aan paarden?

De onderzoeken concludeerden dat paarden eigenlijk heel goed in staat zijn om vitamine D uit ruwvoer te halen. Vooral paarden die op het gras staan, hebben geen behoefte aan extra vitamine D. Ook zijn de waardes die paarden nodig hebben per dag, vele malen lager dan humaan, een paard heeft dus per dag maar weinig vitamine D nodig. En welke vorm een paard binnenkrijgt (D2 of D3) maakt voor een paard dus weinig verschil.

Extra onderzoeken wel nodig!

Deze gegevens zijn gebaseerd op een recent onderzoek bij paarden en geeft al veel informatie. Uiteraard zullen er meer onderzoeken moeten volgen om een echte, duidelijke conclusie te kunnen trekken. Want hoe zit het met paarden die niet op het gras komen en volop in de dekens staan op een paddock en schraal hooi krijgen? Voor het merendeel van de paarden is het niet nodig om vitamine D bij te geven, zolang ze de juist voeding krijgen. Wij raden daarom altijd aan om een kwalitatieve balancer erbij te geven zodat jouw paard altijd een basis binnenkrijgt aan vitamines en mineralen.

Bron:
https://ker.com/equinews/vitamin-d-biology-cannot-be-extrapolated-from-humans-to-horses/

Ook interessant:

Overig

Een onderwerp waar de paardengemeenschap vaak lijnrecht tegenover elkaar staat: dekens in de winter. Vaak ben je pro-dekens of je bent anti-dekens. Dekens zijn er in verschillende varianten en diktes. In deze blog willen wij je meer vertellen over of dekens noodzakelijk zijn in de wintermaanden en waar je op moet letten. Zodat je zelf kunt beslissen over wat het beste voor jouw paard is bij welke omstandigheden.

Is een paard beter af met of zonder deken in de winter: de eeuwige en jaarlijks terugkerende discussie

Een onderwerp waar de paardengemeenschap vaak lijnrecht tegenover elkaar staat: dekens in de winter. Vaak ben je pro-dekens of je bent anti-dekens. Dekens zijn er in verschillende varianten en diktes. In deze blog willen wij je meer vertellen over of dekens noodzakelijk zijn in de wintermaanden en waar je op moet letten. Zodat je zelf kunt beslissen over wat het beste voor jouw paard is bij welke omstandigheden.. Paarden hebben het minder snel koud dan mensen Zodra de langste dag is geweest (21 juni) starten de pony’s/paarden met het voorbereiden van hun vacht op de winterperiode. Vooral de sobere rassen starten vrijwel direct na de langste dag met verharen, warmbloedrassen zijn vaak wat later. Pony’s en paarden zijn in staat om een goed isolerende en waterdichte wintervacht aan te maken. Voor paarden is de ideale buitentemperatuur tussen de -5 en 10/15 graden Celsius, dat is hun comforttemperatuur. Wat...

Huid

Overig

Ook zo’n fan van antiklit producten en glanssprays? Deze zijn ideaal om de staart en manen van jouw paard weer klitvrij en gemakkelijk doorkambaar te krijgen. Maar wist je dat je hier wel voorzichtig mee dient te zijn bij paarden die dekenloos door het leven gaan? Lees meer hierover in deze blog.

Waarom je beter geen antiklit en glansspray kunt gebruiken bij paarden zonder deken

Ook zo’n fan van antiklit producten en glanssprays? Deze zijn ideaal om de staart en manen van jouw paard weer klitvrij en gemakkelijk doorkambaar te krijgen. Maar wist je dat je hier wel voorzichtig mee dient te zijn bij paarden die dekenloos door het leven gaan? Lees meer hierover in deze blog.. Huidvet belangrijk voor paarden Zijn jouw handen ook voorzien van een wit/grijze laag als je jouw paard lekker gekroeld hebt? Dat is het huidvet dat op en tussen de vacht zit. Vooral in periodes dat de temperatuur daalt of tijdens de verharing is er extra huidvet. Veel eigenaren herkennen dan het stof dat op het paard zit en met borstelen eraf dwarrelt. Soms wordt gedacht dat het paard last heeft van roos, maar het is enorm belangrijk huidvet. In bepaalde periodes kunnen paarden zelfs een doffe...

Vitamine E

Vitamine E is één van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid van je paard. Het is een krachtig antioxidant, dat absoluut noodzakelijk is voor de spiergezondheid en het zenuwstelsel van je paard. Gras bevat meer dan voldoende vitamine E, in een goed opneembare vorm. Maar als je paard niet in de wei staat, in de winter bijvoorbeeld, ligt een tekort aan vitamine E op de loer. Maar ook paarden die kampen met spierproblemen (bijvoorbeeld PSSM) hebben baat bij extra vitamine E.

Weet jij waarom vitamine E onmisbaar is in het rantsoen van paarden?

Vitamine E is één van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid van je paard. Het is een krachtig antioxidant, dat absoluut noodzakelijk is voor de spiergezondheid en het zenuwstelsel van je paard. Gras bevat meer dan voldoende vitamine E, in een goed opneembare vorm. Maar als je paard niet in de wei staat, in de winter bijvoorbeeld, ligt een tekort aan vitamine E op de loer. Maar ook paarden die kampen met spierproblemen (bijvoorbeeld PSSM) hebben baat bij extra vitamine E.. Vitamine E is een krachtige antioxidant Vitamine E is van belang voor soepele spieren. Bij beweging en training ontstaan kleine beschadigingen in de spieren en komen afvalstoffen (vrije radicalen) vrij. Oxidatieve stress, noem je dat. Vitamine E herstelt de schade en zorgt dat de afvalstoffen onschadelijk gemaakt worden. Dat voorkomt stijfheid en kramp. Hoe meer een paard werkt, hoe hoger zijn behoefte aan vitamine E. Ook voor het zenuwstelsel is vitamine E onontbeerlijk. Daarnaast kan het immuu...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .