Veel paardenwisselingen in de kudde zorgt voor stress en een verminderde weerstand!

Paarden op een pensionstalling hebben het niet altijd gemakkelijk. Op pensionstallen is het verloop over het algemeen namelijk groter dan bij een particulier. En als paardeneigenaar weten we allemaal dat een paard een kudde dier is. Maar wist je ook dat een wisseling in de groep zorgt voor stress en daardoor dus ook voor een verminderde weerstand? Lees in deze blog hoe dit zit.

Gedrag

Hormonen

Stress

12 januari '23 3 min leestijd

Stabiele kudde = veiligheid en geborgenheid

Paarden leven van nature in kuddes, met een duidelijke leider en onderlinge vriendschappen en relaties. Elk paard staat ten opzichte van een ander paard op een bepaalde plaats in de rangorde. Voor het ene paard gaan ze aan de kant en het andere paard gaan ze dat juist niet. Dit zorgt voor een balans in de kudde. En deze balans is belangrijk voor de algehele veiligheid en het gevoel van geborgenheid. De kudde kan dan rustig grazen, rusten, spelen, groomen en ontspannen zijn. Stress is er dan alleen als er gevaar dreigt, maar zodra het gevaar is geweken gaat de kudde weer terug naar de ontspanning.

Onstabiele kudde = stress en onrust

Op veel (pension)stallen is er regelmatig een komen en gaan van paarden. Paarden blijven een paar maanden tot een paar jaar en vertrekken dan naar een andere plaats (met of zonder de huidige eigenaar). Paarden worden verkocht, verhuizen of overlijden en dat zorgt ervoor dat de kudde geen kans krijgt om zich te vormen.

Bij elk paard dat eruit gaat of erbij komt zal de rangorde opnieuw moeten worden bepaald. Zelfs als het een onderdanig/gemakkelijk/stabiel paard is. De onderlinge banden worden opnieuw bekeken, paarden moeten het nieuwe paard leren vertrouwen en het nieuwe paard moet leren bij wie wat mag en wat juist niet. Nieuwe vriendschappen worden gemaakt, maar er wordt ook bepaald wie de baas is of blijft. Door een kuddewisseling gebeurt er dus enorm veel in de kudde! Op het oog kan het lijken of er rust is, maar onderliggend gebeurt er enorm veel. Besef ook dat het tot een jaar kan duren voordat een paard helemaal vertrouwd is op zijn nieuwe plek. Een verhuizing heeft dus enorm veel impact en geeft altijd stress.

Stress geeft een verminderde weerstand

De weerstand van het paard komt door een verhuizing altijd onder druk te staan. In de nieuwe omgeving zijn andere bacteriën/virussen/organismen waardoor de weerstand van het paard getriggerd gaat worden. Daar bovenop komt dat het paard stress ervaart, misschien is het fysiek niet zichtbaar, maar in het lichaam is stress. Alles is nieuw, ruikt anders, het dagritme is anders, er zijn andere paarden en andere mensen. Echt alles is anders voor het paard en dat geeft inwendig stress. En stress zorgt voor een verminderde weerstand, het lichaam gaat namelijk op een overlevingsstand en in een acute stress situatie wordt er meer cortisol aangemaakt wat ontstekingsremmend is op de korte termijn, maar bij een verhuizing kan je eigenlijk wel spreken van een chronische stress. En dan gaat de stress in het lichaam veel afvalstoffen geven waardoor er juist meer ontstekingsreacties komen en de weerstand van het paard minder wordt.

Niet voor niets krijgen veel paarden vlak na een verhuizing een snotneus, zijn ze niet helemaal fit of ontstaat er zelfs koliek.

Beperk kuddewisselingen!

Dit is vooral belangrijk voor stalhouders, maar ook als je jouw paarden aan huis hebt. Probeer zoveel mogelijk om kuddewisselingen te beperken. Hoe minder wisselingen, hoe stabieler de kudde en hoe minder stress de paarden ervaren. Dit geeft niet alleen een prettigere leefomgeving voor het paard, maar ook komt dit ten goede aan de algehele weerstand en dus de gezondheid.

Als er op een pensionstal veel wisselingen zijn, dan zegt dit vaak ook iets over het beleid van deze stal. Houd dit in gedachte voor als je op zoek gaat naar een nieuwe plek voor jouw paard!

Ook interessant:

Gastblog

Stress

De wetenschap heeft ontdekt dat wanneer een lichaam stress heeft, de celdeling anders verloopt dan wanneer er geen stress is. Dit is de reden dat een lichaam "ziek" wordt. De stress blijft in je cel zitten waardoor elke cel die hierna deelt, opnieuw de informatie van de stress met zich mee draagt. Pas wanneer deze stress losgelaten wordt kan de volgende celdeling plaatsvinden zonder de infromatie van de stress! Ergens is het bijzonder gaaf hoe zoiets werkt hè?! Maar dan komt misschien gelijk de vraag: Hoe kom je dan van de stress af?

Gastblog HOPE for Horses: Stress bij paarden

De wetenschap heeft ontdekt dat wanneer een lichaam stress heeft, de celdeling anders verloopt dan wanneer er geen stress is. Dit is de reden dat een lichaam "ziek" wordt. De stress blijft in je cel zitten waardoor elke cel die hierna deelt, opnieuw de informatie van de stress met zich mee draagt. Pas wanneer deze stress losgelaten wordt kan de volgende celdeling plaatsvinden zonder de infromatie van de stress! Ergens is het bijzonder gaaf hoe zoiets werkt hè?! Maar dan komt misschien gelijk de vraag: Hoe kom je dan van de stress af?. Stress leren loslaten Ik denk dat we allemaal wel weten dat langdurig of veelvuldig blootgesteld worden aan stress niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Je ontkomt helaas niet aan stress, het is een vast gegeven dat je in je leven met stress te maken gaat krijgen. Het mooie is dat je kunt leren hoe ermee om te gaan en hoe stress weer los te laten. Dat verschilt wel per mens en zeker ook per paard! Wetende dat aan stress te ontkomen is, hoe kunnen wij dan helpen de stress weer los te laten? Va...

Cannabinoïden

Kruidnagel

Stress

Triphala

Als je paard gestrest is, dan wil je daar graag wat aan doen. Stress is niet leuk voor je paard en kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Maar… er zijn veel middeltjes en supplementen beschikbaar. Welke moet je kiezen? Het antwoord hangt af van jouw paard en jouw situatie!

Stress bij paarden: Kies je kruidnagel, triphala of een stressproduct?

Als je paard gestrest is, dan wil je daar graag wat aan doen. Stress is niet leuk voor je paard en kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Maar… er zijn veel middeltjes en supplementen beschikbaar. Welke moet je kiezen? Het antwoord hangt af van jouw paard en jouw situatie!. Ieder paard heeft wel eens last van spanning. Soms is dat maar van korte duur, maar soms is het echt chronisch. Als je een paard met stress wilt helpen is het ten eerste belangrijk om te onderzoeken waar de stress vandaan komt en wat voor soort stress het is. Dan kan je ook beter beoordelen wat je moet doen. Omstandigheden Paarden zijn kuddedieren die sociaal contact en vrije beweging nodig hebben. Als ze dit niet (of onvoldoende) krijgen, kan langdurige, chronische, stress ontstaan. Ook een tek...

Magnesium

Stress

Als je dressuur rijdt of springt met je paard, is het soms best leuk om op wedstrijd te gaan. Althans, voor jou als ruiter of amazone. Wedstrijden zijn een goede gelegenheid om te checken waar je staat in de training en om het op te nemen tegen andere combinaties. Maar vindt je paard het wel zo leuk? En wat kan je doen om de ervaring voor hem zo positief mogelijk te maken? Een paar tips en tricks, ook als je paard er misschien nog niet zoveel aan vindt.

Wel of niet op wedstrijd als jouw paard dat stressvol vindt?

Als je dressuur rijdt of springt met je paard, is het soms best leuk om op wedstrijd te gaan. Althans, voor jou als ruiter of amazone. Wedstrijden zijn een goede gelegenheid om te checken waar je staat in de training en om het op te nemen tegen andere combinaties. Maar vindt je paard het wel zo leuk? En wat kan je doen om de ervaring voor hem zo positief mogelijk te maken? Een paar tips en tricks, ook als je paard er misschien nog niet zoveel aan vindt.. Weerbaar paard Voordat je op wedstrijd gaat is het van belang dat je paard om kan gaan met wat er allemaal op hem af zal komen. Met andere woorden: je paard moet voldoende weerbaar zijn. Er zijn meerdere dingen die je kan doen om de kans te vergroten dat je paard een wedstrijd mentaal aan kan. Ten eerste: zorgen dat niet alles vreemd is voor hem. Vlecht jij je paard weleens vaker in? Oefen dat eens en ga daarna rijden in je eigen vertrouwde bak. Zonder stress. Zorg ook dat andere handelingen in...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .