Stap 1 aanpak zomereczeem: detoxen!

Heb je een paard met zomereczeem? Een detox is de eerste stap van de totaalaanpak bij zomereczeem. Het zorgt ervoor dat het lichaam meer capaciteit heeft om het speeksel van de knutten te verwerken. Dit komt doordat alle opgehoopte afvalstoffen worden opgeruimd tijdens een detox. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat belangrijk is om te lezen lees je in dit artikel.

Detox

Zomereczeem

11 mei '20 2 min leestijd

Waarom detoxen?

Het is niet te voorkomen dat paarden gifstoffen binnen krijgen in het lichaam. Via drinkwater, voeding, medicatie, vaccinatie, stralingen en ontwormingen komen deze het lichaam binnen. Het lichaam zal zelf het grootste deel van deze gifstoffen afvoeren via de lever en nieren. Maar sommigen van deze gifstoffen kan het lichaam niet verwerken en worden opgeslagen in het lichaam. Je kunt het net zo zien als de filter van een auto. Deze raakt op den duur ook vol en zal gereinigd moeten worden. Als dit niet gebeurd zal de auto minder goed de brandstof kunnen verwerken. Hetzelfde geldt voor de lever van paarden. Door opgehoopte afvalstoffen kan het voorkomen dat de capaciteit van de lever vermindert is. Daarom raden natuurgeneeskundigen om de lever twee keer per jaar te reinigen. Zeker voor paarden met zomereczeem zodat deze paarden het speeksel beter kunnen verwerken.

Wanneer detoxen?

Het lichaam dient gereinigd te worden voordat de eerste knut bijt. Knutten zijn al actief bij temperaturen van 10 graden celcius. Meestal is dat in maart. Daarom is de beste periode eind februari of begin maart. Ben je te laat? Dan is het alsnog goed om het lichaam te reinigen.

Hoe werkt een detox?

Er zijn veel kruiden die bepaalde organen helpen bij het ontgiften zoals bijvoorbeeld artisjok, mariadistel en kurkuma. Ze stimuleren de organen om harder te werken, werken antioxideren en/of ontstekingsremmend. Een goede detox duurt niet langer dan een maand. Het beste is om een korte goede kuur op basis van natuurlijke ingrediënten te geven van maximaal een week a 10 dagen.

Zoals je misschien wel weet heeft een paard geen galblaas. De afvalstoffen gaan daarom vanuit de lever naar de darmen. De darmen hebben wel een galfunctie. Geef je een paard een detox? Zorg er dan voor dat tijdens deze detox ook de galfunctie in de darmen wordt gestimuleerd, zodat het lichaam de afvalstoffen optimaal kan verwerken.

Andere stappen uit de aanpak tegen zomereczeem

Een detox zal niet de zomereczeem verhelpen, het vormt een onderdeel van het genezingsproces. Begin daarom met een detox, maar vergeet niet andere maatregelen te nemen. Hoe meer maatregelen, hoe beter.

Stap 1 – Detoxen
Stap 2 – Eczeemdeken opleggen bij 10 graden celcius
Stap 3 – Cannabinoïden toevoegen aan het rantsoen
Stap 4 – Paard onaantrekkelijk maken met kruiden
Stap 5 – Suikers in de voeding beperken (zowel weidegang als kracht- en ruwvoer)
Stap 6 – Verzorg de huid wanneer er toch schuurplekken ontstaan
Stap 7 – Zet je paard tijdens schemering op stal
Stap 8 – Gebruik een vliegenspray wanneer de muggenradar veel muggen voorspelt

Lees ook:

Cannabinoïden

Huid

Insuline Resistentie

Kruidnagel

Zomereczeem

De zon schijnt, het gras is groen en de avonden zijn lang. Een heerlijke tijd. Maar de lente en zomer zijn ook de tijd waarin sommige paarden veel jeuk krijgen. Vaak wordt dan direct gedacht aan zomereczeem: een allergische reactie op de beet van kleine mugjes. Maar er kunnen ook andere oorzaken voor jeuk zijn. Waarom heeft jouw paard jeuk? En wat kan je daar aan doen?

Zomerkriebels: Waarom heeft mijn paard jeuk?

De zon schijnt, het gras is groen en de avonden zijn lang. Een heerlijke tijd. Maar de lente en zomer zijn ook de tijd waarin sommige paarden veel jeuk krijgen. Vaak wordt dan direct gedacht aan zomereczeem: een allergische reactie op de beet van kleine mugjes. Maar er kunnen ook andere oorzaken voor jeuk zijn. Waarom heeft jouw paard jeuk? En wat kan je daar aan doen?. Bij de overgang van winter naar lente en zomer gaan veel paarden langer naar buiten. Meestal verandert ook het menu van hooi naar (deels) vers gras. Door de hogere temperaturen worden ook de insecten weer wakker: vliegen, muggen, knutten, dazen, horzels en teken kunnen dan lastig zijn voor je paard. Niet alle jeuk is zomereczeem! Het is belangrijk om te achterhalen waarom je paard schuurt in de zomermaanden. De reden is namelijk niet altijd zomereczeem. Een paard kan daarnaast jeuk krijgen als r...

Brandnetel

Detox

Je hoort regelmatig dat een detox met kruiden goed is voor je paard. Het is een natuurlijke manier om het lichaam op te schonen. Ook in de vrije natuur ‘detoxen’ paarden. Ten eerste doordat ze in de wintermaanden vetweefsel - en daarmee ook veel afvalstoffen - kwijtraken. En ten tweede door het eten van allerlei kruiden en takken. Is een detox ook voor jouw paard een goed idee?

Welke paarden zijn gebaat bij een detox?

Je hoort regelmatig dat een detox met kruiden goed is voor je paard. Het is een natuurlijke manier om het lichaam op te schonen. Ook in de vrije natuur ‘detoxen’ paarden. Ten eerste doordat ze in de wintermaanden vetweefsel - en daarmee ook veel afvalstoffen - kwijtraken. En ten tweede door het eten van allerlei kruiden en takken. Is een detox ook voor jouw paard een goed idee?. Het is belangrijk om deze vraag te stellen, omdat een detox niet voor alle paarden geschikt is. Bijvoorbeeld zieke paarden, paarden met extreem overgewicht of hoefbevangenheid en paarden die drachtig zijn, moet je geen detoxkuur geven. Soms kan voor deze paarden een milde zuivering met brandnetel wél een goed idee zijn. Een detox is dus altijd een kwestie van maatwerk. Wat zijn de voordelen van een detox? Een detox is bedoeld om afvalstoffen af te voeren. Afvalstoffen ontstaan bij het dagelijks...

Detox

Organen

Wij merken dat veel paardeneigenaren een detox uitvoeren bij paarden met leverproblemen. Met uiteraard de goede bedoelingen, maar eigenlijk niet zo verstandig. Ze willen het paard en de lever ondersteunen zodat deze zo snel mogelijk weer op orde is. Maar een detox is daarvoor niet geschikt, we leggen je het graag uit!

Paard met leverproblemen? Doe dan geen detox!

Wij merken dat veel paardeneigenaren een detox uitvoeren bij paarden met leverproblemen. Met uiteraard de goede bedoelingen, maar eigenlijk niet zo verstandig. Ze willen het paard en de lever ondersteunen zodat deze zo snel mogelijk weer op orde is. Maar een detox is daarvoor niet geschikt, we leggen je het graag uit!. Een detox stimuleert de lever Elke vorm van detox (kruidencombinatie of bijvoorbeeld pure mariadistel) heeft als functie de lever extra aan het werk te zetten en te stimuleren om het lichaam schoon te maken. Het is een halfjaarlijkse reiniging voor paarden die gezond zijn en goed in hun vel zitten. Ten eerste mag een detox nooit bij een paard worden toegepast met een verminderde gezondheid, want een detox is intens en kan ook juist voor problemen zorgen. Wij adviseren daarom altijd om even conta...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .