Mijn paard heeft insuline resistentie (IR) – kan hij nog veilig grazen?

Paarden met insuline resistentie (IR) lopen een groter risico op hoefbevangenheid dan paarden met een optimaal gezonde suikerstofwisseling. Een paard met IR, te herkennen aan bijvoorbeeld een harde manenkam en vetkussentjes bij de staart, mag niet onbeperkt grazen van suikerrijk gras. Maar mag je zo’n paard of pony helemaal nooit meer in de wei zetten? Of zijn er nog wel mogelijkheden? Veel paarden worden immers supergelukkig van weidegang.

Insuline Resistentie

Voeding

11 juli '22 4 min leestijd

Wij als eigenaren maken onze paarden graag gelukkig. Maar helaas is onbeperkt het weiland in, niet voor elk paard weggelegd. Met name koudbloeden, pony’s en paarden die eerder hoefbevangen zijn geweest, lopen een groter risico op de pijnlijke aandoening hoefbevangenheid.

Heeft mijn paard IR?

Een paard dat insuline-resistent is, kan de suikers uit voedsel (zoals gras en krachtvoer) niet goed verwerken. Dat leidt onder meer tot vetopslag, infecties en energieverlies. Ook raakt de alvleesklier overbelast. Langdurige stress, darminfecties of hormoonproblemen kunnen IR veroorzaken. Koudbloedrassen en pony’s zijn vaak gevoeliger voor IR dan andere paarden.

Paarden met IR zijn te herkennen aan:

  • Verharde en verdikte manenkam
  • Vetkussentjes bij de staartaanzet
  • Schuren en jeuk
  • Kort en stijf in de beweging
  • Harde spieren
  • Verdikking navel (merries) of koker (ruinen)
  • Vaak overgewicht, maar niet altijd

Niet in de wei als het suikergehalte hoog is!

Ook paarden met IR vinden het fijn om te kunnen grazen. In sommige gevallen kan dat, maar je moet het wel heel goed managen, je paard goed monitoren en even overleggen met je dierenarts. Het suikergehalte van gras varieert enorm. Onder sommige omstandigheden valt het suikergehalte best mee en kan een IR-paard wel even kort de wei op. Onder andere omstandigheden moet je dat absoluut niet willen.

Het suikergehalte in gras is gemiddeld lager:

  • Tussen 03:00 ’s nachts en 10:00 ’s ochtends
  • In de zomer
  • Als het gras wat langer is
  • Bij bepaalde grassoorten
  • Als er voldoende water in de grond zit

Het suikergehalte in gras is het hoogst:

  • Als het gras gestrest is door overbegrazing
  • Als het gras gestrest is door droogte
  • In het vroege voorjaar en in het najaar
  • Op zonnige ochtenden nadat het ’s nachts gevroren heeft
  • Als het gras heel kort is
  • Als het gras veel zaad / aren heeft
  • Als de wei met kunstmest behandeld is

’s Nachts grazen?

Suiker in gras ontstaat overdag, wanneer de grasplant zonlicht gebruikt voor de fotosynthese. Suikers en zetmeel dat overdag wordt aangemaakt, gebruikt het gras ’s avonds en ’s nachts voor de groei. De suikerpiek zit vaak als plant hele dag heeft staan groeien, rond einde van de middag, begin van de avond. Vanaf ongeveer twee uur na zonsondergang neemt het suikergehalte af en aan het einde van de nacht zit er relatief weinig suiker in het gras. Ook als er meerdere (zwaar) bewolkte dagen achter elkaar zijn, zal het gras op de tweede of derde bewolkte dag minder suikerrijk zijn. Dit geldt ook voor gras dat overdag altijd in de schaduw gelegen is, bijvoorbeeld onder een grote boom. Wanneer je een paard met IR dus wilt laten grazen, kan dit voor korte perioden ’s nachts of in de vroege ochtend, op een schaduwstukje, of als het al meer dan 24 uur bewolkt is.

Goed opbouwen en monitoren

Laat een insuline-resistent paard altijd heel voorzichtig opbouwen. Begin met vijf minuutjes en bouw dit langzaam uit. Kies altijd een moment waarop er minder suiker in het gras zit, zoals ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Wanneer je paard al iets langer op de wei kan staan, kan een graasmasker helpen om de opname van gras verder te beperken. Maar ook dan moet je een IR-paard niet in de wei zetten als het suikergehalte hoog is!

Weiland managen

Gras dat in de zogenaamde ‘groeifase’ zit, verbruikt suikers voor die groei. Dat betekent dat er minder suikers worden opgeslagen in de grasstengels. Paarden kunnen daarom het beste grazen in weilanden die in deze ‘groeifase’ zitten. Niet te kort én niet te lang. Gras dat bloeit moet eerst gemaaid worden. Als het daarna weer gaat groeien, kán het op de gunstige momenten van de dag geschikt zijn om IR-gevoelige paarden een poosje op te laten grazen. Ook is het verstandig om na te gaan welke grassoorten en kruiden er in je weiland staan. Er is veel verschil in suikeropslag tussen de verschillende plantensoorten. Let op dat gras bij droogte vaak ook veel suiker produceert. Een dorre grasmat is dus lang niet altijd veilig! Stripbegrazing kan een oplossing zijn om de hoeveelheid gras die paarden in één keer binnen kunnen krijgen te beperken.

Beweging is essentieel!

Voor alle paarden met IR geldt: houd ze in beweging! Het is van het grootste belang dat deze paarden voldoende beweging krijgen en niet te zwaar worden. Train ze dus regelmatig en zorg dat ze - ook als ze niet in de wei staan - voldoende vrije beweging hebben. Bijvoorbeeld in een paddock met verrijking of een paddock paradise.

IR paard ondersteunen?

Om je paard met IR te ondersteunen zijn er meerder opties. Ten eerste is het verstandig om twee keer per jaar een milde detox te geven met brandnetelextract. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het verstevigen van het immuunsysteem. Daarnaast kunnen cannabinoïden uit de kruidnagelplant helpen bij het verminderen van ontstekingen en het herstel van de balans in de stofwisseling. Cannabinoïden werken in op het endo-cannabinoïde systeem van paarden, dat van levensbelang is voor alle vitale functies, waaronder de weerstand, het maagdarmstelsel en het zenuwstelsel.

Bronnen:
https://extension.umn.edu/horse-nutrition/grazing-horses-prone-laminitis

Paul Siciliano et al. Effect of Sward Height on Pasture Nonstructural Carbohydrate Concentrations and Blood Glucose/Insulin Profiles in Grazing Horses. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 57, pp. 29-34, 2017. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S073708061730463X

Raymond J. Geor. Nutrition and Exercise in the Management of Horses and Ponies at High Risk for Laminitis. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 30, p. 463–470, 2010. https://www.researchgate.net/publication/241096904_Nutrition_and_Exercise_in_the_Management_of_Horses_and_Ponies_at_High_Risk_for_Laminitis

Ook interessant:

Algen

Insuline Resistentie

Zalmolie

Zomereczeem

Omega 3 vetzuren worden altijd op 1 grote bult gegooid met het kenmerk “ontstekingsremmend”. Maar er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. EPA en DHA zijn hiervan het belangrijkste voor het lichaam. Echter zitten deze niet in plantaardige oliën zoals lijnzaad- en olijfolie. Het paardenlichaam moet de ALA zelf nog omzetten naar EPA en DHA. En bij paarden met Insuline Resistentie (maar ook zomereczeem en overgewicht) kan ALA juist ontstekingsbevorderend zijn als het lichaam ze niet goed kan omzetten. Daarom kun je in veel gevallen beter kiezen voor direct opneembare EPA en DHA. Lees in deze blog hoe dat zit.

Insuline resistent paard: kies voor direct opneembare EPA en DHA omega-3

Omega 3 vetzuren worden altijd op 1 grote bult gegooid met het kenmerk “ontstekingsremmend”. Maar er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. EPA en DHA zijn hiervan het belangrijkste voor het lichaam. Echter zitten deze niet in plantaardige oliën zoals lijnzaad- en olijfolie. Het paardenlichaam moet de ALA zelf nog omzetten naar EPA en DHA. En bij paarden met Insuline Resistentie (maar ook zomereczeem en overgewicht) kan ALA juist ontstekingsbevorderend zijn als het lichaam ze niet goed kan omzetten. Daarom kun je in veel gevallen beter kiezen voor direct opneembare EPA en DHA. Lees in deze blog hoe dat zit.. Omega 3 vetzuren bij paarden Er zijn drie type omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. ALA krijgt het paard binnen via vers gras, maar kan nog niet direct benut worden in het paardenlichaam. ALA dient namelijk omgezet te worden naar EPA en DHA, dit is een heel inefficiënt proces, maar voor gezonde paarden geen enkel probleem. ALA vind je bijvoorbeeld ook terug in plantaardige olie (bijv. lijnzaadolie en olijfolie). EPA en DHA maakt het paard dus zelf aan via de omzetting van ALA. Maar kan ook via vis...

Elektrolyten

Insuline Resistentie

Mineralen

Paarden en pony’s die insuline resistent zijn hebben er baat bij om zo min mogelijk suikers binnen te krijgen in welke vorm dan ook (koolhydraten, zetmeel, dextrose etc). Maar deze paarden hebben wel extra mineralen nodig, helemaal als er ook flink gezweet wordt. Maar hoe regel je dit aangezien in de meeste elektrolyten wel een vorm van suiker zit? Kies geconcentreerd Beringzeewater. 1 liter geconcentreerd Beringzeewater komt overeen met 100 liter zeewater. Zeewater bevat 20 tot 28% keukenzout, wat eruit gefilterd wordt. Je kunt je wel voorstellen dat er in 100 liter zeewater enorm veel mineralen zitten.

Insuline resistent paard? Kies geconcentreerd Beringzeewater als elektrolyten!

Paarden en pony’s die insuline resistent zijn hebben er baat bij om zo min mogelijk suikers binnen te krijgen in welke vorm dan ook (koolhydraten, zetmeel, dextrose etc). Maar deze paarden hebben wel extra mineralen nodig, helemaal als er ook flink gezweet wordt. Maar hoe regel je dit aangezien in de meeste elektrolyten wel een vorm van suiker zit? Kies geconcentreerd Beringzeewater. 1 liter geconcentreerd Beringzeewater komt overeen met 100 liter zeewater. Zeewater bevat 20 tot 28% keukenzout, wat eruit gefilterd wordt. Je kunt je wel voorstellen dat er in 100 liter zeewater enorm veel mineralen zitten.. Waarom elektrolyten nodig? Paarden die zweten verliezen naast vocht ook elektrolyten (natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium) via het zweet. Deze mineralen zorgen voor het juist functioneren van het zenuwstelsel, maar zorgen ook voor een goed herstel na inspanning en zorgen voor soepelheid in de spieren. Een elektrolyten tekort kan bijvoorbeeld voor kramp nodig. Paarden kunnen bij warm weer of intensieve arbeid wel 10-15 liter zweet verliezen en dus ook veel elektrolyten. Om ervoor te z...

Insuline Resistentie

Zalmolie

In eerdere blogs hebben wij aangegeven wat insuline resistentie is en dat dit vaak de oorzaak is van schuren bij paarden en pony’s. Bij paarden en pony’s met Insuline Resistentie is het belangrijkste dat het rantsoen wordt aangepast naar een beperkte inname van suikers. Maar wist je dat zalmolie ook een positief effect kan hebben op insuline resistentie?

Zalmolie bij Insuline Resistentie (IR)

In eerdere blogs hebben wij aangegeven wat insuline resistentie is en dat dit vaak de oorzaak is van schuren bij paarden en pony’s. Bij paarden en pony’s met Insuline Resistentie is het belangrijkste dat het rantsoen wordt aangepast naar een beperkte inname van suikers. Maar wist je dat zalmolie ook een positief effect kan hebben op insuline resistentie?. Zalmolie verlaagt het glucose level in het bloed Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat paarden die zalmolie gevoerd krijgen niet alleen een lagere hartslag hebben tijdens training, maar dat het cholesterol en glucose lever in het bloed ook lager was dan bij paarden die geen zalmolie kregen. Doordat zalmolie een positief effect heeft op het glucose level is zalmolie zeer geschikt voor paarden met Insuline Resistentie. Zalmolie vermindert ontstekingen Een paard met Insuline Resistentie schuu...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .