Vitamine behoefte paard

Weet jij welke vitamines en mineralen je paard nodig heeft en hoe hij deze binnen krijgt? Elk paard heeft vitamines nodig voor verschillende processen in het lichaam. Een deel van de dagelijkse behoefte zal een paard via zijn voeding binnen moeten krijgen. Vitamines kan een paard via ruwvoer, krachtvoer en supplementen binnenkrijgen. De benodigde hoeveelheden voor een paard lijken klein, toch hebben ze veel effect op de gezondheid. De hoeveelheid van sommige vitamines komen erg nauwkeurig. Sommige vitamines zijn schadelijk bij zowel een tekort als een teveel.

Wetenschappelijke naam:

Vitaminen

Type:

Vitamine

Werking vitamines paard:

  • Functioneren lichaam

  • Groei

  • Herstel

Dagelijkse behoefte vitamine paard via voeding

Bekijk de dagelijkse behoefte van vitamines voor paarden hieronder in het schema. In dit schema staan de vitamines die een paard binnen dient te krijgen via de voeding. Vitamine K is hier bijvoorbeeld niet in meegenomen, aangezien die door de dikke darm wordt aangemaakt.

Basisbehoefte

per kg lichaamsgewicht

Werkende paarden

Per kg lichaamsgewicht
Dracht (laatste 3 mnd)

Per kg lichaamsgewicht
Lactatie (eeste 6 mnd)

Per kg lichaamsgewicht

Vitamine A
30 I.E.
45 I.E.
60 I.E.
60 I.E.

Vitamine D3
6,6 I.E.
6,6 I.E.
6,6 I.E.
6,6 I.E.

Vitamine E
1 mg.
1,6 - 2 mg.
1 mg.
2 mg.

Vitamine B1
0,06 mg.
0,06 - 0,125 mg.
0,06 mg.
0,075 mg.

Vitamine B2
0,04 mg.
0,04 - 0,05 mg.
0,04 mg.
0,05 mg.

Symptomen vitamine tekort paard.

Een tekort van vitamines bij paarden is aan te tonen door een bloedonderzoek. Echter is dit een momentopname en zijn niet alle tekorten aan te tonen. Niet alle paarden met vitamine tekorten vertonen symptomen. En sommige symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Toch hebben wij mogelijke symptomen van een vitamine tekort bij een paard op een rij gezet:

  • Zand of mest eten

  • Lage weerstand

  • Slechte vacht/manen

  • Achterblijven in bespiering

  • Slechte hoeven

  • Mok

Daarnaast kun je een tekort natuurlijk ook berekenen door de hoeveelheden in het voer te analyseren. Met een ruwvoeranalyse kun je een complete rantsoenberekening maken. Daarmee weet je of het hooi wat je geeft laag is in bepaalde vitamines en mineralen. In dat geval kan het nodig zijn om vitamines extra te supplementeren.

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediƫnten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .