Vitamine E voor paarden

Vitamine E is een van de bekendste vitamines die veel worden bijgevoerd aan paarden. Vitamine E wordt namelijk niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar krijgen paarden via met name vers gras binnen. Aangezien paarden niet het hele jaar rond vers gras krijgen en omdat er minder vitamine E in hooi zit naarmate dit ouder wordt, hebben paarden sneller een tekort aan vitamine E. Vitamine E staat bekend om de ondersteuning van de spieren, immuunsysteem en zenuwstelsel. Wanneer een paard wordt getraind komen er vrije radicalen vrij in de spieren zoals melkzuur. Vitamine E is één van de antioxidanten die de spieren beschermt tegen deze vrije radicalen en die ze helpt afvoeren. Daarnaast is vitamine E erg belangrijk voor paarden met spierziektes zoals PSSM.

Wetenschappelijke naam:

Vitamine E

Type:

Vitamine

Werking vitamine E paard:

  • Anti-oxidant
  • Ondersteuning spierstelsel
  • Ondersteuning herstelvermogen
  • Bevordelijk spierfunctie

Vitamine E tekort paard

Een paard met vitamine E tekort kan symptomen als spierschade en vetontstekingen vertonen. Daarnaast kan een paard met stijve spieren ook een vitamine E tekort hebben. Je herkent dit doordat een paard na de training langer moet herstellen of wanneer hij symptomen van spierpijn en stijfheid vertoond. Daarnaast kan een vermindert immuunsysteem ook duiden op een vitamine E tekort.

vitamine E paarden

Wanneer vitamine E bijvoeren

Vitamine E is met name van belang voor sportpaarden. Dit omdat de spieren tijdens het trainen meer vrije radicalen loslaten. Daarnaast krijgt een sportpaard vaak ook een vetrijker dieet, waardoor de behoefte van vitamine E toeneemt. Vetten kunnen namelijk leiden tot meer peroxidatie (oxidatie van vetzuren) waardoor het lichaam ook meer antioxidanten nodig heeft om dit te verwerken. Stijve en stramme spieren zijn kenmerkend voor een vitamine E tekort. Omdat paarden de meeste vitamine E uit vers gras halen is het ook raadzaam om sportpaarden in de winter vitamine E bij te voeren. Hooi beschikt namelijk over minder vitamine E dan vers gras. Over het algemeen is vitamine raadzaam om bij te voeren in de volgende situaties:

  • Sportpaarden
  • Bij een vetrijk rantsoen
  • PSSM (spierziekte)
  • Stijve en stramme spieren
  • Winterperiode (geen vers gras beschikbaar)

Wil je vitamine E bijvoeren? Kies dan een supplement op basis van tarwekiemolie, deze olie bevat namelijk het hoogste aandeel natuurlijke vitamine E, Een supplement op basis van tarwekiemolie, druivenpittenextract en natuurgelijke vitamine E is de beste aanvulling voor het paard.
Alleen natuurlijke en natuurgelijke vitamine E kan het paard benutten, waarvan de natuurlijke variant het beste.