Vitamine A voor paarden

Vitamine A is een vitamine die paarden via de voeding binnen dienen te krijgen. Het lichaam maakt deze vitamine zelf niet aan. Het is naast vitamine E de belangrijkste vitamine die het paard nodig heeft via de voeding. Het paardenlichaam gebruikt vitamine A voor de vruchtbaarheid, de functie van de ogen, groei van een jong paard en de ontwikkeling van de embryo. Vitamine A krijgen paarden voornamelijk uit vers gras binnen. Dit is ook gelijk de valkuil van een tekort in de winter. Want in hooi zit veel minder vitamine A.

Wetenschappelijke naam:

Vitamine A

Type:

Vitamine

Werking vitamine A paard:

  • Kwaliteit ogen
  • Ontwikkeling embryo
  • Bescherming huid
  • Vruchtbaarheid

Basisbehoefte vitamine A per dag

De basisbehoefte van vitamine A voor een paard is 30 IE (internationale eenheid) per kilo. Voor werkende paarden is dat 45 IE per kilo en voor drachtige merries 60 IE per kilo, per dag. Voor een paard van ongeveer 600 kilo komt dat neer op 18000 IE per dag. Dit komt neer op ongeveer 600 mg caroteen per dag. Vitamine A zit namelijk als caroteen in vers gras. De darmen zetten caroteen om naar vitamine A. Naast vers gras zit er in wortels ook vitamine A, echter bevat een kilo wortels maar 6mg gram caroteen. Dat zou betekenen dat een paard 100 kilo wortels per dag moet eten om voldoende binnen te krijgen.

Wist je dat tijdens het maaien van vers gras 85% van caroteen verloren gaat? Hierdoor zit er in hooi niet voldoende caroteen om genoeg vitamine A aan te maken door de darmen. Krijg je paard niet veel vers gras? Dan is een vitamine A tekort zo opgebouwd!

Wanneer vitamine A bijvoeren?

Paarden die voldoende vers gras krijgen zullen genoeg vitamine A binnen krijgen. Echter is dat vaak in de winter niet het geval. Daarom wordt geadviseerd om in de winter extra vitamine A bij te voeren. Daarnaast is het aan te raden voor fokmerries waar een veulentje bij gepland is of die al drachtig zijn. Als laatste is het aan te raden voor jonge paarden die nog volop in de groei zitten.

Werking vitamine A

Vitamine A heeft een belangrijke functie in de groei van paarden. Het heeft namelijk een ondersteunde functie aan het groeihormoon. Hierdoor heeft het een belangrijke rol bij de botvernieuwing. Niet zo gek dus dat drachtige merries en jonge paarden wordt geadviseerd vitamine A bij te voeren. Het zorgt ervoor dat de botten mooi kunnen uitgroeien en niet te kort en dik blijven. Ook ondersteund het de vruchtbaarheid. Daarnaast is vitamine A belangrijk voor de ogen.