Silicium bij paarden

Silicium is één van de meest voorkomende mineralen op de wereld. Alleen is silicium niet in alle vormen opneembaar. Wit zand is bijvoorbeeld rijk aan silicium, maar is niet opneembaar. Silicium is alleen goed opneembaar voor het paard in een vloeibare vorm. Het is de bouwstof voor bindweefsel (botten, kraakbeen, hoeven en vacht). Ook stimuleert het de aanmaak van lichaamseigen glucosamine (GAGs) Daarnaast stoppen veel paarden met zand likken / eten als ze het mineraal silicium bijgevoerd krijgen.

Wetenschappelijke naam:

Si

Type:

Mineraal

Werking silicium paard:

  • Bouwstof van bindweefsel
  • Stimuleert aanmaak lichaamseigen glucosamine
  • Maakt het gestel sterker
  • Verbetert hoefkwaliteit
  • Bij zand eten
Mineraal silicium voor paarden

Silicium voor hoeven en vacht paard

Het paardenlichaam kan zelf bouwstoffen aanmaken voor haren, hoeven, pezen, banden en gewrichten. Hiervoor is collageen een belangrijk bestandsdeel. Om de collageenaanmaak te stimuleren is er het mineraal silicium nodig. Gehydrolyseerd silicium is goed opneembaar en zorgt dat de aanmaak van collageen en het gewrichtsvloeistof extra wordt gestimuleerd.
Paarden die silicium gesupplementeerd krijgen hebben minder last van gebrokkelde hoeven, ook is de vacht dikker en glanzender. Wel heeft silicium zo’n 2-3 maanden nodig om goed in te kunnen werken en voordat het effect zichtbaar wordt.

Silicium in plaats van glucosamine

Gewrichtsproblemen komen bij alle leeftijden voor, maar vooral oudere paarden krijgen last van de gewrichten door artrose. Ook overbelasting geeft gewrichtsslijtage. Deze paarden hebben dan vaak baat bij extra glucosamine. Alleen worden glucosamine supplementen zeer slecht benut door het paard, maar zo’n 8% van de glucosamine komt op de juiste plek in het lichaam terecht.
Silicium stimuleert de aanmaak van lichaamseigen glucosamine en is daardoor een heel goed alternatief voor glucosamine. Silicium werkt in het lichaam als een katalysator waardoor er extra glucosamine wordt aangemaakt. Hierdoor is de bruikbare glucosamine veel groter door de toevoeging van silicium. Lees hier meer over silicium en de aanmaak van lichaamseigen glucosamine.

Minder blessures door silicium

Uit onderzoeken is gebleken dat de botkwaliteit verbeterde door toevoeging van silicium. Ook in een onderzoek bij renpaarden bleek dat de prestaties en belastbaarheid verbeterde. Er was minder sprake van blessures. Het is dan zeker aan te raden om een opgroeiend paard silicium bij te geven voor sterkere botten en elastische pezen en banden. Het maakt het gestel sterker. Daarom is het ook goed om drachtige merrie’s al tijdens de dracht silicium bij te geven zodat ze dit als bouwstof voor het veulen beschikbaar hebben.

silicium zand eten paard

Silicium bij zand etende paarden

Het mineraal silicium is aanwezig in zand. Echter kan het paardenlichaam dit niet via zand opnemen. Zie je dat je paard zand likt of eet? Grote kans dat hij een silicium tekort heeft. Daarom wil het nog wel eens helpen om silicium bij te voeren. Echter kan zand eten ook een andere oorzaak hebben zoals verveling of een algehele mineralen tekort. Bij dat laatste raden we aan om mineralen van beringzeewater te geven.