Brokkelhoeven of gebrokkelde hoeven?

Twee verschillende kwalen maar termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Want heeft jouw paard last van brokkelhoeven of van gebrokkelde hoeven? Lees in dit artikel de verschillen en tips voor sterke hoeven.

Wat zijn brokkelhoeven?

Bij brokkelhoeven laten de hoornpijpjes en tussenhoornstof los waardoor de draagwand deels loslaat. Bij brokkelhoeven is er een afwijkende hoornstructuur en is er altijd sprake van een dunne hoefwand. Over de oorzaak zijn wetenschappers het nog niet helemaal eens. De oorzaak van brokkelhoeven ligt mogelijk bij de spijsvertering en dus verkeerde/slechte opname van voedingsstoffen waardoor de hoornstructuur gaat afwijken en de hoef kwetsbaarder wordt. Je kunt het zeg maar zien als een gebrek aan bouwstoffen en dan met name silicium, zink, keratine, lysine, methionine, vitamine B en omegavetzuren.

 

Symptomen:

  • Laatste 2 à 3 centimeter van de draagwand laat los
  • Dunne wand

 

Bij brokkelhoeven is beweging zeer belangrijk zodat voedingsstoffen naar de hoeven worden vervoerd. Door beweging wordt de doorbloeding in de hoef gestimuleerd zodat de voedingsstoffen op hun plek komen.

Brokkelhoeven kunnen zulke ernstige vormen aannemen dat het echt noodzakelijk is om een ijzer te plaatsen om verdere schade te voorkomen en zodat de hoef weer kan gaan groeien. Bij brokkelhoeven is er ook een grotere kans op white line disease (een schimmel die de wand doet loslaten). Heeft jouw paard brokkelhoeven? Neem dan contact op met jouw hoefsmid voor de beste aanpak en neem ook het rantsoen onder de loep.

Wat zijn gebrokkelde hoeven?

Gebrokkelde hoeven komen vaker voor dan ‘brokkelhoeven’. Gebrokkelde hoeven ontstaan door droge hoeven waardoor stukjes van de hoef afbreken. Er is dus geen sprake van een afwijkende hoornstructuur, wat het duidelijke verschil is. Hoeven kunnen soms wel zo ver afbrokkelen dat er een pijnlijke situatie ontstaat voor het paard. De oorzaak ligt dat ook vaak bij droogte van het hoorn.

 

Symptomen:

  • Scheuren in de hoef
  • Hoef ziet er droog uit
  • Afbrekende stukken hoef
  • Ijzers blijven niet goed zitten

 

Gebrokkelde hoeven hebben de behoefte aan 1 ding: vocht! Doordat de hoeven uitdrogen in bijvoorbeeld zaagsel of een zandpaddock breken er gemakkelijk stukjes af zodra het paard op een harde rand oid staat. Zorg er daarom voor dat de hoef altijd voldoende vocht kan opnemen. Daarnaast kunnen diepe barsten geïnfecteerd raken met bacteriën en schimmels. Daarom is het wel belangrijk dat je een paard niet te lang laat rondlopen en wel actie onderneemt.

brokkelhoeven of gebrokkelde hoeven

Tips bij brokkelhoeven / gebrokkelde hoeven

  • Creëer een natte plek in de paddock of het weiland

Door bijvoorbeeld de waterbak regelmatig over te laten stromen zorg je ervoor dat jouw paard steeds even natte voeten heeft. Hierdoor droogt de hoef niet uit en blijven de hoeven beter.

 

  • Zorg voor voldoende beweging

Als het paard beweegt wordt het bloed beter rondgepompt door het lichaam. Dat betekent dat voedingsstoffen ook beter worden verspreid door het lichaam, maar ook zuurstof. Voor een betere benutting van zuurstof en voedingsstoffen in de hoef is beweging dus van zeer groot belang.

 

  • Laat het paard regelmatig bekappen

Gebrokkelde hoeven kunnen ook ontstaan doordat de hoeven te lang zijn (of niet goed bekapt). Hierdoor breken ze gemakkelijker af zodra het paard op een randje staat. Door tijdig te laten bekappen door een goede hoefsmid zal jouw paard minder last hebben van afbrokkelende hoeven.

 

  • Voeg silicium toe aan het rantsoen

Silicium is een bouwstof voor bindweefsel en collageen, wat belangrijk is voor de hoefgroei. Door gehydrolyseerd silicium toe te voegen aan het rantsoen geef je het paard de bouwstof voor hoeven. Belangrijk is wel om het minimaal 2-3 maanden te voeren, want hoeven hebben enige tijd nodig om te groeien. Silicium is een mineraal welke paarden tegenwoordig te weinig door voeding binnenkrijgen. Het is niet alleen de bouwstof van hoeven maar ook van botten, kraakbeen, spieraanhechtingen en vacht. Daarnaast stopt het bij veel paarden de behoefte om zand te eten. Lees hier meer over het mineraal silicium.

 

  • Voorzie jouw paard van alle benodigde vitamines en mineralen

Een uitgebalanceerd dieet voorziet het paard in alle benodigde voedingsstoffen waardoor alle processen in het lichaam goed kunnen werken. Zodra er tekorten zijn ontstaan er problemen in het lichaam en worden hoeven langzaamaan slechter. Voorzie jouw paard daarom altijd van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen. Wist je dat mineralen uit zeewater beter worden opgenomen door het lichaam? Lees hier meer over mineralen uit Beringzeewater.