Bramenblad voor paarden

De gewone braam (Rubus Fruticosus) is een Europese inheemse plant die voornamelijk langs bosranden te vinden is. De gewone braam is onderdeel van de rozenfamilie en zit boordevol vitaminen, vezels en mineralen.

Bijna de gehele plant van de braam is te gebruiken, maar de bekendste onderdelen zijn de vruchten en het blad. Deze hebben beide een positieve werking op het lichaam. De vrucht kan direct gegeten worden of in een jam verwerkt worden. Het blad wordt voornamelijk gebruikt om thee van te zetten en wordt daardoor veelal gedroogd. Echter kan het blad ook gebruikt worden als kompres en verwerkt worden in bijvoorbeeld een tinctuur. Het blad van de braam wordt graag door paarden gegeten.

Wetenschappelijke naam:

Rubus Fruticosus

Type:

Planten

Werking Bramenblad paard:

  • Bloedzuiverend
  • Voor de gewrichten
  • Ondersteunend bij wondherstel
  • Ondersteunt de balans in de bloedsuikerspiegel
Bramenblad voor paarden

Bramen zijn rijk aan voedingsstoffen

Het gehele plantje van de bramen zit vol met goede voedingsstoffen. Vooral de bladeren van de plant zijn interessant voor paardeneigenaren, omdat paarden deze graag eten. De bladeren zijn namelijk een bom van vitamine C, vezels, vitamine K en mangaan, maar het bevat ook nog een aantal andere bijzondere fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen).

Humaan ingezet bij kanker

In de bladeren van bramen zit het fytonutriënt Cyanidin-3-glucoside. Uit onderzoek van ‘The Journal of Biological Chemistry’ is gebleken dat deze voedingsstof een extra hulpmiddel is om kanker tegen te gaan. Het wordt zelfs een natuurlijke chemokuur genoemd. Naast de Cyanidin-3-glucoside bevat het bramenblad nog meer interessante fytonutriënten, zoals Ellagzuur en Anthocyanine.

Ellagzuur heeft kanker bestrijdende effecten. Het bevordert de apoptose, dit is de plotselinge dood van kankercellen.

Anthocyanine is een voedingsstof die weer uitstekend te gebruiken is om diabetes of Insuline Resistentie (IR) tegen te gaan. Dit stofje reguleert namelijk de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat deze in balans blijft na het consumeren van suikers.

Wanneer bramen(blad) inzetten bij paarden

Bramen(bladeren) kun je op verschillende momenten inzetten bij paarden.

Door de samentrekkende eigenschappen is het goed in te zetten bij diarree en maagwandontstekingen. Ook bij ontstekingen aan het tandvlees, in de mond- en keelholte en bij lichte bloedingen zijn bramenbladeren uitstekend te gebruiken. Voor lichte bloedingen (zowel op het tandvlees als aan de buitenkant van het lijf) kun je het beste een kompres gebruiken.

Doordat bramenbladeren urinedrijvende eigenschappen hebben, zijn ze ook te gebruiken bij paarden met artrose, gewrichtspijn en stijfheid in gewrichten. Bramenbladeren ondersteunen bij artrose, stijfheid en kristalvorming en ondersteunen de nieren bij het afvoeren van urinezuur dat door bijvoorbeeld training kan ontstaan.

Als laatste kun je bramenbladeren ook inzetten als lentekuur. Een lentekuur is een milde ontgiftende kuur van maximaal 7-10 dagen. Een kuur van bramenbladeren gedurende deze 7 dagen hebben een bloedzuiverende werking, net zoals brandnetel. Wil je kijken of een lentekuur iets voor jouw paard is? Doe dit alleen in overleg met en onder toezicht van een voedingsadviseur om veelvoorkomende fouten te voorkomen en je paard fit te houden.

Hoe te gebruiken

De gemakkelijkste toepassing is het voeren van verse bladeren aan je paard. Jij kunt de bladeren plukken, maar je kunt ook je paard zelf laten plukken door bijvoorbeeld een bramenplant of -struik naast het weiland of de paddock te planten. De meeste paarden eten namelijk waar zij behoefte aan hebben. Door verschillende planten, struiken en/of vruchten aan te bieden, kunnen paarden makkelijker en eerder de benodigde voedingsstoffen vinden die zij nodig hebben. Hierdoor houd jij je paard gezond!

Wanneer niet meer?

Gebruik het liefst geen bramenbladeren van planten die langs een drukke weg staan. Deze kunnen vervuild zijn en zorgen voor ophoping van ijzer in het lichaam. Kies daarom altijd voor bramenstruiken die in een schone omgeving staan. Pluk ook minimaal een halve meter boven de grond om urinesporen van honden en dieren te voorkomen.

Sommige bramen kunnen in de tweede helft van september last krijgen van een infectie (botrytis cinerea). Deze tast de vruchten aan waardoor ze niet meer lekker zijn en giftige stoffen gaan bevatten.

Houd daarom altijd in de gaten of de plant nog gezond is.

Geef bramen niet constant (net zoals andere kruiden), ze kunnen dan namelijk de tegenovergestelde werking krijgen.

 

Bronnen
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99649-de-geneeskracht-van-bramen.html
http://www.jbc.org/content/281/25/17359.abstract