Brandnetel bij paarden

Al duizenden jaren wordt brandnetel als geneeskruid gebruikt. Van oorsprong komt brandnetel uit Afrika en Azië, maar tegenwoordig is het over de gehele wereld te vinden. Vaak wordt brandnetel als onkruid gezien die voor een brandende pijn en veel jeuk zorgt. Maar brandnetel is een hele gezonde wilde groente (bijvoorbeeld brandnetelsoep) en is ook als geneeskrachtig kruid breed inzetbaar.
Heb je brandnetels bij jouw paardenweide staan? Pluk of maai deze, je zal zien dat paarden deze graag in gedroogde vorm opeten.

Wetenschappelijke naam:

Utica dioca

Type:

Kruid

Werking brandnetel paard:

  • Bloedzuiverend
  • Tegen allergieën
  • Voor de spijsvertering
  • Voor de gewrichten
Brandnetel bij paarden

Brandnetel hoog in voedingsstoffen

Brandnetel is hoog in foliumzuur (vitamine B11), vitamine B2, B5, calcium, zink, silicium, zwavel, ijzer, magnesium, koper, mangaan en zwavel. Het is dus een hele rijke kruid en is daardoor zeer geschikt voor verschillende kwaaltjes.

Bij bloedarmoede, mineralentekorten, zwakte of voorjaarsmoeheid is brandnetel zeer geschikt om toe te voegen aan het rantsoen van het paard.

Brandnetel tegen allergieën

Brandnetel heeft door de vele voedingsstoffen een immuun verbeterende werking . Daardoor is het heel geschikt om te geven aan paarden met allergieën. Bij pollenallergie/hooikoorts kan brandnetel helpen om de klachten te verminderen. Daarnaast heeft brandnetel een zuiverende werking op bloed waardoor afvalstoffen gemakkelijker kunnen worden afgevoerd. Het verbetert ook de doorbloeding en helpt vocht af te drijven.

Brandnetel voor de spijsvertering

Bij spijsverteringsproblemen kan brandnetel goed worden ingezet, het heeft namelijk een spijsverteringsbevorderende werking. Ook ondersteunt het de lever en de galwerking.

Brandnetel voor de gewrichten

Brandnetel heeft een zuiverende werking waardoor afvalstoffen goed worden afgevoerd. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter op hun plek terecht komen. Brandnetel bevat daarnaast boron en dat is een mineraal dat belangrijk is voor de botopbouw en compenseert calciumverlies. Daarnaast bevat brandnetel zwavel, zink, silicium en calcium wat extra goed is voor de gewrichten.