Antioxidanten bij paarden

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Het zijn bijproducten in ons lichaam die kunnen reageren met andere stoffen. Bij een overschot aan vrije radicalen (of op verkeerde plekken) kunnen er lichamelijke ongemakken ontstaan.

Wetenschappelijke naam:

Antioxidanten

Type:

Verzamelnaam verschillende stoffen

Werking antioxidant paard:

  • Beschermen tegen vrije radicalen
Werking antioxidanten bij paarden

Subtitel in H2

Wat zijn antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende stoffen die helpen het lichaam te beschermen tegen de vrije radicalen. Vitamine E, Vitamine C, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en flavonoïden zijn antioxidanten. Vanuit voeding krijgt een paard in principe voldoende antioxidanten binnen. Maar bij ziekte of een verminderd immuunsysteem kan het zinvol zijn om extra antioxidanten bij te geven.

Hoe werken antioxidanten?

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan weefsels en cellen, dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit ontstaat als er teveel vrije radicalen aanwezig zijn of op een ongunstige plek. Antioxidanten beschermen deze weefsels (en het DNA) tegen deze oxidatieve stress door de vrije radicalen onschadelijk te maken. Deze doen dat door een elektron af te staan aan de vrije radicalen, daardoor wordt deze geneutraliseerd. Een antioxidant ondervindt zelf geen negatief effect door het afstaan van deze elektron en zal daardoor zelf geen vrije radicaal worden.

Vrije radicalen zijn niet alleen maar slecht, deze hebben ook een gunstig effect. Ze worden door het immuunsysteem ook gebruikt om verkeerde bacteriën te doden of melkzuur op te ruimen.