Flavonoïden bij paarden

Van nature zitten flavonoïden in plantaardige voedingsmiddelen (kruiden, planten, fruit, groenten) en geven ze kleur aan fruit en groenten.
Flavonoïden zijn geen voedingsstoffen, maar antioxidanten. Flavonoïden zijn stikstofvrije organische verbindingen die ook bijdragen aan de smaak van producten. In de plant spelen flavonoïden een belangrijke rol in de stofwisseling, met name bij de bescherming tegen uv licht, oxidatie en hitte. Flavonoïden geven meestal een bittere smaak om plantenetende insecten af te weren. Maar door de felle kleuren die flavonoïden planten geven trekken zij ook juist insecten aan voor de bestuiving.

Wetenschappelijke naam:

Flavonoïden

Type:

Organische verbinding

Werking flavonoïden paard:

  • Antioxidanten werking
  • Celgroei
  • Antibacteriële werking
werking flavonoiden bij paarden

Soorten flavonoïden

Er zijn verschillende groepen flavonoïden, die ook weer verschillende soorten bevatten:

Groep Soort Komt o.a. voor in:
Flavonolen Quercetine, myricetine, kaempferol Peren, appels, broccoli
Catechines (flavanolen) Catechine, EGCg Appels, grapefruit, chocolade
Flavanonen Hesperidine, naringine citrus fruit
Flavonen Apigenine, luteoline, tangeretine citrus fruit, kruiden, paprika
Fyto-oestrogenen Resveratrol, isoflavonen Druiven, sojabonen, rode klaver
Anthocyanen malvidine, cyanidine, delphinidine rode/blauwe vruchten
Pro(anto-)cyanidine Polymere structuren van catechine en epicatechine noten, cranberry, appel

Functie van flavonoïden

In het lichaam zijn flavonoïden belangrijk voor de stofwisseling van vitamine C, voor celwanden en werken ze als een krachtige antioxidant. Daarnaast hebben flavonoïden invloed op de celgroei en hebben ook een antibacteriel en antivirale werking. Flavonoïden hebben ook nog een anti-histaminewerking.

Bij hoge doseringen kunnen flavonoïden schadelijk zijn. Maar vanuit de standaard voeding is er geen aanwijzing van negatieve effecten op de gezondheid. Negatieve effecten zouden kunnen optreden bij gebruik van supplementen met extra flavonoïden. Bij humaan gebruik geldt dit bijvoorbeeld voor isoflavonen (fyto-oestrogenen), deze hebben een hormonale werking. Maar ook hiervoor is nog geen hard wetenschappelijk bewijs