Algen bij paarden

Algen/wieren zijn kleine mirco-organismen met een hele grote invloed. Je vindt algen niet alleen in de vijver, maar ook in meren en de zee. Deze kleine plantjes spelen een zeer belangrijke rol in de kringloop van de zee. Algen bevatten bladgroen (chlorofyl) waardoor er sprake is van fotosynthese en algen in staat zijn om zuurstof te produceren.

Algen zijn voor paarden heel gezond en een rijke bron aan omega-3 vetzuren (DHA). Het is een vegan bron aan DHA en een alternatief voor bijvoorbeeld zalmolie of lijnzaadolie. Niet alle algen zijn gezond, er bestaan ook giftige varianten, kies daarom altijd een product dat geschikt is voor paarden.

Wetenschappelijke naam:

Algae

Type:

Groep organismen

Werking algen paard:

  • Rijk aan voedingsstoffen
  • Rijke bron van DHA omega-3 vetzuren
algen bij paarden

Waarom algen als omega-3 bron?

Er zijn 3 soorten omega-3 vetzuren:

  • ALA: komt voor in vers groen
  • EPA: Maakt het paard zelf aan via omzetting ALA en komt ook voor in vis
  • DHA: Maakt het paard zelf aan via omzetting ALA, komt ook voor in vis en in algen

Paarden die vers gras krijgen, krijgen op die manier omega-3 vetzuren binnen in de vorm van ALA. ALA heeft in het lichaam nog geen functie en dient daarom te worden omgezet naar EPA en DHA. Deze 2 vormen zijn namelijk wel bruikbaar voor het paard. Deze omzetting is heel inefficiënt, maar 3-5% wordt namelijk omgezet. Maar voor paarden die voldoende vers gras krijgen en geen gezondheidsproblemen hebben is dat geen enkel probleem, deze krijgen voldoende omega-3 binnen via vers gras.

Maar paarden met gezondheidsproblemen kunnen moeite hebben met de omzetting van ALA naar EPA en DHA. De ALA gaat dan stapelen in het lichaam zonder dat het een functie heeft. Deze paarden hebben er baat bij om direct EPA/DHA toegediend te krijgen zodat de processen in het lichaam optimaal kunnen functioneren. Ook paarden die geen weidegang krijgen (vanwege bijvoorbeeld hoefbevangenheid, insuline resistentie of EMS) dienen omega-3 gesupplementeerd te krijgen, bij voorkeur in de direct beschikbare vorm van DHA.

Algen zijn een hele rijke bron van DHA omega-3 en daardoor een zeer geschikte bron voor paarden. Paarden kunnen deze vorm direct benutten en een deel van de DHA omzetten naar EPA, dit proces is efficiënter dan ALA omzetten naar EPA. Veel paardeneigenaren hebben ook moeite met het geven van visolie aan paarden, algen zijn dan een heel geschikt vegan alternatief. Algen bevatten minimaal 17% DHA.

Waarom zijn algen gezond voor paarden?

Paarden hebben omega-3 vetzuren nodig voor een goede hormoonbalans, tegen ontstekingen op celniveau en voor soepele celmembranen (wat resulteert in een beter transport van voedingsstoffen in de cel). Sportpaarden hebben een hogere behoefte aan omega-3 voor herstel van de cellen na training. Maar ook paarden met gezondheidsproblemen hebben een hogere behoefte, dit ook vanwege cel herstel. Paarden die geen weidegang hebben hebben geen bron van omega-3 en dienen deze daarom bijgevoerd te krijgen.

Lijnzaadolie of Algen?

Veel paardeneigenaren geven hun paard lijnzaadolie en dat is voor de meeste paarden ook geen probleem. Maar lijnzaadolie bevat ALA vetzuren en deze dienen nog te worden omgezet naar EPA en DHA. Een gezond paard kan dit zonder problemen, maar paarden met gezondheidsproblemen niet altijd. Vaak wordt ook in reclames vermeld dat lijnzaadolie ontstekingsremmend is, maar dit is het niet. ALA wordt pas ontstekingsremmend zodra het is omgezet naar EPA/DHA. Wil je een product dat direct ontstekingsremmend is? Of heeft jouw paard gezondheidsproblemen? Kies dan liever voor een zalmolie of algen product. Deze bevatten namelijk de EPA en/of DHA en hebben direct een positieve werking op het paard.