Zalmolie voor paarden

Zalmolie is een bekend voedingssupplement voor honden. Maar in de paardenwereld lijkt er nog een “taboe” op zalmolie te rusten. Want paarden zijn toch geen viseters? Maar zalmolie heeft hele positieve eigenschappen waardoor deze ook voor paarden een goede aanvulling kan zijn.

Wist je dat paarden in IJsland vaak in de winter haring gevoerd krijgen aangezien dit een goede bron van eiwitten en vet is? Vroeger was dit zeer gebruikelijk aangezien een goede eiwitbron lastig te verkijgen was. Het is dus niet ongewoon om vis aan een paard te geven, echter zie je tegenwoordig dat de vis niet vers gegeven wordt maar in supplement vorm. Ook is meer bekend over het nut van visolie en waarom zalmolie een toegevoegde waarde is voor het paard.

Wetenschappelijke naam:

Zalmolie

Type:

Essentiële olie

Werkzame bestanddelen:

  • Omega 3, -6 en -9
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

Waarom zou je zalmolie voeren aan paarden?

Er zijn meerdere redenen om zalmolie te geven. Ten eerste vinden veel paarden het heel smakelijk waardoor het een gezonde traktatie is voor het paard. Maar de belangrijkste reden is de type omega 3 vetzuren die voorkomen in zalmolie en bijvoorbeeld niet (of weinig) zitten in de meeste plantaardige oliën.

Er zijn drie type omega-3 vetzuren die het paard nodig heeft:

  • Alfalinoleenzuur (ALA): plantaardig
  • Eicosapentaeenzuur (EPA): komt vrijwel alleen voor in vette vis
  • Docosahexaeenzuur (DHA): komt vrijwel alleen voor in vete vis

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het paard deze via voeding binnen dient te krijgen omdat het paard deze niet zelf kan aanmaken in het lichaam. Paarden die toegang hebben tot vers gras krijgen op die manier omega 3 (ALA) binnen, de hoeveelheid omega-3 in hooi is zeer beperkt. Met het drogen van het gras en tijdens de opslag verliest hooi namelijk het merendeel aan omega-3. Voor paarden die alleen op een hooirantsoen staan is het dus belangrijk om omega-3 aan het rantsoen toe te voegen. Ook in de winterperiode, als de grasinname beperkt is, is het toevoegen van omega-3 aan te raden.

Verschil tussen lijnzaadolie en zalmolie

Lijnzaadolie bevat veel omega-3 en wordt daarom veel gebruikt als paardenvoeding. Maar deze bevat (net zoals de meeste andere plantaardige oliën) ALA en vrijwel geen EPA en DHA. Het lichaam kan ALA wel omzetten naar EPA en DHA, maar dat is zeer beperkt. Slecht 5-10% van de ALA kan het paard omzetten naar EPA en DHA. En alleen EPA en DHA kan door een dier echt gebruikt worden in het lichaam. Zalmolie daar en tegen is rijk aan EPA en DHA, waardoor deze direct opneembaar is voor het paard. EPA en DHA zijn van belang voor de lichamelijke ontstekingsremmende processen en werken positief op het neurologisch- en immuunsysteem. De DHA –vetzuren staan daarnaast ook bekend om het ondersteunen van het geheugen psychomotorische prestaties. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat het een positief effectheeft op de hersenontwikkeling van veulens wanneer het aan drachtige merries wordt gegeven.

Onderzoek naar effect van zalmolie

Uit Amerikaans onderzoek met 13 paarden is gekeken naar het effect van zalmolie op prestatie en op bloedwaardes. Geresulteerd werd dat de hartslag gedurende training lager was, maar ook dat cholesterol en glucosegehalte in het bloed lager was bij paarden die zalmolie kregen toegediend. Onderzoekers hebben op basis van de resultaten geconcludeerd dat zalmolie een positief effect kan hebben bij paarden die insuline resistent zijn.

Bij een ander onderzoek is daarnaast gebleken dat omega 3 vetzuren de constante ontstekingen tijdens het genezingsproces van een wond verminderen en dat omega 3 bijdraagt aan het minder gevoelig worden voor infecties. Aangezien zalmolie boordevol omega-3, -6 en -9 zit, wordt het ook aangeraden ter stimulatie van wondgenezing.

Aangeraden voor zomereczeem

Uit het Amerikaanse onderzoek kwam dat zalmolie het glucoselevel in het bloed positief beïnvloede. Hierdoor is het uitermate geschikt voor paarden met insuline resistentie. Maar zalmolie wordt ook aangeraden bij zomereczeem, het zou namelijk de jeukreactie op muggenbeten verminderen waardoor er minder geschuurd wordt.

Conclusie

Zalmolie is een hele geschikte omega 3 voedingsbron voor paarden. Paarden vinden het niet alleen heel lekker, maar het heeft ook een therapeutische werking. Zo werkt het ontstekingsremmend en positief op het neurologisch- en immuunsysteem. Doordat zalmolie rijk is een EPA en DHA kan het paard deze direct gebruiken. Hierdoor is zalmolie een efficiëntere omega-3 bron dan plantaardige olie zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie.

Zalmolie is geschikt voor alle paarden, maar zeker ook voor paarden met zomereczeem of insuline resistentie kan zalmolie een positief effect hebben.

Bronnen:

  • https://ker.com/equinews/fish-oil-supplementation-exercising-horses/
  • https://thehorse.com/18946/fish-oil-as-an-omega-3-source-for-horses/
  • http://www.voervergelijk.nl/informatie/172/vet-en-olie-voeren/visolie-voor-paarden