Welke kruiden kun je in jouw paardenweide zaaien?

Dat een paardenweide anders is dan een koeienweide is voor de meeste mensen ondertussen wel bekend. Melkkoeien hebben bijvoorbeeld een eiwitrijke weide nodig terwijl paarden dit niet kunnen gebruiken. Paarden hebben meer baat bij een weide waar ze kunnen genieten van verschillende kruiden. Lees in dit blog waarom kruiden in de wei zo belangrijk zijn voor paarden en welke kruiden elk paard in een paardenweide kan gebruiken.

Voeding

Weiland

17 april '23 5 min leestijd

Waarom een paard kruiden nodig heeft

Herbivoren (planteneters) zijn op en top kruideneters. Dit komt omdat herbivoren basisch maagzuur hebben en kruiden basisch zijn. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Maagzuur moet een bepaalde zuur-base balans hebben om optimaal te kunnen functioneren. Deze balans heeft ook direct een inwerking op de darmflora en daardoor de algehele weerstand van het paard. Daarnaast zijn kruiden rijk aan diverse mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen. Door paarden ook kruiden aan te bieden, geef je paarden een veel uitgebreider rantsoen en daardoor ook een kleinere kans op het krijgen van tekorten.

Kruiden in het weiland

Om onze paarden een zo goed mogelijke basis te geven en zoveel mogelijk te voorzien in de basisbehoefte aan vitaminen, mineralen en sporenelementen is het belangrijk om kruiden in de wei te hebben. Helaas is het voor veel mensen niet haalbaar om hun paard voldoende te ondersteunen in deze behoefte, simpelweg omdat daar te weinig ruimte voor is op de meeste plekken. Paarden zijn van nature gewend om soms voor één specifiek kruid kilometers af te leggen. Wij kunnen die kruiden, jammer genoeg, vaak niet allemaal op 1 plek aanbieden en niet elk kruid groeit op elk soort bodem.

Het is wel belangrijk om kruiden (op een zo natuurlijk mogelijke manier) aan het paard te geven en te kijken wat je als eigenaar kan doen om het rantsoen zo dicht mogelijk terug kan brengen naar natuurlijke voeding.

Welke kruiden kunnen in een paardenweide?

Er zijn een aantal kruiden die je standaard in een wei kunt zaaien of gewoon lekker kunt laten staan. Let er wel op dat er een balans blijft tussen kruiden, maar schrik niet als jouw land ineens vol staat met paardenbloem. Want als dit gebeurt, dan is de paardenbloem de bodem aan het helpen in balans te komen! Vertrouw op de natuur, maar uiteraard mag je af en toe een handje helpen.

Veilige kruiden, struiken en bomen die je kunt zaaien in en om jouw weiland:
Smalle Weegbree Dit kruid werkt bloedzuiverend en aanvullend. Het bevat verschillende looi- en slijmstoffen en kan daardoor ondersteunen bij het reguleren van de ontlasting. De zaden van de weegbree werken, net zoals vlozaad, laxerend. Smalle weegbree bevat veel zink en silicium en kan daardoor voor veel paarden een goede aanvulling zijn. Daarnaast werkt de smalle weegbree goed samen met de paardenbloem. Het sap van de weegbree kun je goed gebruiken bij kleine wondjes. Het werkt namelijk bloedstelpend, ontstekingsremmend en antibacterieel. Een echt klein wonderkruid dus!

Paardenbloem Paardenbloem is een kruid dat iedereen wel herkent. Het lage gele bloemetje dat in een pluizenballetje verandert wordt door veel mensen als vervelend ervaren. Toch is dit een enorm krachtig kruid dat goed ingezet kan worden. Het bevordert de spijsvertering, werkt bloedzuiverend, helpt bij het afdrijven van urinezuren, ondersteunt de leverfunctie en stimuleert speekselproductie! Het is daarom extreem goed in te zetten. Sommige paarden eten het hele plantje, anderen alleen de bloemen of de bladeren. Het hele plantje is voor het paard veilig om te eten.

Witte Wilg De witte wilg wordt ook wel schietwilg genoemd. Dit is een van de bekendste geneeskrachtige planten in de wereld. Vroeger werd de wilg gebruikt om paracetamol van te maken. Witte wilg werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, anti-reumatisch, koortswerend en aansterkend.

Kleefkruid Kleefkruid is een bekend vocht afdrijvend kruid dat het lymfesysteem ondersteunt. Kleefkruid werkt ook ontstekingsremmend, ondersteunt de lever en urinedrijvend.

Brandnetel Brandnetel is een nuttig “onkruid”. Dieren vinden voornamelijk het jonge blad en de toppen smakelijk. En dat is handig, want brandnetels zijn enorm breed inzetbaar. Ze bevatten een hoop vitaminen en mineralen. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten bij bloedarmoede of bij een weerstandsdip. Brandnetel werkt bloedzuiverend en ondersteunt de darmen en darmflora. Het is daarom goed in te zetten bij spijsverteringproblemen, maar ook bij allergieën en gewrichtsproblemen. Brandnetel bevat veel ijzer, dus blijf er wel op letten dan jouw paard niet te veel hiervan binnen krijgt.

Braam De meeste paarden eten niet zozeer de bramen zelf, maar wel het blad van de braam. Het zit vol met vezels, maar ook vitaminen en mineralen. Het werkt bloedzuiverend, ondersteunt de balans in de bloedsuikerspiegel en bij wondherstel. Bramen ondersteunen de nieren bij het afvoeren van urinezuur wat door trainingen kan ontstaan. Hierdoor is het ook goed in te zetten bij paarden met gewrichtsproblemen.

Madeliefje Madeliefjes staan voornamelijk bekend om de ondersteuning die zij kunnen bieden bij huidproblemen, zoals blauwe plekken, maar ook huidontstekingen, jeuk en eczeem. Ook blijkt dat het madeliefje handig is om in te zetten bij bloedingen na de bevalling. Bij hoesten is het madeliefje ook goed in te zetten, net zoals Zonnehoed.

Akkerdistel De Akkerdistel staat voornamelijk bekend als de ‘boerenplaag’. Hij is bijna niet uit te roeien en woekert snel. Toch heeft deze distel zijn voordelen. Je kunt hem namelijk goed inzetten ter ondersteuning van de lever, maar ook de nieren. Doordat de plant veel bitterstoffen bevat stimuleert deze de spijsvertering en de lever. In ernstige gevallen kan de plant zich zelfs richten op regeneratie van de levercellen. Ook kan een tinctuur van de akkerdistel verlichting geven van jeuk door insectenbeten. Sommige paarden vinden de akkerdistel enorm lekker en nemer zo een hap van de toppen.

Conclusie: kruiden in de paardenweide zijn een vereiste

Kruiden zijn voor paarden dus niet alleen heel lekker, ze zijn ook hard nodig. Door het aanbieden van een uitgebreid rantsoen kun je veel eerder voldoen aan de natuurlijke behoefte van een paard. Dit brengt het zelfregulerende vermogen van het lichaam in balans en zorgt voor vele fysieke en mentale voordelen. Wanneer paarden gewend zijn om zo natuurlijk mogelijk te eten, kunnen zij sneller herkennen wat zij nodig hebben wanneer je hen dit aanbied. Zo wordt het voor ons als eigenaar makkelijker om een gezond paard te houden. Vaak worden de kruiden die genoemd zijn, gezien als onkruiden, maar voor paarden zijn ze heel waardevol en zelfs een vereiste voor een gezond lichaam. Zorg er daarom voor dat je kruiden in het land van je paard hebt en dat je niet zomaar alles weggooit. De natuur weet wat het nodig heeft en zal altijd een bepaalde balans vinden.

Ook interessant:

Gastblog

Voeding

Wist je dat paarden in de vrije natuur veel verschillende planten, kruiden en bomen eten? In een onderzoek naar Konikpaarden in België telden onderzoekers maar liefst 80 verschillende soorten planten die op het paardenmenu stonden. Variatie in ruwvoer is heel belangrijk voor je paard. Het is lekker én gezond.

Gastblok Ukie's Padock Paradise: Goed idee: Een lekker kruidenweitje voor je paard!

Wist je dat paarden in de vrije natuur veel verschillende planten, kruiden en bomen eten? In een onderzoek naar Konikpaarden in België telden onderzoekers maar liefst 80 verschillende soorten planten die op het paardenmenu stonden. Variatie in ruwvoer is heel belangrijk voor je paard. Het is lekker én gezond.. In veel weilanden groeien helaas niet zoveel verschillende soorten gras en kruiden. De biodiversiteit van de gemiddelde paardenweide is de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Terwijl al die verschillende planten juist zo gezond zijn. Een wild paard kiest zelf de kruiden die hij nodig heeft, bijvoorbeeld omdat ze veel vitaminen of mineralen bevatten. Maak een eigen kruidenweitje voor je paard Een leuke manier om ook jouw paard wat meer variatie in ruwvoer aan te bieden, is het maken van een kruid...

Cannabinoïden

Kruidnagel

De kruidnagelplant heeft een veelzijdige werking voor zowel mens als dier. Zo heeft het van nature een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Maar daarnaast optimaliseert het ook het ECS-systeem. Dit systeem is de signaalgever van het lichaam. We hebben het hier dus niet over de kruidnagel zoals jij hem kent uit de supermarkt, maar over de plant en de bloemen. Benieuwd naar de werking? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Ben jij bekend met de geneeskrachtige werking van de kruidnagelplant bij paarden?

De kruidnagelplant heeft een veelzijdige werking voor zowel mens als dier. Zo heeft het van nature een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Maar daarnaast optimaliseert het ook het ECS-systeem. Dit systeem is de signaalgever van het lichaam. We hebben het hier dus niet over de kruidnagel zoals jij hem kent uit de supermarkt, maar over de plant en de bloemen. Benieuwd naar de werking? Wij vertellen je er alles over in deze blog!. Werkzame stoffen in kruidnagel De kruidnagel is een gedroogde, ongeopende bloemknop van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum) en dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, namelijk de vorm van een spijker. De kruidnagelboom groeit in een tropisch klimaat en is een groenblijvende boom waar pas na het 6e jaar kruidnagelen aan groeien. Kruidnagel is sterk van geur en smaak en wordt daarom veel gebruikt in gerechten, maar ook als insectenverdrijver of in geurtjes. Maar niet de kruidnagel zoals jij hem ke...

Brandnetel

Paardenbloem

Weiland

In het weiland van je paard staat vaak meer dan alleen gras. Dat is geen probleem, het is vaak zelfs een goede zaak. In de vrije natuur eten paarden namelijk niet uitsluitend gras. Ook kruiden, struiken en bomen staan op het menu.

Onkruid of juist gezond voor paarden?

In het weiland van je paard staat vaak meer dan alleen gras. Dat is geen probleem, het is vaak zelfs een goede zaak. In de vrije natuur eten paarden namelijk niet uitsluitend gras. Ook kruiden, struiken en bomen staan op het menu.. Elke plant heeft wat anders te bieden en diversiteit is gezond. Maar natuurlijk wil je niet dat je paard giftige planten kan eten. Daarom is het goed om te weten welke planten wel en niet in je weiland horen. ‘Groene woestijn’ In Nederland zijn veel weilanden heel eentonig. Ze bestaan vooral uit Engels raaigras of soms grasklaver, een mengsel van raaigras en klaver. Dit soort gras is goed voor koeien die veel melk moeten produceren. Maar deze weilanden zijn te rijk voor paarden, zeker voor sober...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .