Paard met melanoom? Combineer triphala met zwarte komijn!
Helaas krijgen sommige paarden te maken met melanomen. Dit zijn tumoren die vooral bij schimmels voorkomen rondom de staart/anus. Sommige melanomen kunnen veel problemen en ongemak geven bij het paard. Maar wist je dat een combinatie van triphala en zwarte komijn kunnen ondersteunen bij melanomen?
Huid
Triphala
Zwarte Komijn
25 juli '22 • 2 min leestijd
Wat zijn melanomen?
Melanomen zijn huidtumoren die ontstaan door overmatig delende pigmentcellen (melanocyten). Door deze overmatige celdeling ontstaat er een bult/gezwel wat een melanoom wordt genoemd. De huid van schimmels en bonte paarden bevatten meer melanocyten, vandaar dat deze paarden gevoeliger zijn voor melanomen, maar melanomen kunnen bij alle kleuren en rassen voor komen.
De gezwellen komen het meest voor rondom de anus, op de staartwortel, de geslachtsdelen en op het hoofd. Een deel van de melanomen zijn zichtbaar aan de buitenkant, maar ze groeien ook naar binnen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld rondom de anus veel problemen geven omdat ze de endeldarm dicht kunnen drukken.
Melanomen komen meestal voor bij paarden boven de 10 jaar en kunnen goed- en kwaadaardig zijn. Als melanomen extreem groeien of verspreiden dan is er meestal sprake van kwaadaardige melanomen.
Hoe melanomen behandelen?
Elke melanoom is anders en dat maakt een behandeling soms lastig. Er is dan ook geen behandeling die bij alle melanomen kan worden ingezet. Een dierenarts zal per paard kijken wat de juiste aanpak is. Via een biopsie kan de dierarts een stukje weefsel bekijken en op die manier vaststellen of het om een goedaardige of kwaadaardige melanoom gaat. Soms worden melanomen verwijdert als deze voor ongemak bij het paard zorgen. Dit kan door de melanoom chirurgisch weg te snijden of bijvoorbeeld gebruik te maken van vloeibaar stikstof. Als paardeneigenaar kan je daarnaast jouw paard nog extra ondersteunen met supplementen. De combinatie van triphala en zwarte komijn dragen daar aan bij!
Waarom triphala en zwarte komijn bij melanomen
Wist je dat zwarte komijn in veel landen wordt ingezet bij kanker? Thymoquinone is de werkzame stof van zwarte komijn en heeft een enorm hoge geneeskrachtige werking. Het is ontstekingsremmend, pijnstillend en daarnaast anti parasitair, antischimmel, antiviraal en antibacterieel. Maar een andere eigenschap van zwarte komijn is dat het helpt kankercellen te onderdrukken. Dit is humaan bijvoorbeeld aangetoond bij diverse soorten kanker, waarbij de groeisnelheid van tumoren met ten minste 50% werd geremd. Daarbij bevordert het de groei van gezond beenmerg.
Zwarte Komijn kan paarden met melanomen op die manier helpen om de groei van melanomen af te remmen, de weerstand van het paard te verbeteren en het ondersteunt en beschermt de huid.
Ook met triphala zijn er onderzoeken gedaan op humaan gebied bij melanomen en andere kankersoorten. Zo blijkt triphala ook een positieve invloed te hebben op remming van groei van melanomen. Vooral bij huidkanker heeft triphala positieve resultaten.
De combinatie van deze twee producten is daarom zeker aan te raden bij paarden met melanomen. De 2 stoffen vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar. Het ondersteunt daardoor de remming van de groei van melanomen en mogelijk zelfs een afname in groei.
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30643816/
https://www.academia.edu/26175690/Phytochemical_and_anticarcinogenic_evaluation_of_triphala_powder_extract_against_melanoma_cell_line_induced_skin_cancer_in_rats