DetoxEen detox voor paarden heeft gezondheidsvoordelen

Is het terecht dat men bang is voor het doen van een detox bij het paard?

Veel mensen zijn huiverig voor het doen van een detox bij hun paard. Vaak zijn ze bang dat het paard ineens allemaal kwaaltjes krijgt of dat een detox heel heftig is. Maar is dit terecht? En waar moet je op letten als je besluit een detox te geven aan je paard? Lees hierover meer in deze blog.

Wat is een detox?

Ontgiften, detoxen, reinigen en zuiveren. Allemaal termen die hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk het lichaam (lever en nieren) zuiveren van opgehoopte afvalstoffen. In de natuur regelen paarden dit zelf door op zoek te gaan naar bepaalde planten die helpen bij de afvoer van afvalstoffen. Helaas hebben paarden in Nederland deze vrije keus niet voldoende waardoor afvalstoffen niet worden afgevoerd en de natuurlijke filters van het lichaam verstopt raken. Je kan het vergelijken met een filter in jouw auto. Gedurende het jaar slibt deze dicht door vuil dat in de lucht zit en in de brandstof/olie zit. Daarom is het noodzakelijk om filters in auto’s regelmatig te vervangen. De lever en nieren kan je uiteraard niet vervangen, maar raken wel op dezelfde manier verstopt. Door een detox te doen zorg je ervoor dat deze afvalstoffen worden afgevoerd en het paard weer zijn natuurlijke filters volledig kan gebruiken.

Waarom is men bang voor een detox?

Onbekend maakt onbemind is wel een bekende uitspraak. Nog niet iedereen is bekend met de voordelen van detoxen waardoor er een angst ontstaat voor het onbekende. Ook regeren vaak de negatieve verhalen over een detox. Een detox op een verkeerd moment inzetten kan namelijk wel consequenties hebben. Maar een detox heeft vooral positieve eigenschappen, het is daarom niet nodig om bang te zijn voor het doen van een detox bij jouw paard. Er zijn hele krachtige detoxen die wel afvalstoffen reinigen, maar de lever en nieren niet ondersteunen. Dan kan het zijn dat het op dat moment teveel energie kost en het paard andere gezondheidsklachten krijgt. Vaak is dit in druppelvorm. Daarnaast mag een detox liever niet langer dan 14 dagen duren. Kies daarom altijd een detox van korte duur die naast een reinigende functie ook een ondersteunende functie heeft.

Wanneer zet je géén detox in?

Een detox op basis van kruiden die niet langer dan 14 dagen duurt kan zonder risico aan paarden gegeven worden. Toch zijn er een aantal situaties waarbij het raadzaam is om eerst een deskundige te raadplegen:

 • Bij drachtige merries
 • Bij medicatie (na afronden medicatie juist raadzaam)
 • Bij verminderde energie door ziekte (Na ziekte juist raadzaam)
 • Bij acute hoefzweren (na herstel hoefzweer juist raadzaam)

Als jouw paard op het moment ziek is en een zeer slechte weerstand heeft is het niet aan te raden om een detox te doen. Een detox vergt namelijk extra energie van het paard, doe je dit terwijl het paard al zijn energie moet gebruiken om beter te worden dan kan het een te grote belasting zijn. Deze paarden kunnen wel vaak een detox gebruiken omdat de ziektekiemen en verminderde weerstand een verhoogde hoeveelheid afvalstoffen met zich mee brengt (bijvoorbeeld ook door medicatie). Maar wacht dan met een detox totdat jouw paard weer voldoende energie en weerstand heeft en wanneer de medicatie is afgerond. Een detox na medicatie is juist erg raadzaam. Medicijnen zijn namelijk belastend voor de lever, want deze krijgt te maken met een ophoping van afvalstoffen. Je zult zien dat een paard door een detox na zijn medicatie sneller herstelt.

Ook bij bijvoorbeeld hoefzweren raden wij het af om een detox te doen. De hoeven zijn dan al gevoelig en als er dan nog meer afvalstoffen vrij komen zou het kunnen zijn dat er hoefbevangenheid ontstaat. Wacht bij hoefzweren dan ook met een detox totdat het paard nagenoeg hersteld is van de hoefzweer.

Maar wanneer dan wel een detox?

Natuurgeneeskundigen adviseren om tweemaal per jaar paarden een detox te geven, in het voor- en najaar ter preventie. Elk paard kan erbij gebaat zijn. Dat komt doordat paarden veel toxines binnenkrijgen via voeding, drinkwater en inademing. Bijvoorbeeld via wormspuiten, verontreinigd water en teveel suikers in de voeding. Daarom is een reiniging van de afvalstoffen in het voor- en najaar raadzaam, zeker voor paarden in de volgende situaties:

 • Paarden met een doffe vacht
 • Paarden die moeilijk verharen/vacht aanmaken
 • Paarden met gevoeldige kootholtes
 • Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen (mijten en zomereczeem)
 • Paarden die buiten staan naast een drukke weg
 • Paarden die uit plassen regenwater drinken
 • Paarden die gevoelig zijn voor hoefzweren (niet tijdens een hoefzweer)
 • Paarden die je paardenbloem, boterbloem of eikels ziet eten

Een detox is eigenlijk voor elk paard geschikt dat voldoende energie en weerstand heeft. Het draagt positief bij als het paard een aandoening heeft om de weerstand een boost te geven. Bij een ophoping aan afvalstoffen krijgt het paard namelijk een steeds slechtere weerstand, door deze afvalstoffen af te voeren verhoog je de weerstand van het paard.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste detox?

Als je kiest voor een detox op kruidenbasis (mariadistel, artisjok, kurkuma, jeneverbes) in hoge concentratie, dan is een kuur van 5 dagen (50 ml per dag) voldoende. Geef je het vanwege dat het paard een aandoening heeft (gehad), dan raden wij een kuur aan van 7 dagen (100 ml per dag). Daarnaast is het belangrijk dat het naast een reinigende werking ook een ondersteunde werking heeft voor de lever, nieren en galwerking.

Een bijkomend voordeel van het geven van een detox aan jouw paard is dat voedingsstoffen en supplementen beter worden opgenomen. Het lichaam heeft namelijk dan weer ruimte om deze voedingsstoffen op te nemen.

Conclusie: een detox is niet beangstigend

Een detox is niet een eng iets, het is een fenomeen dat paarden van nature zelf al doen maar in de weilanden en paddocks in Nederland niet de mogelijkheid toe hebben. Daarnaast krijgen alle paarden afvalstoffen binnen via voeding, drinkwater en inademing. Bijvoorbeeld via een wormenkuur. Daarom is het raadzaam om minimaal eenmaal, maar beter twee maal per jaar deze afvalstoffen te reinigen. Kies wel het juiste moment voor een detox. Wij raden het voorjaar en najaar aan, maar als jouw paard op dat moment ziek is dan is het aan te raden om de detox op een later moment te doen. Twijfel je of jouw paard een detox kan gebruiken of over het juiste moment? Neem dan gerust contact met ons op voor advies!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment