Insuline resistent paard: kies voor direct opneembare EPA en DHA omega-3

Omega 3 vetzuren worden altijd op 1 grote bult gegooid met het kenmerk “ontstekingsremmend”. Maar er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. EPA en DHA zijn hiervan het belangrijkste voor het lichaam. Echter zitten deze niet in plantaardige oliën zoals lijnzaad- en olijfolie. Het paardenlichaam moet de ALA zelf nog omzetten naar EPA en DHA. En bij paarden met Insuline Resistentie (maar ook zomereczeem en overgewicht) kan ALA juist ontstekingsbevorderend zijn als het lichaam ze niet goed kan omzetten. Daarom kun je in veel gevallen beter kiezen voor direct opneembare EPA en DHA. Lees in deze blog hoe dat zit.

Algen

Insuline Resistentie

Zalmolie

Zomereczeem

30 april '21 3 min leestijd

Omega 3 vetzuren bij paarden

Er zijn drie type omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. ALA krijgt het paard binnen via vers gras, maar kan nog niet direct benut worden in het paardenlichaam. ALA dient namelijk omgezet te worden naar EPA en DHA, dit is een heel inefficiënt proces, maar voor gezonde paarden geen enkel probleem. ALA vind je bijvoorbeeld ook terug in plantaardige olie (bijv. lijnzaadolie en olijfolie).

EPA en DHA maakt het paard dus zelf aan via de omzetting van ALA. Maar kan ook via visolie, zalmolie, of algen worden verstrekt. Vis- en zalmolie bevat zowel DHA als EPA. Voordeel van zalmolie is dat er geen omzetting meer in het lichaam hoeft plaats te vinden en de vetzuren direct gebruikt kunnen worden. Algen bevatten alleen DHA, maar van deze DHA kan het lichaam 12% omzetten naar EPA. Dat is hoger dan bij lijnzaadolie en daarom is het een goed plantaardig / veganistisch alternatief van zalmolie.

Belangrijk om te weten: EPA en DHA is ontstekingsremmend. ALA niet, die wordt dat pas als deze is omgezet naar EPA en DHA.

Werking EPA en DHA

EPA is de bouwstof van hormonen die een positieve invloed hebben op ontstekingsreacties, de weerstand en vruchtbaarheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat EPA tot minder ontstekingsreacties leidt. DHA is een vetzuur dat zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, betere prikkeloverdracht in de hersenen en doorbloeding van bloedvaten, weefsels en organen. Zowel EPA als DHA zijn belangrijke stofwisselings-regulatoren. Iets wat juist belangrijk is bij paarden met Insuline Resistentie.

Bij insuline resistente (IR) paarden verminderde omzetting

Paarden met Insuline Resistentie hebben een extra geactiveerd immuunsysteem, dat systeem staat dus eigenlijk op scherp en is daardoor veel gevoeliger voor ontstekingsprocessen in het lichaam. Hierdoor kunnen er problemen zoals zomereczeem, hoefbevangenheiden depressieve paarden ontstaan.

Voor de omzetting van ALA vetzuren naar EPA en DHA is een enzym nodig: delta-6-desaturase. Maar bij hoge bloedsuikerspiegels is dit enzym minder actief waardoor de ALA vetzuren minder goed worden omgezet. Doordat deze omzetting niet (goed) plaatsvindt ontstaat er een opstapeling van deze ALA. Met als gevolg een stijging van ontstekingsprocessen, iets wat je niet wilt bij IR paarden.

ALA zit in lijnzaad- en zonnebloemolie

ALA is de Omega-3 welke in de plantaardige oliën zitten zoals lijnzaad-, zonnebloem- en olijfolie. Er zit direct opneembare EPA en DHA in deze plantaardige oliën. Direct opneembare EPA en DHA zit alleen in visolie, zalmolie en algen. Vanwege die eigenschap is het beter om voor bijvoorbeeld zalmolie uit Noorwegen te kiezen. Wist je dat paarden in Ijsland al sinds jaar en dag vis gevoerd krijgen? Niet alleen voor de eiwitten, maar juist ook vanwege de EPA en DHA.

Geef jouw IR paard EPA/DHA en geen ALA!

Heeft jouw paard Insuline Resistentie? Geef dan geen ALA vetzuren uit lijnzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie extra bij. Het paard kan hier weinig mee en heeft juist een negatieve invloed op de onstekingsprocessen in het lichaam. Een IR paard heeft er juist wel baat bij om extra EPA en DHA te krijgen via de voeding. Niet alleen omdat deze vetzuren ontstekingsremmend zijn, maar ook omdat EPA en DHA (naast zink, vitamine A, C en D) belangrijk zijn voor de gevoeligheid van de insulinereceptoren. En insulinereceptoren zorgen ervoor dat glucose vanuit de bloedbaan de cel in worden getrokken waardoor het bloedsuikerlevel daalt.

Kies daarom voor zalmolie of DHA Algen als gezonde bron van DHA en EPA omega-3 voor paarden met Insuline Resistentie.

Lees ook:

Overig

Voeding

Temperaturen stijgen, de zon laat zich steeds vaker zien. Heerlijk! Maar.. de algen gaan ook gelijk weer groeien waardoor de waterbakken van jouw paard binnen de kortste keren groen uitslaan. Ook al ververs je het water dagelijks, toch ontstaat er soms een groene aanslag. Lees in deze blog hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe voorkom je algengroei in het drinkwater van jouw paard

Temperaturen stijgen, de zon laat zich steeds vaker zien. Heerlijk! Maar.. de algen gaan ook gelijk weer groeien waardoor de waterbakken van jouw paard binnen de kortste keren groen uitslaan. Ook al ververs je het water dagelijks, toch ontstaat er soms een groene aanslag. Lees in deze blog hoe je dit kunt voorkomen.. Waarom wordt de drinkbak groen? Algen gedijen het beste in stilstaand water. Van nature komen algen voor in water, maar vooral bij gebruik van regenwater/grondwater is deze hoeveelheid hoger. Door het relatief kleine oppervlakte van een drinkbak warmt het water snel op en krijgt het een grote hoeveelheid zonlicht waardoor de algen goed groeien. Maar hoe voorkom je algen? Er zijn een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat de waterbak van jouw paard binnen een dag vol zit met aanslag va...

EHBO

Hoeven

Rotstraal is een bekend probleem voor veel paardeneigenaren. Bij rotstraal rotten de straalgroeven in het zachte gedeelte van de hoef. Dit stinkt enorm. Rotstraal wordt veroorzaakt door schimmels en anaerobe bacteriën. Een gel met effectieve micro-organismen helpt om de microflora op de hoef te versterken en gezond te houden door ‘blije bacteriën’. Het rottingsproces wordt dan gestopt door de goede bacteriën die dominanter worden dan de ongunstige bacteriën.

Rotstraal paard? Gebruik straalgel met EM (effectieve micro-organismen)!

Rotstraal is een bekend probleem voor veel paardeneigenaren. Bij rotstraal rotten de straalgroeven in het zachte gedeelte van de hoef. Dit stinkt enorm. Rotstraal wordt veroorzaakt door schimmels en anaerobe bacteriën. Een gel met effectieve micro-organismen helpt om de microflora op de hoef te versterken en gezond te houden door ‘blije bacteriën’. Het rottingsproces wordt dan gestopt door de goede bacteriën die dominanter worden dan de ongunstige bacteriën.. Hoewel rotstraal best vaak voorkomt, moet je het niet onderschatten. De aantasting kan tot diep in de hoef doordringen en daar tijdelijke of zelfs permanente kreupelheid veroorzaken. Je moet rotstraal zowel van buitenaf als van binnenuit behandelen. Goede hygiëne en preventie is belangrijk om de aandoening buiten de deur te houden. Maar wat kun je doen als je paard al rotstraal heeft? Effectieve micro-organismen oftewel ‘blije bacteriën’ Micro-organismen zijn overal en spelen een belangrijke rol...

Algen

Voeding

Er zijn tegenwoordig meerdere soorten algensupplementen voor paarden. Spirulina en DHA-algen zijn daarvan bekende voorbeelden. Wat is het verschil tussen deze twee soorten algen? En kun je ze zomaar voor elkaar omwisselen?

Wat is het verschil tussen spirulina en DHA-algen voor paarden?

Er zijn tegenwoordig meerdere soorten algensupplementen voor paarden. Spirulina en DHA-algen zijn daarvan bekende voorbeelden. Wat is het verschil tussen deze twee soorten algen? En kun je ze zomaar voor elkaar omwisselen?. Algen zijn voor paarden heel gezond. Ze bevatten eiwitten, omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen. Let er trouwens wel op dat je een algenproduct speciaal voor paarden selecteert, want er zijn ook algensoorten die giftig zijn voor paarden! Spirulina als eiwitbron voor paarden Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg, een zogenaamde cyanobacterie. Dit is een zeer oude levensvorm. Spirulina is van nature heel erg rijk aan eiwitten en bevat bovendien vitamine B12 en enkele essentiële aminozuren...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .