(Echte) Guldenroede bij paarden

De Echte Guldenroede is een inheemse plantensoort uit Europa. Het houdt van droge, open gebieden met een lichte, goed doorlatende, niet al te arme bodem. Het groeit goed in droge en zandige bossen, droge gaslanden en duinen of in bermen.
De Echte Guldenroede is een winterharde stengelige plant en krijgt in de zomer goudgele bloemsterren.

Wetenschappelijke naam:

Solidago Virgarurea L.

Type:

Planten

Werking algen paard:

  • Urinedrijvend
  • Verminderd keelproblemen
  • Verminderd gewrichtsproblemen
guldenroede bij paarden

Werkzame stoffen

De Echte Guldenroede bevat een aantal werkzame stoffen die verschillende problemen kunnen verhelpen/verminderen. De Echte Guldenroede bevat:

  • Koffie- en chlorogeenzuren
  • Looistoffen
  • Saponinen

Wat doet het?

Door de aanwezige koffie- en chlorogeenzuren werkt de Echte Guldenroede ontsteking werend en infectie werend op de urinewegen. Het ondersteunt de nieren wanneer deze onvoldoende kunnen werken. Hierdoor verminderen urinewegproblemen en kunnen afvalstoffen makkelijker uit het lichaam gefilterd worden.

Vanwege de looistoffen kunnen wondjes aan tandvlees en andere slijmvliezen gemakkelijker samentrekken, waardoor deze sneller kunnen helen. Door het urinezuur drijvende effect van looistoffen kunnen gewrichtsproblemen, eczeem en andere huidaandoeningen verminderen.

Ook wordt de Echte Guldenroede vaak ingezet bij neusverkoudheden, pollenallergieën, bijholteontstekingen en keelpijnen. De saponinen in de Echte Guldenroede hebben namelijk een slijm vervloeiend effect. Dit betekent dat de slijmvliezen vochtiger worden en niet uitdrogen.
Het verminderd heftige en abnormale afscheiding van slijmvliezen.

Naast dat je het inwendig kunt gebruiken kan de Echte Guldenroede ook in de vorm van een kompres helpen. Heeft je paard last van slecht helende wonden, zweren of een heftige reactie op insectenbeten? Leg er dan elke dag een kompres van vers gekneusde bladeren op.

Let op!

Belangrijk om te weten is dat paarden die Echte Guldenroede krijgen voldoende drinkwater ter beschikking dienen te hebben. Door de bevorderende werking op de urinelozing is een tekort aan elektrolyten en water in het lichaam snel aanwezig. Houd daarom altijd goed in de gaten of je paard voldoende drinkt en hoe de urine van jouw paard eruit ziet. Heeft je paard een andere kleur urine? Waarschuw dan altijd je dierenarts.

Heeft jouw paard onderliggende klachten aan de urinewegen, oedemen, hartklachten of is het gevoelig voor hoefzweren, hoefbevangenheid, spierbevangenheid of heeft het overgewicht? Informeer dan altijd eerst voordat je supplementen met Echte Guldenroede geeft i.v.m. de sterke werking. Onderliggende klachten kunnen namelijk verergeren.

Echte Guldenroede mag niet in combinatie met bloeddrukverlagende medicijnen gegeven worden.