Dient een sportpaard anders gehouden te worden dan een recreatiepaard?

Regelmatig komt de vraag voorbij of een bepaald advies ook geldt voor een sportpaard. Want een sportpaard is anders, toch? Of niet? Zijn er dingen waar je bij een sportpaard extra aan moet denken of kan je een sportpaard hetzelfde houden als een recreatiepaard?

Gedrag

Overig

1 mei '23 2 min leestijd

Wat is een sportpaard?

Paarden zijn van nature atleten met een goede conditie en die gemiddeld 15-18 km per dag afleggen. En dan grazen ze ondertussen ook nog, wat betekent dat ze grote stukken in draf/galop moeten afleggen om deze afstanden te halen.

Veel paarden worden als sportpaard bestempeld, terwijl ze in werkelijkheid 4-5x per week een uurtje/twee uurtjes worden getraind. Maar heel eerlijk, dit is op zich helemaal niet zo intensief voor een paard. Een sportpaard zien wij als een paard dat op hoog niveau getraind wordt/uitgebracht wordt op wedstrijd. Dit is vanaf de subtop.

Een paard dat wordt uitgebracht op M springen, wordt qua intensiteit niet direct fanatieker gereden dan een “recreatiepaard” dat meerdere malen per week een aantal uur het bos in gaat. Wees daarom kritisch over waar je jouw paard indeelt. Uiteraard kan jouw paard sportgericht zijn gefokt, maar dat betekent niet dat het ook een sportpaard is.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat het overgrote merendeel van de gehouden paarden vallen onder recreatiepaarden die af en toe op wedstrijd gaan.

Lichamelijk geen verschil tussen sportpaard en gewoon paard

Een paard dat hoog in de sport loopt heeft hetzelfde lichamelijke stelsel als elk ander paard, met als verschil dat de spieren beter zijn ontwikkeld en het uithoudingsvermogen beter is. Een paard hoog in de sport heeft over het algemeen een betere algehele conditie. Maar het spijsverteringskanaal van mond tot kont is exact hetzelfde als die van de Fjord die meedraait in een manegeles of de kwpn’er om de hoek die als gezelschapspaard dient.

Qua voeding is de behoefte van een sportpaard dus exact hetzelfde. 20 uur per dag eten in kleine porties verdeeld over de dag, zo vezelrijk mogelijk en het liefst onverpakt hooi.

Ook een sportpaard heeft soortgenoten nodig

Paardeneigenaren zijn vaak bang voor blessures bij hun paard, waardoor deze alleen in een paddockje/landje worden gehouden. Terwijl sociaal contact één van de belangrijkste punten zijn voor een paard. Een paard moeten kunnen kroelen, stoeien, rennen, rusten of wat dan ook met een kameraad. En niet alleen over een draadje of door de tralies van een boxwand heen. Maar ze moeten fysiek, als ze willen, tegen elkaar kunnen gaan staan. Dat verlicht de stress, geeft veiligheid en geborgenheid.

En de kans op blessures is vele malen kleiner als paarden hele dagen buiten staan, met elkaar, dan dat ze maar een uurtje per dag buiten komen in een omheinde omgeving zonder uitdaging en gezelschap.

Veel grote namen bewijzen dat het kan!

Gelukkig zijn er steeds meer bekende ruiters/amazones die bewijzen dat een sportpaard ook een gewoon paard is. Deze paarden staan buiten, met soortgenoten en krijgen onbeperkt hooi/gras. Ze mogen paard zijn, genieten van onderlinge vriendschappen en gaan ook gezellig mee op buitenrit. En deze ruiters rijden “gewoon” mee op internationaal niveau. Die paarden mogen vies zijn van de modder, staan niet vol van de stress en hebben alsnog de energie om fantastisch te presteren. Het kan dus! Gun jij jouw sportpaard ook een echt paardenleven?

Ook interessant:

Gewrichten

Stress

Als je paard hoog in het werk staat, of veel stress ervaart, dan kan er een pijnlijk probleem ontstaan: kristalvorming in de gewrichten. Bij mensen noemen we dat ‘jicht’ en paarden kunnen het ook krijgen. Vooral bij sportpaarden is het goed om hier op te letten. Is jouw paard wat stijf? Dan kunnen urinezuurkristalletjes de oorzaak zijn. Kruiden kunnen helpen om dit probleem op te lossen, maar voorkomen is altijd het beste.

Kristallisering van urinezuur: pijnlijk gewrichtsprobleem voor sportpaarden

Als je paard hoog in het werk staat, of veel stress ervaart, dan kan er een pijnlijk probleem ontstaan: kristalvorming in de gewrichten. Bij mensen noemen we dat ‘jicht’ en paarden kunnen het ook krijgen. Vooral bij sportpaarden is het goed om hier op te letten. Is jouw paard wat stijf? Dan kunnen urinezuurkristalletjes de oorzaak zijn. Kruiden kunnen helpen om dit probleem op te lossen, maar voorkomen is altijd het beste.. De meeste paardeneigenaren kennen wel de bekende gewrichts- en spierproblemen, die kunnen leiden tot stijfheid. Artrose bij wat oudere paarden bijvoorbeeld. Of een tekort aan vitamine E als het paard niet op vers gras staat. Maar naast die bekendere oorzaken van stijfheid, is er ook nog een redelijk onbekende: de kristallisering van urinezuur. Wat is urinezuur? Urinezuur wordt aangemaakt bij lichamelijke inspanning en bij stress. Het is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling. Onder normale...

Gastblog

Voeding

In mijn vorige artikel voor HELTIE horse® heb ik geschreven over natuurlijke voeding in de sport. In dit vervolg wil ik graag ingaan op heersende overtuigingen in de paardenwereld en of deze wel kloppen. In de paardensport heersen op voedingsgebied vaak nog veel verschillende overtuigingen. ‘Er moet veel energie in’ of ‘hij wordt dikker van veel brok.’ Misschien kun je er nog wel meer bedenken. Het mooie voor mij is, dat ik deze opvattingen heel goed kan begrijpen, aangezien ik zelf ook uit de sportwereld kom. Daarom wil ik beginnen met mijn eigen overtuiging; ‘Iedereen het altijd uit een goede intentie doet.’ Binnen zijn/haar kennis heeft iedereen het beste met zijn/haar paard voor. Zo lang we deze overtuiging hebben kunnen we op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan.

Gastblog Bart van Heesbeen: Heersende overtuigingen over voeding in de paardensport

In mijn vorige artikel voor HELTIE horse® heb ik geschreven over natuurlijke voeding in de sport. In dit vervolg wil ik graag ingaan op heersende overtuigingen in de paardenwereld en of deze wel kloppen. In de paardensport heersen op voedingsgebied vaak nog veel verschillende overtuigingen. ‘Er moet veel energie in’ of ‘hij wordt dikker van veel brok.’ Misschien kun je er nog wel meer bedenken. Het mooie voor mij is, dat ik deze opvattingen heel goed kan begrijpen, aangezien ik zelf ook uit de sportwereld kom. Daarom wil ik beginnen met mijn eigen overtuiging; ‘Iedereen het altijd uit een goede intentie doet.’ Binnen zijn/haar kennis heeft iedereen het beste met zijn/haar paard voor. Zo lang we deze overtuiging hebben kunnen we op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan.. Om een goede context te krijgen, zullen we moeten begrijpen waar bepaalde overtuigingen vandaan komen. Vroeger werden paarden gebruikt voor het werk op het land. In beginsel werden er dan rijkelijke hoeveelheden graan gevoerd. Hiervoor werd voornamelijk haver gebruikt en soms ook gerst. Dit zijn van oorsprong de twee granen die het best te verteren zijn voor het paard. De paarden moesten toen de hele dag werken op het land, wat natuurlijk een enorme impact had. Krachtvoer was nodig om het vol te...

Gedrag

Organen

Spijsvertering

Voeding

Helaas hebben veel paarden last van hun maag. Dit probleem speelt bij recreatiepaarden, maar veel sportpaarden hebben er ook last van. Vaak wordt er gedacht dat sportpaarden “anders” zijn en op een andere manier gehouden en gevoerd dienen te worden. Maar is dat ook zo? En hoe kan je maagzweren bij sportpaarden voorkomen?

Hoe maagzweren voorkomen bij sportpaarden?

Helaas hebben veel paarden last van hun maag. Dit probleem speelt bij recreatiepaarden, maar veel sportpaarden hebben er ook last van. Vaak wordt er gedacht dat sportpaarden “anders” zijn en op een andere manier gehouden en gevoerd dienen te worden. Maar is dat ook zo? En hoe kan je maagzweren bij sportpaarden voorkomen?. Wat zijn maagzweren? Een maagzweer is een irritatie of wondje in de maag doordat het maagslijmvlies is aangetast. Dit geeft ontstekingsreacties aan de maagwand. De maag van een paard heeft een inhoud van ongeveer 10 liter en kan je zien als een zak. In het onderste gedeelte wordt continu maagzuur geproduceerd en de wand in het onderste gedeelte is dan ook beter bestand tegen dit zuur. Het bovenste gedeelte van de maag heeft dan ook een andere bekleding en kan minder goed tegen het maagzuur. Door...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .