Kunnen paarden hooikoorts of een pollenallergie hebben?
Hoest en proest jouw paard veel in de lente en de zomer? Een pollenallergie, oftewel hooikoorts, kan dan de oorzaak zijn. Pollenallergie is irritant voor je paard, geeft jeuk, hoest en een loopneus en sommige paarden gaan hoofdschudden als ze last hebben van pollen. We kregen de vraag of ons product Helthie Horse Luchtwegen, dat de luchtwegen ondersteunt bij problemen met stof, ook kan helpen bij een pollenallergie. Het antwoord is: Ja!
Hoofdschudden en hoesten bij paarden
Hoest en een loopneus kunnen meerdere oorzaken hebben. Een verkoudheid of stof bijvoorbeeld. En hoofdschudden kan ook het gevolg zijn van problemen in de halswervels of met het gebit. Maar wanneer de klachten in de lente en zomer ontstaan en verdwijnen na de pollentijd, wanneer het regent of als het paard op stal staat, dan kan is de kans groot dat een pollenallergie de boosdoener is.
Heeft mijn paard hooikoorts of een pollenallergie?
Als je niet zeker weet of je paard hooikoorts of een pollenallergie heeft, dan kan je dat uitzoeken door goed bij te houden wanneer je paard de klachten vertoont.
Mogelijke symptomen van pollenallergie zijn:
- loopneus,
- hoesten,
- jeuk aan de neus
- hoofdschudden,
- ademhalingsproblemen en bijholteontsteking.
Houd de symptomen van je paard bijvoorbeeld bij in een logboekje, waarin je ook opschrijft wat voor weer het is en of het paard op stal, in de wei of in de paddock stond toen je de klachten zag. Zo krijg je een beter idee van de omstandigheden. Paarden kunnen allergisch zijn voor de pollen van verschillende planten en bomen, die op verschillende tijden bloeien. Vaak is het een combinatie. Je kan dit eventueel laten testen door de dierenarts, met een huidtest of een slijmtest. Een pollenallergie kan op elke leeftijd ontstaan.
Maatregelen tegen pollenallergie
Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende frisse lucht en vooral weidegang te geven op gunstige tijden (als het regent, windstil is of ’s nachts bijvoorbeeld). Zorg ook voor een stal die niet stoffig is, bijvoorbeeld door vlas of houtkrullen als bodembedekking te gebruiken, goed te ventileren en tocht te vermijden. Als je paard met zijn hoofd schudt tijdens het rijden, wil het gebruik van een neusnetje (pollennetje) nog wel eens helpen. Dit netje is ook op KNHS-wedstrijden toegestaan.

Stimulering van slijmvorming in de luchtpijp
Daarnaast kun je een supplement geven dat de aanmaak van slijm in de luchtwegen stimuleert, inclusief de adempijp. Nu zou je denken dat een paard met pollenallergie al genoeg slijmvorming heeft, maar dat is niet het hele verhaal. Het slijm vormt namelijk een beschermlaagje en samen met de trilhaartjes in de adempijp en de longen is het een ‘natuurlijk filter’ tegen indringers als stof en pollen. Dit filter werkt beter wanneer de slijmlaag gezond en voldoende dik is. De pollen komen dan minder gemakkelijk in de bloedbaan, waar ze de allergische reactie veroorzaken. Vanwege regelgeving mogen wij niet in dit artikel zetten welk product het is. Neem contact op voor meer informatie. Het is op basis van de volgende kruiden: Eucalyptus (Eucalyptus globulus), Zonnehoed (Echinacea), Witte wilg en Schisandra (Schisandra chinensis).
Vergeet het ECS-systeem niet
Het endocannabinoïdesysteem (ECS) is een complex signaleringsnetwerk dat betrokken is bij veel belangrijke fysiologische processen. Het ECS omvat de cannabinoïde receptoren, de endocannabinoïde liganden en de enzymen die verband houden met hun synthese en afbraak. Wist je dat deze fytocannabinoïden in kruidnagel zitten? Veranderingen in het ECS worden in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder ontstekingen en immuungerelateerde aandoeningen zoals allergie.
Verschillende onderzoeken hebben overtuigend aangetoond dat cannabinoïden een rol spelen bij allergie. Het is aangetoond dat cannabinoïden ontstekingsremmende eigenschappen hebben in de luchtwegen en de huid van allergische paarden. Daarom adviseren wij altijd om uw paard cannabinoïden uit kruidnagel te voeren wanneer een paard een pollenallergie heeft.
Cannabinoiden uit kruidnagel voor paarden
Ervaring van Elisha met HETIE horse®
Sinds ik verhuisd ben naar de Veluwe kreeg mijn paard last van hooikoorts. Ze ging erg met haar hoofdschudden, met haar neus tegen alles aanschuren en ze werd benauwd. Ik had de dierenarts erbij gehaald en die schreef een neusspray voor. Werkte effectief alleen het toedienen was drama. Ik las op internet dat weerstand verhogen en verzachtende middelen voor de luchtwegen het meest effectief zijn voor hooikoorts. Toen kwam ik HETIE horse® tegen en ging het uitproberen. Toedienen is heel makkelijk over het voer heen en na een week merkte ik langzamerhand verschil. Ze schuurde veel minder met haar neus en werd minder snotterig. Ze stond weer rustig op het land en stal en ik kon weer fijn rijden. Ik ga er dit jaar ook weer op tijd mee beginnen.