Kies jij voor gedroogde of vloeibare brandnetel voor jouw paard?

Vrijwel elke paardeneigenaar voert zijn of haar paard wel is brandnetel aangezien brandnetel bekend staat om zijn geneeskrachtige werking en omdat paarden het erg smakelijk vinden. Maar is het ook een geschikt supplement voor jouw paard? En is het beter om brandnetel vers, gedroogd of in vloeibare vorm te geven?

Brandnetel

9 oktober '20 5 min leestijd

Brandnetels worden al sinds de Griekse Oudheid geroemd om hun gezonde eigenschappen en al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid voor mens en dier. Uit de wetenschap zijn veel gunstige effecten bekend. Maar toch hebben brandnetels bij veel mensen nog steeds een slechte naam. Het is onkruid, het prikt, je krijgt er jeuk van en het is een irritante plant die woekert langs wegen en weilanden. Maar brandnetels zijn echt super gezond, zowel voor mensen als paarden. Mensen trekken er vaak thee van, koken soep van brandnetels of gebruiken de plant in een salade. Ook zie je steeds vaker gedroogde brandnetel in krachtvoer en muesli's voor paarden. Lees in dit artikel wat de werking van brandnetel is voor paarden en wat het verschil is tussen gedroogde en vloeibare brandnetel.

Brandnetels zijn rijk aan voedingsstoffen

Onderzoeken laten zien dat er bijzonder veel bio-actieve bestanddelen in de brandnetelplant voorkomen. Daaronder grote hoeveelheden vitamine A en C, linolzuur, polyfenolen, essentiële aminozuren, eiwitten, veel chlorofyl en een aantal mineralen. Selenium, zink, ijzer en magnesiumzitten ruimschoots in de bladeren. De brandhaartjes bevatten onder meer silicium, serotonine en een aantal andere componenten die bekend staan om hun gunstige werking op de spieren. Ook bevat brandnetel antihistamine, hetzelfde stofje dat in hooikoortspillen zit om allergische reacties te bestrijden. Brandnetels zijn daardoor zeer gezond voor paarden, helemaal voor paarden met bijvoorbeeld zomereczeem of pollenallergie.

Gezondheidsvoordelen brandnetel paard

Studies laten bij mens en dier positieve effecten zien op de nieren, blaas en urinewegen. Brandnetel werkt bloedzuiverend. Chlorofyl en ijzer uit brandnetel helpen bij het tegengaan van bloedarmoede. Brandnetel is ondersteunend bij allergieën en huidproblemen. Bij mensen is vastgesteld dat de plant chronische huidziekten en –ontstekingen flink kan terugdringen. Brandnetel heeft bovendien een antibacteriële werking, tegen een hele reeks van micro-organismen. Daardoor kan het voeren van brandnetel een gunstig effect op de darmflora hebben van je paard. Slechte darmbacteriën worden afgevoerd, goede darmbacteriën krijgen een kans. Ook heeft brandnetel een gunstig effect op pollenallergie.

Brandnetel kan bovendien bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn. Bij mensen met artritis is vastgesteld dat het gebruik van een combinatie van gezonde olie, vitamine E en brandnetelextract het gebruik van pijnstillers met 75% kan verlagen. Ook heeft brandnetel bij mensen met diabetes een gunstig effect op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van klachten. De plantaardige aminozuren in de brandnetelplant kunnen een belangrijke rol spelen bij het aanmaken van spierweefsel.

Brandnetels hoef je niet permanent te voeren

Brandnetel is dus heel rijk aan goede bouwstoffen. Je kan brandnetel bij je paard inzetten als ondersteuning bij:

  • Nier-, blaas- en urinewegproblemen
  • Huidaandoeningen en bultjes
  • Insectenbeten en mijt
  • Allergische huidproblemen zoals zomereczeem
  • Verstoorde bloedsuikerspiegel zoals bij PPID en metabool syndroom
  • Opstapeling van afvalstoffen, bijvoorbeeld na ziekte of na de winter
  • Een verstoorde darmflora en spijsvertering
  • Gewrichtspijn

In periodes dat je paard veel afvalstoffen opbouwt, bijvoorbeeld bij stress, vermoeidheid of grote inspanning, kan brandnetel helpen om de afvalstoffen af te voeren en de bloedvaten te reinigen. Het kan verstandig zijn om regelmatig (bijvoorbeeld elk kwartaal) een kuur met brandnetel te geven om het lichaam van je paard te zuiveren en weer een ‘boost’ te geven. Geef een krachtige boost met brandnetel in een kuur van 14 dagen, langer is niet nodig voor de zuiverende werking.

Verse en gedroogde brandnetel voeren

Sommige paardeneigenaren geven hun paarden al brandnetel, meestal Grote brandnetel (Urtica dioica). Er zijn mensen die daarvoor zelf de handschoenen aantrekken en brandnetels plukken in hun eigen omgeving. Als je de planten minimaal een uur laat liggen, zijn ze daarna prima eetbaar voor je paard. Wel is het belangrijk om de brandnetel van schone grond en niet naast bijvoorbeeld een drukke weg te plukken. Brandnetels kunnen namelijk veel verontreinigingen – waaronder zware metalen - uit de lucht en uit de bodem opnemen.

Andere mensen geven hun paard een product met gedroogde brandnetel. Hierin zijn een deel van de goede eigenschappen van brandnetels bewaard gebleven. Ook bij gedroogde kruiden is het belangrijk om goed naar de herkomst van het product te kijken. Menselijke (humane) consumptiekwaliteit is het beste.

Vloeibare brandnetel geeft hogere concentraties

Herbalisten (kruidenspecialisten) zijn vaak voorstander van het maken van een extract of tinctuur van een heilzame plant. Daarbij worden de actieve bestanddelen uit een vaste stof (de plant) naar een vloeistof omgezet. Dit geeft een veel groter gezondheidseffect dan een gedroogd kruid. Het supplement wordt veel geconcentreerder en is in vloeibare vorm bovendien veel beter opneembaar. De stoffen in de vloeistof passeren de darmen gemakkelijker en komen direct in de bloedbaan terecht van het paard. Een gedroogd kruid zal eerst door de juiste darmbacteriën verteerd moeten worden. Dat duurt langer en een deel van de componenten kan verloren gaan. Bovendien is de concentratie aan werkzame stoffen lager. Voor een kuur van 14 dagen is het daarom aan te raden om brandnetel tinctuur te geven, deze werkt krachtiger dan gedroogde brandnetel voor paarden.

Conclusie: vloeibare brandnetel is krachtiger

Er is niets mis met het voeren van verse of gedroogde brandnetel. Maar de opneembaarheid en werkzaamheid van deze twee vormen is minder krachtig. Ben je daarom op zoek naar een krachtige werking voor bijvoorbeeld bloedzuivering, dan is een brandnetel tinctuur een betere keuze voor je paard. De vloeibare tinctuur is geconcentreerder en bevat meer werkzame bestanddelen. Ook is het niet nodig om brandnetel een lange periode te geven aan je paard. Een kuur van 14 dagen met brandnetel tinctuur is het meest effectief, dit kan bijvoorbeeld elk kwartaal herhaald worden.

En wist je dat paarden de vloeibare brandnetel ook graag via het drinkwater opnemen? Door het beschikbaar te maken in een aparte waterbak kan het paard zelf kiezen of die behoefte heeft aan brandnetel. In de praktijk zien wij vaak dat paarden na 10-14 dagen hun interesse verliezen in het water met brandnetel.

Bronnen:

Kregiel D, Pawlikowska E, Antolak H. Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties. Molecules. 2018;23(7):1664. Published 2018 Jul 9. doi:10.3390/molecules23071664

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/

Ngo HTT, Fang M, Hwang E, et al. Inhibitory Effects of Urtica thunbergiana Ethanol Extract on Atopic Dermatitis-Induced NC/Nga Mice. Antioxidants (Basel). 2020;9(3):197. Published 2020 Feb 26. doi:10.3390/antiox9030197

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139843/

  1. Levent İnanç. 2011. Chlorophyll: Structural Properties, Health Benefits and its Occurrence in Virgin Olive Oils. Academic Food Journal ISSN Print: 1304-7582

https://www.academia.edu/30248262/Chlorophyll_Structural_Properties_Health_Benefits_and_Its_Occurrence_in_Virgin_Olive_Oils

Lees ook:

Brandnetel

Detox

Paardenbloem

Als je het immuunsysteem van je paard een boost wilt geven of wilt stimuleren dat het lichaam opgestapelde afvalstoffen sneller afvoert, dan kun je je paard een speciale kuur geven. Je hebt daarbij de keuze uit een detox met een kruidenmengsel, een kuur met brandnetel of een kuur met paardenbloem. Wanneer gebruik je welke planten?

Paardenbloem, brandnetel of een detox?

Als je het immuunsysteem van je paard een boost wilt geven of wilt stimuleren dat het lichaam opgestapelde afvalstoffen sneller afvoert, dan kun je je paard een speciale kuur geven. Je hebt daarbij de keuze uit een detox met een kruidenmengsel, een kuur met brandnetel of een kuur met paardenbloem. Wanneer gebruik je welke planten?. Een van de belangrijkste verschillen tussen een detox, brandnetel of paardenbloem, is de heftigheid van de kuren. Paardenbloem en brandnetel zijn zachte kruiden, die voor alle paarden geschikt zijn. Dat betekent dat ook paarden met onderliggende aandoeningen zoals hoefbevangenheid, spierbevangenheid en overgewicht, paardenbloem of brandnetel mogen gebruiken. Ook voor drachtige merries zijn deze kruiden geschikt. Je kan ze meerdere keren per jaar geven, wanneer je je paard een boost wilt geven. E...

Brandnetel

Brandnetel is meer dan alleen een gezond extraatje voor je paard, het heeft namelijk van nature een geneeskrachtige werking. Maar weet jij in welke situaties je brandnetel kunt inzetten bij je paard? Het is niet voor niets één van onze meest geadviseerde supplementen bij adviesgesprekken. Wij raden aan om elk kwartaal 10 tot 14 dagen brandnetel aan je paard te geven. Dit is voor alle paarden een gezond maar ook erg lekker extraatje. Lees in deze blog voor welke paarden/situaties het extra aan te raden is!

In welke situaties geef je (vloeibare) brandnetel aan je paard?

Brandnetel is meer dan alleen een gezond extraatje voor je paard, het heeft namelijk van nature een geneeskrachtige werking. Maar weet jij in welke situaties je brandnetel kunt inzetten bij je paard? Het is niet voor niets één van onze meest geadviseerde supplementen bij adviesgesprekken. Wij raden aan om elk kwartaal 10 tot 14 dagen brandnetel aan je paard te geven. Dit is voor alle paarden een gezond maar ook erg lekker extraatje. Lees in deze blog voor welke paarden/situaties het extra aan te raden is!. Brandnetel is zeer geneeskrachtig Brandnetel is veel meer dan een simpel “onkruid” dat overal woekert en flink jeukt. Paardenmensen zijn dol op brandnetel en dat is niet zonder reden. Brandnetel heeft meerdere geneeskrachtige werkingen en is gezond voor elk paard. Hierdoor is het zowel als ‘gezond extraatje’ maar ook therapeutisch in te zetten. De geneeskrachtige werkingen van brandnetel bij paarden op een rij: Bloedzuiverend Ontgiftend Ondersteuning darmflora en stofwisseling Boost van de algeh...

Brandnetel

Luchtwegen

Je hebt vast weleens gehoord, dat brandnetel gezond is voor paarden. Deze prikkende plant bevat veel mineralen en vitaminen. Maar wat je misschien nog niet weet, is dat brandnetel ook een natuurlijk middel tegen hooikoorts en pollenallergie is! Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Paard met pollenallergie? Brandnetel helpt mee!

Je hebt vast weleens gehoord, dat brandnetel gezond is voor paarden. Deze prikkende plant bevat veel mineralen en vitaminen. Maar wat je misschien nog niet weet, is dat brandnetel ook een natuurlijk middel tegen hooikoorts en pollenallergie is! Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.. Brandnetel is een bekend kruid voor paarden. Je kan de jonge toppen plukken (met handschoenen!) en laten drogen, zodat de prik eruit gaat. Of een kant-en-klaar supplement gebruiken. Een vloeibaar extract van brandnetel is het meest effectief: hoog gedoseerd en goed opneembaar voor je paard. Brandnetel bevat veel mineralen, zoals bijvoorbeeld ook silicium. Wat is pollenallergie bij paarden? Een allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem overdreven reageert op een vreemde stof. Bijvoor...

Vragen? AskHELTIE!

Ben je op zoek naar advies over jouw hond of paard? Of wil je meer weten over aandoeningen of ingrediënten? Neem gerust contact op met AskHELTIE en we helpen je graag! .