Zwarte bes bij paarden

De Zwarte bes groeit prima in het wild op natte, voedselrijke gronden in bossen. Niet alleen de bessen zijn gezond, maar ook de bladeren kunnen gebruikt worden. De zwarte bessen zijn rijk aan vitamine B1, B2, B5, B6, vitamine C en Vitamine E. Maar ook zijn ze rijk aan de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer.

Wetenschappelijke naam:

Ribes nigrum

Type:

Struik

Werking zwarte bes paard:

  • Sterke antioxidant
  • Bloeddruk verlagend
zwarte bes voor paarden

Bladeren van de zwarte bes

De bessen zelf zijn niet heel smakelijk om zo puur te eten, maar sommige paarden eten ze wel zo. De bladeren van de zwarte bes worden wel al veel ingezet bij paarden. Deze zouden het kraakbeen ondersteunen, maar ook het immuunsysteem en de bloedsomloop.

Het blad van de zwarte bes kan je zelf plukken voor jouw paard. Kies wel een struik die niet bevuild is door omgevingsfactoren.

Bessen van de zwarte bes

Ook de bessen van de zwarte bes kunnen gevoerd worden aan paarden, bij voorkeur laat je de bessen dan wel eerst drogen. De verse bessen vinden niet alle paarden namelijk even smakelijk, die zijn wat wrang van smaak. Zwarte bessen worden ook in verband gebracht met het verbeteren van pigment. Let wel op, als paarden zwarte bessen eten kan het gebeuren dat de mest donkerder van kleur wordt. Geef niet meer dan 15-20 gram zwarte bes per dag.