Zeewier voor paarden

Zeewier wordt steeds bekender voor paarden. Dit komt doordat het veel verschillende mineralen, sporenelementen, vitaminen en aminozuren bevat. Niet zo heel gek als je bedenkt dat het in de zee groeit. Dit heeft een positieve invloed op veel lichaamsprocessen zoals het immuunsysteem, de haarstructuur en pigmentatie daarvan en het ondersteunt het paard tijdens de rui. Daarnaast helpt het bij de afvoer van gifstoffen.

Wetenschappelijke naam:

Fucus vesiculosus, Blaaswier, Kelp

Type:

Waterplant

Werking zeewier paard:

  • Weerstand verhogend
  • Ondersteunt stofwisseling
  • Draagt bij aan glanzende vacht
  • Ondersteunt tijdens rui
  • Afvoer van afvalstoffen
  • Verbeterd haarstructuur en pigmentatie

Wanneer Zeewier bijvoeren

Zeewier is rijk aan sporenelementen, mineralen, vitamines en aminozuren. Daarom is zeewier aan te raden aan paarden die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Ook is het goed toepasbaar tijdens de rui en om de vruchtbaarheid te ondersteunen. Heb je een donker paard? Zeewier zorgt ervoor dat de kleur nog intenser wordt. Over het algemeen is zeewier dus een goed aanvullende basis van mineralen en vitamines. Zeewier is echter niet geschikt voor paarden met schildklierproblemen vanwege het hoge jodiumgehalte.

Verschillende soorten zeewier

Er zijn veel verschillende soorten zeewierplanten welke geschikt zijn voor paarden. Ijslands zeewier is daar één van, maar er zijn er nog veel meer verschillende soorten. Dat zie je voornamelijk terug in de kleur. Sommige soorten hebben de welbekende donkergroene kleur, maar wist je dat er ook bruine zeewier soorten zijn? Hoe meer verschillende soorten zeewier, hoe breder de samenstelling aan sporenelementen, vitamines en aminozuren. Zeewier is in verschillende vormen beschikbaar. Zo zijn er zeewier poeder, vlokken en brokken beschikbaar voor paarden.

zeewier voor paarden uitleg

Jodiumgehalte

Belangrijk bij zeewier is het jodiumgehalte, wanneer er een teveel aan jodium wordt gegeven aan een paard dan kan dit giftig zijn. Hoeveelheden van 40mg jodium per dag zijn giftig. Echter hebben sommige paarden juist een jodiumtekort en daardoor wel baat bij extra jodium. Dit komt voor bij merries met veulens. Een jodiumtekort bij de merrie kan bij veulens een vergrote of minder functionerende schildklier tot gevolg hebben. Ook doodgeboren of zwakke veulens, OCD, ruw haar en haaruitval kunnen ook een gevolg zijn van tekort aan jodium bij paarden. Ben je van plan om zeewier te geven aan je paard? Let dan wel even op het jodiumgehalte op de verpakking. Ijslands zeewier is bijvoorbeeld vaak rijk aan jodium, maar andere zeewier producten hebben dit eruit gehaald.