Yucca als supplement voor paarden

De Yucca is een plant waarvan de wortel gebruikt wordt voor fytotherapeutische doeleinden. De Yucca wordt ook wel de palmlelie genoemd en wordt ook wel als kamerplant gebruikt. In de wortel van de yucca zitten deze werkzame inhoudsstoffen: triterpenoïde saponinen zoals tigogenine, chlerogenine, yuccagenine, kammogenine, sarsasapongenine, markogenine, higogenine, neotigogenine, hecogenine, gloriogenine, smilagenine en sporen van diosgenine. Verder bevat het polysachariden, vitamine A, vele vitaminen van het B-complex en de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, mangaan en koper.

Wetenschappelijke naam:

Yucca filamentosa L, Yucca augustifolia

Type:

Type

Werking Yucca paard:

  • Ontstekingsremmend
  • Positief voor spijsvertering
  • Vochtafdrijvend en bloedzuiverend
  • Verlaagt bloedvetten
  • Pijn, zwelling, stijfheid gewrichten

Belangrijkste werkingen paard

Yucca is een supplement dat voor verschillende indicaties bij paarden ingezet kan worden. Aan de yucca worden vooral ontstekingswerende eigenschappen toegeschreven. Dit komt doordat yucca een grondstof is van lichaamseigen cortisol. Daarom heeft yucca een werking op artrose (gewrichtsslijtage) en artritis (gewrichtsontstekingen), waarbij pijn, stijfheid, zwelling en ontstekingen zouden afnemen. Daarnaast heeft het bloedzuiverende en urinedrijvende eigenschappen.

Wetenschappelijk onderzoek naar Yucca

Doordat Yucca nog een relatief onbekend ingrediënt is in de paardenwereld, zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken. Wel zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken op mensen. Hierin werd eigenlijk keer op keer bevonden dat mensen met artritis minder pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten hadden.

Werking Yucca paard