Werking walnoot bij paarden

Belangrijk is te weten dat de zwarte walnoot (Juglans Nigra) giftig is voor paarden door de grote hoeveelheid Juglon. Zelfs het gebruik van zaagsel van deze boom als bodembedekking kan al vergiftigingsverschijnselen geven.

De gewone walnoot bevat veel minder Juglon en is daardoor niet/minder giftig en kan bij inwendig gebruik zelfs een positief effect hebben. Het is aan te raden om bij het gebruik van walnoot te overleggen met een specialist.

Wetenschappelijke naam:

Juglans Regia (Of Okkernotenboom)

Type:

Boom

Werking Walnoot paard:

  • Positieve werking bij darmslijmvliesontsteking
  • Positieve werking op bloedvaten van de huid
  • Wormdrijvend (met name lintworm)
Werking walnoot bij paarden

Walnoot is rijk aan voedingsstoffen

Bij de walnoot kan er onderscheid worden gemaakt in het blad, de vruchtschil (balster) en de daadwerkelijke walnoot.

  • Blad: rijk aan looistoffen, Flavonoïden, Fenolzuren, Vitamine C en Coumarinezuur
  • Vruchtschil: rijk aan looistoffen, juglon en organische zuren
  • Walnoot: Rijk aan walnootolie (40-60%), omega 3 en 6 vetzuren, aminozuren en koolhydraten

Blad en vruchtschil

Het blad en de vruchtschil kan worden ingezet bij milde diarree of bij ontstekingen aan het darmslijmvlies. De Juglon heeft een ontstekingsremmende werking hierop. Ook werkt het ontstekingsremmend bij huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem) en versterkt het de bloedvaten. Tevens heeft het blad van de walnoot een wormafdrijvend effect (voornamelijk op lintworm).

Walnoot

De walnoot heeft een cholesterolverlagende eigenschap bij mensen. Het vermindert het onderling kleven van bloedplaatjes. Ook ondersteunt walnoot bij eczeem, hooikoorts en een zwakke weerstand. De koudgeperste olie heeft een verzachtende en hydraterende werking bij uitwendig gebruik op de huid.