Werking van vlozaad (Psyllium) bij paarden

Een grote angst bij paardeneigenaren is zandkoliek. Paarden krijgen door voeding zand binnen dat bij voldoende ruwvoer grotendeels wordt afgevoerd via de darmen. Maar op het moment dat het paard meer zand binnen krijgt dan dat hij kan afvoeren bestaat het risico dat het zand zich verzameld in de darmen, met ernstige koliek als gevolg. In deze gevallen is het aan te raden om regelmatig een “zandkuur” te geven om de darmen te reinigen. Voor alle paarden is het goed om dit regelmatig, preventief te doen. Vlozaad is hier zeer geschikt voor vanwege het opzwellende vermogen.

Wetenschappelijke naam:

Plantago Afra ( Psyllium of Vlozaad)

Type:

Éénjarige plant

Werking vlozaad/psyllium paard:

  • Stoelgang bevorderend door de vele vezels
  • Zand afdrijvend door het opzwellend vermogen
  • Vertraagt de absorptie van koolhydraten en vetten
Werking vlozaad en psyllium bij paarden

Vlozaad bevordert de stoelgang

Door vlozaad te geven stimuleer je de stoelgang van het paard. Bij contact met water zwellen de zaadjes op (door slijmstoffen) tot wel 10x het eigen gewicht. Deze slijmerige brij verhoogt het volume van de voerbrij in de darmen waardoor de darmbewegingen worden gestimuleerd en de druk in de darmen wordt verminderd. Ook wordt de voerbrij zachter door de vele slijmstoffen en de vette olie uit de zaadjes.

Het opzwellende vermogen van vlozaad helpt daarom het overtollige zand uit de darmen te krijgen, het hecht zicht aan het zand en duwt het zand verder door de darmen zodat het met de mest naar buiten kan komen. Het slijmerige laagje helpt ook de darmwant te beschermen tegen het scherpe zand.

Vlozaad vermindert de opname van koolhydraten en vetten

Bij mensen staat vlozaad bekent als een product dat helpt bij het afvallen. Vlozaad geeft namelijk een verzadigend gevoel, maar binden zich ook tijdelijk aan koolhydraten en vetten waardoor deze minder worden opgenomen. Doordat koolhydraten tijdelijk niet worden opgenomen ontstaan er ook minder suikerpieken, waardoor er minder vetopslag ontstaat. Bij inname tijdens een maaltijd worden deze koolhydraten niet opgenomen, wat de bloedsuikerspiegel verlaagt.