Werking van vlier bij paarden

De vlier is een inheemse heester/kleine boom in Europa en houdt van voedselrijke en stikstofrijke grond. De vlier kan tot 10 meter hoog worden en is kenmerkend om de vele witte, geurige bloemtrossen die ontstaan van mei tot juli. Na de bloei worden er trossen met zwartpaarse steenvruchten gevormd waar vogels gek op zijn.

Zigeuners beschouwden de vlier als heilig en in andere culturen werd deze boom ook als heilig en magisch gezien. Sinds 2500 jaar is de vlier een effectief middel bij griep en verkoudheid. Tegenwoordig is de vlier ook heel erg bekent in de vorm van vlierbloesemsiroop.

Wetenschappelijke naam:

Sambucus Nigra

Type:

Kleine boom

Werking vlier paard:

  • Koortsremmend
  • Stimuleren van afweersysteem
  • Ontstekingsremmende werking op slijmvliezen
  • Verzachtende werking op de slijmvliezen
Werking van vlier bij paarden

Vlierbloesem bij koorts

Vlier kan goed worden ingezet bij griepachtige klachten en koorts. Het helpt de ziekteduur te verkorten, vermindert de koorts en bijbehorende griepklachten. Ook stimuleert vlier het afweersysteem en heeft het een infectiewerende eigenschap.

Op de slijmvliezen heeft vlier ook een hele positieve werking, het heeft namelijk een licht ontstekingsremmende werking daarop en remt overvloedige slijmvliesafscheiding. Daarnaast heeft het een verzachtende werking op de slijmvliezen.