Vitamine B voor paarden

Het lichaam van paarden kan niet goed functioneren zonder voldoende vitamine B. Het is met name van belang voor de energiestofwisseling van bijvoorbeeld eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit is nodig voor groei en lichamelijke prestaties. Onder normale omstandigheden en bij goede voeding is het extra toedienen van vitamine B niet nodig. Omdat vitamine B een wateroplosbare vitamine is kan het lichaam geen reserve aanmaken, maar ook niet over gedoseerd worden. Daarnaast bestaat vitamine B uit verschillende soorten vitaminen B: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), panthotheenzuur (B5), pyriodoxine (B6), foliumzuur (b11) en cobalamine (B12).

Wetenschappelijke naam:

Vitamine B

Type:

Vitamine

Werking vitamine B paard:

  • Energiestofwisseling (eiwitten, vetten en koolhydraten)
  • Draagt bij aan vorming weefsels
  • Nodig voor groei
  • Vochthuishouding

Werking verschillende soorten vitamine B paard

Er zijn verschillende soorten vitamine B die het paardenlichaam gebruikt. Dit wordt ook wel het vitamine B complex genoemd. Hieronder beschrijven we de werking van deze verschillende vitamine B voor paarden:

Thiamine B1

Vitamine B1 zorgt ervoor dat koolhydraten omgezet worden in energie, zodat verschillende processen zoals spieren en zenuwen goed kunnen werken. Daarnaast speelt het een rol bij hartkwalen. Vitamine B1 wordt niet door het paardenlichaam zelf aangemaakt en dient het paard via zijn voeding binnen te krijgen. Een tekort aan vitamine B1 kan een verhoging van melkzuur in de spieren veroorzaken doordat een tekort het pyruvinezuurgehalte in het bloed verhoogt. Pyruvinezuur wordt omgezet in melkzuur en melkzuur zorgt voor verzuring van de spieren. Een paard met vitamine B1 tekort zal dus sneller verzuren tijdens te training.

Maar wist je dat er van thiamine ook gedacht wordt dat het insectwerend is? De theorie is dat het paard dat thiamine bijgevoerd krijgt een geur afgeeft die muggen afstoot. Echter is dit niet nog wetenschappelijk bewezen.

Riboflavine B2

Vitamine B2 is een in water oplosbare en hittebestendige vitamine. Vitamine B2 is betrokken bij de werking van de stofwisseling doordat het vetten, eiwitten en koolhydraten omzet in glucose voor energie. Het heeft hierbij invloed op de celfunctie, groei en energieproductie. Daarnaast functioneer het als antioxidant voor het immuunsysteem. Het wordt ingezet bij spierkramen, rode bloedcellen die te weinig zuurstof opnemen, optimaliseren immuunsysteem, stimuleren van atletische prestaties en het verhogen van het energieniveau. Daarnaast heeft het een synergetische werking met mineralen zoals elektrolyten. Deze kunnen namelijk beter opgenomen worden door het lichaam wanneer het riboflavine op peil is.

Niacine B3

Ook niacine is een wateroplosbare vitamine. Het wordt in de darmen omgezet in enzymen die nodig zijn voor de energiestofwisseling. Het verbetert dan ook de energiehuishouding. Daarnaast is het nodig voor de synthese van verschillende hormonen zoals insuline en cortisol. Ook heeft het een belangrijke rol in de vorming van rode bloedcellen. Bij mensen wordt het bijvoorbeeld ingezet bij een hoog cholesterolgehalte in het bloed, psychische aandoeningen, staar en diabetes.

Panthotheenzuur B5

Vitamine B5, panthotheenzuur is een essentiële B-vitamine. Niet alle vormen van panthotheenzuur zijn goed opneembaar door het lichaam. Alleen D-isomeer, de rechtsdraaiende isomeer heeft biologische activiteit. De werking van panthoteenzuur is dat het een belangrijke rol speelt bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het van belang voor een aantal hormonen en een goed functionerend zenuwstelsel. Het wordt gebruikt bij hartfalen, spierkrampen, artritis, obesitas en huidaandoeningen. Ook wordt het ingezet bij jeuk en de bevordering van het genezen van eczeem en insectenbeten.

Pyriodoxine B6

Vitamine B6 is nodig voor het metabolisme van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn nodig voor de opbouw en het het herstel van spiermassa. Daarnaast is vitamine B6 nodig voor het omzetten van koolhydraten en lipiden in energie. Het heeft een werking op de weerstand, spierkrampen, artritis en allergieën.

Biotine B8

Veel mensen weten niet dat biotine een vitamine is. Biotine staat bekend om de positieve werking op de hoeven en vacht. Biotine tekorten zijn uiterst zeldzaam. Weidegang is een belangrijke bron voor biotine, het zit namelijk in vers gras maar daarnaast ook in luzerne en gist. Er zijn een paar wetenschappelijke onderzoeken geweest op het effect van de hoefkwaliteit, echter zijn de wetenschappers het niet met elkaar eens. Sommige studies tonen namelijk positieve resultaten waar tegenover ook studies aantonen dat er geen verandering aantoonbaar was. Voor de verbetering van hoeven is het mineraal silicium daarom beter aan te raden.

Foliumzuur B11

Bij vrijwel iedereen is bekend dat foliumzuur een belangrijke rol speelt in de zwangerschap. Bij paarden is dat ook het geval. Een te kort aan foliumzuur (B11) kan voor miskramen zorgen, maar heeft ook een positieve ondersteuning voor de groei van het embryo. Maar dat is niet de enige werking van vitamine B11. Het is namelijk ook belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en de stofwisseling van homocysteïne. Homocysteïne is tussenproduct in de omzetting van het aminozuur methionine tot het aminozuur cysteïne. Een verhoogde waarde van homocysteïne geeft kans op hart een vaatziekten.

Cobalamine B12

De laatste uit de vitamine B familie welke essentieel is voor paarden is cobalamine (B12). Cobalamine is belangrijk voor de productie van energie uit eiwitten en vetten. Het is de enige vitamine die zich hecht aan het mineraal kobalt, waardoor dit goed opgenomen wordt. Daarnaast is het een vitamine die de opbouw van DNA stimuleert. Dit uit zich voornamelijk in de cellen van het beenmerg. Vitamine B12 heeft vitamine B11 nodig om goed te kunnen werken. Ook vitamine B12 speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

VITAMINE B paard

Wanneer vitamine B complex aan paarden bijvoeren?

In principe moet de dagelijkse voeding goed zijn zodat het paard alle essentiële vitaminen B binnenkrijgt. Deze zijn terug te vinden in vers gras, luzerne, gist, balancers en krachtvoer. Maar in sommige situaties kan het zijn dat paarden een grotere behoefte hebben aan vitamine B:

  • Wanneer zij niet voldoende via dagelijkse voeding binnenkrijgen
  • Wanneer er een verminderde darmwerking is
  • Wanneer paarden op hogere leeftijd zijn
  • Wanneer paarden wormen hebben
  • Fokmerries (zowel voor, tijdens als na de dracht)
  • Paarden die intensieve arbeid krijgen

Overdosering komt eigenlijk nauwelijks voor doordat het lichaam geen reserves aanmaakt. De enige bijwerking is dat een paard diarree kan krijgen, maar die kans is erg klein. Vitaminen B zijn in iedergeval essentieel voor een de gezondheid van een paard.