Werking venkel bij paarden

Venkel staat vooral bekent als een groente, maar venkel wordt ook veel gebruikt in kruidensupplementen vanwege zijn geneeskrachtige werking. Venkel is een winterharde plant die tot wel 2 meter hoog kan worden. Onderaan heeft de plant een bolvormige knol die als groente wordt gegeten. De venkel levert ook grijsbruine vruchten, deze worden vooral gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking. Venkel staat bekent om zijn anijsachtige smaak, deze komt door het anijsachtige anethol dat in venkel zit.

Venkel is rijk aan diverse etherische oliën, vette olie, flavonoïden en fyto-oestrogenen. Ook bevat het eiwitten, kaliumzouten, vitamine B en vitamine C.

Wetenschappelijke naam:

Foeniculum Vulgare

Type:

Plant

Werking venkel paard:

  • Werkt gasdrijvend in de darmen
  • Werkt tegen krampen
  • Stimuleert de maagdarmperistaltiek en werkt eetlusopwekkend
  • Slijmoplossend en krampstillend op de luchtwegen
Werking venkel bij paarden

Venkel voor de spijsvertering

De vruchten van venkel hebben een darmgasafdrijvende werking en kan dus heel goed worden ingezet bij paarden die gevoelig zijn voor gaskoliek, opgeblazen zijn of last hebben van overmatige gasvorming. Ook helpt het darmkrampstillend. Venkel heeft daarnaast een eetlustopwekkend effect en heeft het een positief effect op de maag. Het helpt de maag en darmperistaltiek te verbeteren.

Venkel voor de luchtwegen

Bij hoesten, overmatig slijm, bronchitis en verstopte luchtwegen heeft venkel een positief effect. Venkel werkt namelijk krampstillend op de luchtwegen en heeft het een slijmoplossende werking. Tevens bevordert het de trilhaarbeweging van de slijmvliezen in de luchtwegen waardoor slijm gemakkelijker afgevoerd kan worden. Op de luchtwegen heeft venkel ook een ontstekingsremmende functie.

Venkel kan tevens aan lacterende merries worden verstrekt, het stimuleert namelijk de melkproductie als deze onvoldoende is.