Werking valeriaan bij paarden

Valeriaan is één van de bekendste kruiden die gebruikt wordt bij nerveuze, schrikkerige paarden. Valeriaan is een winterharde plant waarvan de wortel een geneeskrachtige werking heeft. In gedroogde vorm heeft de wortel een kenmerkende, onaangename geur.

Het wordt afgeraden om valeriaan te gebruiken tijdens wedstrijden in verband met doping.

Wetenschappelijke naam:

Valeriana Officinalis

Type:

Plant

Werking Valeriaan paard:

  • Heeft een ontspannend effect op het centrale zenuwstelsel
  • Werkt licht versuffend
  • Werkt angstwerend
Werking valeriaan bij paarden

Inhoudsstoffen van valeriaan en kwaliteit

De kwaliteit en samenstelling van valeriaan is zeer wisselend. Deze is onder andere afhankelijk van de soort valeriaan die wordt gebruikt, maar ook van de leeftijd van de plant, vindplaats van de plant, groeicondities, type extract en ouderdom van het product.

Valeriaan is rijk aan etherische olie, met als belangrijkste voor de werking valereenzuur (0.2-0.9%, afhankelijk van de kwaliteit) en voor de geur valeranone. Daarnaast bevat het valepotriaten (o.a. valtraat, isovaltraat en valerosidatum). Deze verbindingen zijn zeer onstabiel en verliezen hun kracht in een waterig milieu. Ook is valeriaan rijk aan aminozuren, alkaloïden en fenolzuren.

Valeriaan voor de kalmerende werking

Een goede kwaliteit valeriaan heeft een mild kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel, daarbij voorkomt het angsten en voorkomt het overdreven reacties. Valeriaan is daarom te gebruiken bij een zenuwachtig gevoel, rusteloosheid, angsten en paniek. Valeriaan werkt maar kort en dient daarom veel herhaald toegediend te worden.

Valeriaan heeft ook een slaapopwekkende werking, om die reden is het niet geschikt om te gebruiken tijdens wedstrijden en transport.