Werking tijm bij paarden

Tijm wordt in de keuken veel gebruikt als smaakmaker. Maar ook als geneeskrachtig kruid is tijm zeer bekent in de humane sector als middel bij luchtwegproblemen. Tijm is rijk aan sterk geurende etherische olie, waaronder thymol.  Daarnaast is het rijk aan flavonoïden, fenolzuren en bitterstoffen. Ook bevat het een aandeel natrium, kalium, forsfor en vitamine C.

Wetenschappelijke naam:

Thymus vulgaris

Type:

Kruid

Werking tijm paard:

  • Ontsmettende werking op de luchtwegen
  • Weerstandsverhogend
  • Verhogen van eetlust en bevorderen van de spijsvertering
Werking tijm bij paarden

Tijm voor de luchtwegen

Tijm wordt bij paarden regelmatig ingezet om de luchtwegen te ondersteunen. Het kan in gedroogde vorm worden gegeven, of toegevoegd aan een totaal supplement. Tijm heeft een ontsmettende en infectie werende eigenschap op de luchtwegen (door o.a. de thymol). Daarbij werkt het tegen bacteriën en ook tegen schimmels. Tijm helpt slijm op te lossen waardoor dit gemakkelijker opgehoest kan worden. Ook heeft het een ontkrampende werking op de luchtwegen.

Tijm voor de spijsvertering

Op de spijsvertering heeft tijm ook een positieve werking, het werkt namelijk spijsverteringsbevorderend en gasafdrijvend. Ook heeft het een krampwerende eigenschap. Tijm kan ook zeer goed worden toegevoegd aan het rantsoen, het heeft namelijk een eetlustopwekkende eigenschap.