Werking tea tree bij paarden

Tea tree is afkomstig van de theeboom, welke van oorsprong in Australië groeit in de provincie Queensland en New South Wales. De theeboom staat bekent om zijn geneeskrachtige werking op de keel, neus en oren. De etherische olie is wereldwijd bekent om zijn grote geneeskrachtige werking en wordt zowel inwendig als uitwendig ingezet bij paarden.

Wetenschappelijke naam:

Melaleuca Alternifolia

Type:

Boom (theeboom)

Werking tea tree paard:

  • Weerstandsverhogend
  • Ontsmettend
  • Mild ontstekingsremmend
Werking van tea tree bij paarden

Inwendige werking tea tree

Tea tree heeft een positief effect op de weerstand van het paard. De etherische olie wordt inwendig veel ingezet tegen bacteriën, virussen en parasieten. Ook heeft het een herstellend effect bij schimmels. Tea tree verhoogd de immuunglobinen Am en M, wat weer een positief effect heeft op het immuunsysteem. Geleerden geven ook aan dat tea tree kan worden ingezet bij vermoeidheid, psychische uitputting en nervositeit. Daarop heeft een versterkende eigenschap.

Ook is tea tree een tonicum voor het hart, de slagaders en de bloedvaten. Het helpt de bloedcirculatie in de hersenen te verbeteren en de hartspier te ondersteunen.

Bij de volgende aandoeningen is tea tree goed in te zetten:

  • Darminfecties
  • Keelinfecties
  • Verkoudheden
  • Bronchitis

Gebruik de etherische olie alleen inwendig na overleg met een professional.

Uitwendige werking tea tree

In diverse zalfjes voor paarden zit tea tree verwerkt. Het heeft namelijk een kalmerend effect op de huid en helpt tegen huidschimmels en heeft net zoals inwendig een ontstekingsremmende werking.Etherische olie mag nooit puur op de huid worden gebruikt maar dient een drager te hebben, bijvoorbeeld olijfolie.