Paardenbloem bij paarden

In elke weide is dit (on)kruid terug te vinden, de paardenbloem. Een prachtig gezicht als alle paardenbloemen in bloei staan en daardoor overal gele velden te zien zijn. Maar niet elke paardenhouder is blij als het weiland er vol mee staat en het gras daardoor verdrongen wordt.

Paardenbloemen worden door paarden als zeer smakelijk ervaren en eten het dan ook graag op. Paarden eten alleen de verse bladeren en bloemen in het weiland, maar ook de wortels hebben een geneeskrachtige werking.

Wetenschappelijke naam:

Taraxacum Officinale Weber

Type:

kruid

Werking paardenbloem paard:

  • Galdrijvend
  • Urinezuurdrijvend
  • Bloedzuiverend
  • Bittermiddel
Werking paardenbloem bij paarden

Voedingsstoffen in paardenbloem

Paardenbloem is rijk aan voedingsstoffen. Het bevat veel mineralen (ijzer, calcium, magnesium, natrium etc), maar ook veel vitamine A. Daarnaast is paardenbloem rijk aan bitterstoffen, fenolzuren en flavonoïden. De wortel is rijk aan suikers (inuline). Dit kan tot wel 40% oplopen in de herfst.

Werking van paardenbloem bij paarden

Paardenbloem wordt bij paarden veel ingezet vanwege de bloedzuiverende en ontgiftende eigenschappen. Het zuivert bloed, lymfe en de huid. Ook helpt het urinezuur af te drijven, hierdoor wordt kristallisering van urinezuur in de gewrichten voorkomen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat paarden soepeler worden als zij paardenbloem nuttigen.

Ook bevordert paardenbloem de leverfunctie, stimuleert het de speekselproductie (bittermiddel) en helpt het de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Paardenbloem helpt ook bij de uitscheiding van natrium, zonder de nieren daarbij te overbelasten.