Monnikspeper bij paarden

Bessen van de struik monnikspeper staat bekent om zijn geneeskrachtige werking. In kloosters werd monnikspeper gegeven om de geslachtsdrift bij mannen te verminderen. Bij paarden wordt monnikspeper regelmatig ingezet bij merries die problemen hebben met hun hengstigheid, maar het kan ook worden gegeven aan hengsten/ruinen met een te hoog libido.

Wetenschappelijke naam:

Vitex Agnus-Castus

Type:

Struik / Kleine boom

Werking monnikspeper paard:

  • In evenwicht brengen (vrouwelijke) hormonen
  • Verlagen mannelijk libido
Werking monnikspeper bij paarden

Monnikspeper voor merries

Elke 21 dagen wordt een merrie hengstig voor 3-6 dagen. In deze hengstige periode is de merrie vruchtbaar en vertoont zij (meestal) ander gedrag. Bij sommige merries is dit hengstige gedrag zo extreem dat zij zichzelf in de weg zitten of zelfs een gevaar worden voor zichzelf of voor anderen. Hengstigheid kan zo extreem zijn dat er gedragsproblemen ontstaan en de omgang met de merrie niet fijn meer is. Bij deze merries kan het zijn dat er een onbalans is in de hormonen.

Monnikspeper stabiliseert deze hormonen door inwerking op de hypothalamus-hypofyse. Er kan sprake zijn van een progesteron gebrek waardoor er een afwijkende hengstigheid is, monnikspeper kan dit dan weer in balans brengen.

Sommige merries tonen helemaal geen hengstigheid, bijvoorbeeld als zij alleen maar gestald zijn met andere merries maar dit kan ook komen door een onbalans in de hormonen. Ook hierop kan monnikspeper een positief effect hebben.

Monnikspeper voor ruinen/hengsten

Ruinen en hengsten kunnen ook last hebben van hun hormonen. Vaak wordt dit wel getriggerd door hengstige merries in de omgeving. Maar door het toevoegen van monnikspeper aan hun rantsoen kunnen deze geslachtsdriften iets worden ingeperkt. In een gemengde kudde kan het daarom soms aan te raden zijn om de merries en ruinen monnikspeper te geven als er problemen zijn tijdens de hengstigheid.

Andere gunstige effecten bij paarden

Monnikspeper kan bovendien gunstige effecten hebben voor paarden met leveraandoeningen of stofwisselingsproblemen. Het kan oxidatieve stress en vervetting van de lever voorkomen. Ook heeft het een gunstig effect op de suikerstofwisseling. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor paarden die slecht uit het haar komen. Tenslotte zijn er aanwijzingen voor een gunstig effect op de bijnieren, waar het hormoon cortisol (stress-hormoon) gemaakt wordt. Je paard krijgt meer energie  en werkt beter mee.

Vloeibaar of gedroogde monnikspeper voor paarden?

Monnikspeper voor paarden kan je kopen als gedroogde zaadjes, als gemalen poeder en als kruidenextract. Deze vormen lopen op in sterkte. Door een extract te maken kun je de concentratie verhogen. Een paard krijgt daardoor veel actieve bestanddelen binnen. Een monnikspeper extract is vloeibaar. Dat is vaak beter opneembaar voor het paard dan gedroogde kruiden. De actieve bestanddelen komen gemakkelijker op de juiste plek terecht. Let op: Het gebruik van pure monnikspeper is nog niet onderzocht bij drachtige merries, dus tijdens dracht en lactatie wordt het afgeraden. Er zijn geen bijwerkingen bekend.