Magnesium (Mg) bij paarden

60% van het magnesium is opgeslagen in het skelet en 32% in het spierweefsel. Doordat een groot deel van magnesium is opgeslagen in de spieren is het begrijpelijk dat veel paardeneigenaren magnesium om die reden verstrekken aan hun paard.

Wetenschappelijke naam:

Mg

Type:

Macro-mineraal

Werking magnesium paard:

  • Geven kracht en dichtheid botstructuur
  • Belangrijk voor zenuwstelsel
  • Hersenfunctie
  • Verlagen spierspanning
  • Ontspannen van cellen

Functie magnesium

In de botten wordt magnesium geassocieerd met de kristalachtige structuur en het geven van kracht en dichtheid van de botstructuur.

Magnesium is buiten de botten opgeslagen in de intracellulaire ruimtes en wordt het geassocieerd met de structuren van mitochondriën en stofjes als ATP, RNA en DNA. Magnesium is één van de meest overvloedig aanwezige positieve ionen in het lichaam, die betrokken is bij vrijwel alle metabolische processen in de cellen.

In paarden is er helaas nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van magnesium op het immuunsysteem. In andere zoogdieren kwam in onderzoeken wel naar voren dat een tekort aan magnesium invloed heeft op embryo’s, hersenfuncties, geheugen en emoties. Maar voor paarden is dit niet wetenschappelijk bewezen, wel hebben paardeneigenaren de ervaring dat als zij magnesium bijvoeren dat het paard minder stress heeft en een lagere spierspanning.

Ook wordt magnesium veel ingezet bij paarden die hoefbevangen zijn (geweest) of Insuline Resistent zijn. Het helpt dan de stofwisseling te verbeteren.

Welke soort magnesium geven?

Er zijn diverse soorten magnesium en elke leverancier claimt de beste versie te hebben. De meeste paardeneigenaren merken in de praktijk welke vorm het beste door hun paard wordt opgenomen. Er zijn dan ook geen harde wetenschappelijke bewijzen over welke vorm het beste is. Wel wijst de praktijk en onderzoeken uit dat magnesiumoxide niet aan te raden is vanwege de slechte opneembaarheid.

Wil je graag magnesium bijgeven? Kies dan voor magnesiumcitraat of magnesiumchelaat. Deze twee vormen zijn het best beschikbaar en opneembaar voor het paard. Daarbij ligt wel de voorkeur voor een vloeibaar supplement vanwege de beste opneembaarheid. Magnesium chelaat in vloeibare vorm wordt gezien als een aminozuur in het lichaam. Daardoor is de opneembaarheid van de chelaatvorm stukken beter en wordt het beter opgenomen in de cellen. Ook een magnesium supplement met toegevoegde vitamine B, tryptofaan en zink heeft de voorkeur. Deze voedingsstoffen werken samen met elkaar en versterken elkaar waardoor de opneembaarheid en werking nog sterker is.

Dagelijkse behoefte magnesium

Tijdens stress verbruikt een paard extra magnesium. Het kan daardoor per paard verschillen welke behoefte er is aan magnesium. Een paard dient als onderhoud en bij arbeid 0,52 gram magnesium per kilogram droge stof te krijgen. Bij groei en lactatie is er een minimale hogere hoeveelheid nodig.
Bij een paard met stress (ziekte, angst, verkeerde huisvesting etc) verbruikt het paard meer magnesium en dienen deze tekorten te worden aangevuld. Bij deze paarden is er dan ook vaak duidelijk verschil te merken als er magnesium wordt toegevoegd aan het rantsoen.