Werking Jodium (I) bij paarden

71% van het jodium is bij mensen opgeslagen in de schildklier en een andere grote opslag is de eierstokken. Bij paarden is geen specifieke data hierover bekent, maar naar verwachting zal deze overeenkomen met mensen.

Wetenschappelijke naam:

I

Type:

Sporenelement

Werking jodium paard:

  • Schilklierhormonen reguleren
  • Bij ongeboren veulens belangrijk voor ontwikkeling zenuwstelsel

Jodium

Jodium is belangrijk voor metabolische processen, maar ook voor de groei en vernieuwing van weefsels. Bij paarden is de concentratie jodium erg rasasfhankelijk, in warmbloeden is deze hoger dan in pony’s. Dit heeft te maken dat pony’s en sobere rassen een langzamer metabolisme hebben dan paarden die hoger in het bloed staan. Jodium valt onder de sporenelementen.

Jodium en dracht

De schildklier wordt vroeg in de embryofase gevormd en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de hersenen en ruggenwervel. De merrie zorgt er daarom voor dat de placenta fungeert als jodium opslag tijdens de eerste fase van de dracht. Een drachtige merrie heeft daarom tijdens de dracht een verhoogde behoefte aan jodium, een tekort heeft namelijk effect op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Maar een overschot aan jodium kan zwakte en skeletafwijkingen veroorzaken bij het veulen.

Beschikbaarheid jodium

Door stikstof en sulfaatbemesting is de hoeveelheid jodium in de bodem tegenwoordig lager. Hierdoor krijgen paarden tegenwoordig minder jodium (mogelijk te weinig) binnen via de normale voeding en is toevoeging van jodium aan krachtvoer gewenst. Algen en zeewier zijn hoog in jodium, ook is grasland rondom de zee vaak hoger in jodium.

De opname van jodium kan worden beperkt door de opname van nitraat, maar in paarden is hier nog geen hard bewijs van. Een tekort en overvloed van jodiumopname heeft invloed op de schildklier. Ook paarden kunnen een verdikte schildkier krijgen.